Makkelijke nasi met kipsaté en spinazie

Aangezien mijn mannen gek zijn op nasi, vond ik het een mooie uitdaging om ook een makkelijke nasi toe te voegen aan het budgetkoken voor 5 euro. En dat is gelukt, maar wel met een grote kanttekening. Terwijl ik aan het koken was realiseerde ik me namelijk dat ik heel …

Aangezien mijn mannen gek zijn op nasi, vond ik het een mooie uitdaging om ook een makkelijke nasi toe te voegen aan het budgetkoken voor 5 euro. En dat is gelukt, maar wel met een grote kanttekening. Terwijl ik aan het koken was realiseerde ik me namelijk dat ik heel veel specerijen en flessen standaard in huis heb voor Surinaams koken. We hebben zelfs een 25 kilo baal witte rijst in huis. En dat zorgt ervoor dat je startkosten laag blijven en dan kun je ook deze nasi maken voor 5 euro. Ik geef eerlijk toe, daar heb ik niet goed over nagedacht van tevoren. Dus dit gerecht was voor mij makkelijk binnen mijn budget te maken, maar zal voor mensen die dit normaal nooit koken wel iets duurder zijn.

Het is wel een hele makkelijke en lekkere versie geworden van de nasi die al eens eerder op mijn blog verscheen. Die mij uiteindelijk 5,05 euro kostte. De kip heb ik ‘s ochtends vast gemarineerd zodat de smaken goed konden intrekken. Als je dan ‘s avonds thuis komt is het alleen nog een kwestie van kip bakken in de oven en de makkelijke nasi maken. Van de spinazie maak je een rauwe salade, alleen een beetje aangemaakt. Je bent dan echt binnen een half uur klaar!

Wat je nodig hebt voor 2-3 personen

– 250gr kipfilet
– 1 ui
– 3 teentjes knoflook
– 1/2tl laos
– 4el zoute ketjap of Surinaamse soja
– 2 laurierblaadjes
– 300gr rijst
– 1tl gemberpoeder
– 1tl laos
– 4 pimentbolletjes of 1/2tl gemalen piment
– klein stukje trassi
– 125gr doperwtjes uit de diepvries
– 4el zoute ketjap of Surinaamse soja
– 1el zoete ketjap
– 150gr spinazie
– zonnebloemolie
– zwarte peper
– zout
– 6 satéstokjes

Wat je gaat doen
Snijd de kipfilet in blokjes, qua grootte geschikt om saté van te rijgen. Hak de ui en knoflook helemaal fijn. Doe een kwart hiervan in de marinadeschaal en bewaar de rest voor de nasi. Voeg de ketjap, laos, laurierblaadjes toe aan de ui en knoflook en roer goed door. Breng nog wat op smaak met zwarte peper. Meng de kipstukjes hierdoor, roer goed en laat minstens 2 uur afgedekt in de koelkast staan om te marineren.

Verwarm de oven voor op 200gr. Zet 6 saté stokjes in een glas met water om te weken. Kook de rijst gaar volgens de aanwijzing op de verpakking en laat daarna een beetje uitwasemen.

Rijg de stukjes kip aan de stokjes en zorg ervoor dat je 2 stokjes per persoon hebt. Leg de stokjes op een rooster in de oven en bak deze in ongeveer 20-25 minuten gaar en een beetje krokant. Draai ze halverwege ook even om.

Verhit 2 eetlepels zonnebloemolie in een wok. Fruit hierin het resterende ui/knoflook mengsel. Voeg na een minuutje de gemberpoeder, laos, piment en trassi toe en bak dit mee. Als het te dik wordt, doe er dan een klein scheutje water bij. Na een minuut of 2 bakken doe je de diepvries doperwten erbij. Bak dit ook nog een minuut of 2 mee. Breng dit op smaak met peper en zout.

Dan komt de rijst erbij. Je kunt kiezen uit 2 opties. Of je doet de rijst eerst in een grote bak en daar giet je de ketjap over. Dan vermeng je rustig met je handen de ketjap door de rijst. Dit is de manier met beleid en die zorgt ervoor dat al je rijst een mooi bruin laagje krijgt. Of je hebt haast (zoals ik deze keer had) en dan doe je de rijst direct in de pan erbij samen met de ketjap. Dan roer je met 2 lepels alles een tijdje goed door elkaar. Nog even goed doorwarmen en dan is je nasi klaar.

De spinazie kun je aanmaken met wat je op dat moment in huis hebt qua plantaardige olie en een beetje zout. Er kan eventueel ook een klein scheutje azijn door voor een frisse smaak. Ik heb de spinazie aangemaakt met een theelepel sesamolie, een scheut arachideolie en zout.

Serveer de nasi met de kip en de aangemaakte spinazie. En geniet!

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Zomer