De allerlekkerste saté

Inmiddels heb ik op zo’n 18 verschillende manieren saté gemaakt en dit is, wat ons betreft, toch echt de allerlekkerste. Het 5 spices-poeder is een toevoeging van mijn Mr. en dat maakt ‘m juist zo bijzonder (de sate dus en misschien mijn Mr. ook wel een beetje). Eigenlijk hebben we de Surinaamse en Indonesische keuken een beetje gemixt in dit recept, oftewel: we zijn weer aan het freewheelen geweest en daar komen vaak de lekkerste gerechten uit. Geniet ervan!

Wat je nodig hebt voor 20-25 stokjes

– 1 ui
– 4 teentjes knoflook
– stukje verse laos van 2 cm
– 1 kilo kippendijen
– 4 el sojasaus
– 2 el zoete ketjap
– 6 pimentballetjes
– zwarte peper in een molentje
– 3 kleine laurierblaadjes of 2 grote
– 1 tl 5 spices-poeder
– 1 klein, vierkant maggiblokje (of gehakte verse lavas en zout)
– 25 houten saté stokjes

de-allerlekkerste-sate-2

Wat je gaat doen

Hak de ui, knoflook en laos grof en maal fijn in een hakmolentje.

Snijd de kippendijen in medium blokjes (niet van die grote bonken graag). Doe deze in een schaal samen met het fijngehakte uienmengsel, sojasaus, ketjap, pimentballetjes, flinke snuf zwarte peper, laurierblaadjes en het 5 spices-poeder. Verkruimel het maggiblokje erover en roer alles goed door elkaar. Dek af en laat dit minstens 2 uur marineren in de koelkast, maar liever een hele nacht.

Als de kip klaar is in de marinade ga je de stokjes rijgen. Zorg ervoor dat je de satéstokjes eerst even hebt geweekt in water. Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakblik of rooster met bakpapier tegen het lekken.

Ik rijg meestal 4 stukjes aan 1 stokje. Leg de satéstokjes daarna op het bakpapier en bak de saté circa 15 – 20 minuten. Of bak 15 minuten en zet daarna nog 5 minuten de grill aan voor een krokant laagje, houd dan wel je saté goed in de gaten want je wilt niet dat ze verbranden.

Tip: met de marinade uit de schaal kun je een simpele nasi maken. Kook daarvoor witte rijst (of nog beter, gebruik witte rijst van gisteren) en bak dat op met de marinade. Eventueel nog wat doperwten of gehakte bladselderij erdoor en klaar is je snelle nasi.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Wil je dit recept opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.

De laatste Eetkalenders
nu voor slechts € 14,95 incl. verzendkosten!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “De allerlekkerste saté”

  1. Hallo, lijkt me heel lekker! Alleen pimentballetjes, wat zijn dat? Ken ik niet. Waar te koop? Dankuwel voor uw antwoord. Ronald.

  2. Hoi Francesca,

    Dit is inderdaad de allerlekkerste saté ooit.
    Maakte Eerste Kerstdag een Indische rijsttafel voor de familie met m’n schoonmoeder en de saté stal de show!

    Bedankt voor het recept!

  3. Ben de saté aan het maken de laos goed fijn gemaakt maar deze erft toch wat harde stukjes.. heb je daar geen hinder van wanneer je de saté eet???

  4. Hoi,
    Heerlijke saté alleen gebruik ik zelf noot maggi. Tot voor kort gebruikte ik bouillon poeder maar daar blijkt geen lavas in te zitten. Hoeveel verse lavas heb ik nodig als vervanging van 1 blokje.
    Groetjes

  5. Dit is mijn favourite recept voor sateh. Ik doe t soms ook met 2 eetlepels ketjap zoet en twee eetlepels soya saus zout, bijv. Soya asin. Als ik geen laos heb gebruik ik klein stukje gember. Ik moet zeggen met laos is lekkerder. En niet te vergeten echte surinaamse pindasaus van de toko. Bedankt voor recept

  6. Bij Indische sateh is het not done dat je het stokje tussen het vlees ziet zitten. Dus niet te zuinig vlees rijgen. Liever kleine stukjes dicht op elkaar dan grote brokken.