De bijzondere groenten van Kwekerij Zonnemaire

Een verlaten landweggetje in Zeeland. We komen aangereden bij een hek, stappen uit en zien een vrouw vrolijk en druk zwaaien naar ons. “Joehoe, ik kom eraan!” En dan opent de poort naar Kwekerij Zonnemaire, het Zeeuwse paradijs van Dieneke Klompe. En ze komt ons lachend tegemoet. Het leven van …

Een verlaten landweggetje in Zeeland. We komen aangereden bij een hek, stappen uit en zien een vrouw vrolijk en druk zwaaien naar ons. “Joehoe, ik kom eraan!” En dan opent de poort naar Kwekerij Zonnemaire, het Zeeuwse paradijs van Dieneke Klompe. En ze komt ons lachend tegemoet.

Bijzondere groenten van Kwekerij Zonnemaire_2

Het leven van Dieneke leest als een roman. Passie, dromen, teleurstellingen en hard werken passeren allemaal de revue. En niet zonder resultaat, want in 12 jaar tijd heeft Dieneke de prachtige biologische kwekerij ‘Zonnemaire’ opgebouwd. Met haar eigen handen, letterlijk en figuurlijk. Ik waan me in het paradijs, Dieneke vertelt me dat het af en toe ook een hel is geweest.

Bijzondere groenten van Kwekerij Zonnemaire_3

We zitten buiten in de tuin met thee en water met citroen. Mijn peuter rent rond en mag de kippen voeren. En we praten over vroeger. Want vroeger was alles anders. Dieneke is geboren en getogen Zeeuwse. Haar ouders waren agrariërs en wilden dat ze een vak zou leren. En zo werd ze lerares. Jarenlang stond ze voor de klas maar wilde zo graag een boerderij. En toen kreeg ze 13 jaar geleden de kans om een stukje land in Zeeland te kopen. En dat deed ze, zonder na te denken over de consequenties. Ze wist wat ze wilde, een volledig biologische kwekerij waar de producten van optimale kwaliteit zouden zijn. Hoe ze dat voor elkaar ging krijgen was nog een raadsel. Maar haar passie leidde de weg.

Bijzondere groenten van Kwekerij Zonnemaire_4

Nu 13 jaar later is Zonnemaire een van de bijzonderste kwekerijen in het land. Sterrenchefs, koks en groothandel zijn allemaal klant en niet zonder reden. Want Dieneke kweekt de meest bijzondere groenten, eetbare bloemen  en kruiden. Ik maakte een rondje met haar over de kwekerij en was onder de indruk van alles wat ik proefde. Alle bijzondere groenten, eetbare bloemen en speciale kruiden zijn vol smaak, geur en met een ‘bite’. Een echte fanfare voor de zintuigen. Precies zoals Dieneke het voor ogen had toen ze 13 jaar geleden begon.

Bijzondere groenten van Kwekerij Zonnemaire_6

Zonnemaire kweekt enorm veel verschillende gewassen, natuurlijk met de seizoenen mee. Een greep uit het aanbod: Ying-Yang bonen, citroenkomkommers, blauwe suikermais, zilte zeekool, Zuid-Afrikaans ijskruid, citrusafrikaantjes, roomse kervel, rode shiso en knoflookui. Maar ook mini ‘bijzondere’ tomaten, rode biet en paprika’s zijn een genot voor de smaakpapillen. En de eitjes mag ik zeker niet vergeten. We kregen een doosje eieren mee naar huis waar we de volgende dag van hebben gesmuld. Nadeel is: eenmaal de eitjes van Dieneke geproefd, dan wil je nooit meer anders.

Bijzondere groenten van Kwekerij Zonnemaire_5

Aanrader: Dieneke verzorgt ook rondleidingen en workshops op Zonnemaire. Op dit moment wordt de workshop ‘Eten met de chef’ ontwikkeld voor het nieuwe seizoen. Houdt deze workshop in de gaten, want het belooft heel bijzonder te worden. Ik ben er zeker bij! Een bezoek aan de kwekerij kan alleen op afspraak, neem hiervoor contact op met Dieneke via de site.

Soms ontmoet je mensen die zo gepassioneerd zijn dat het aanstekelijk is. Zo iemand is Dieneke. Volgend jaar ga ik weer terug naar haar want dan is er werk aan de winkel! Maar stiekem doe ik het ook gewoon om te genieten van de kwekerij, haar verhalen en de passie. En peuter Jessey, die gaat ook heel graag weer mee.

Bijzondere groenten van Kwekerij Zonnemaire_7

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)