De boeren rondom Stavanger

Dat het in Stavanger dik (culinair) genieten is, heb ik jullie al eerder laten zien in deze blog. Maar er is nog zoveel meer te beleven rondom Stavanger. Zo is het de moeite waard om eens op boerenbezoek te gaan in de regio. Niet in de laatste plaats vanwege de …

Dat het in Stavanger dik (culinair) genieten is, heb ik jullie al eerder laten zien in deze blog. Maar er is nog zoveel meer te beleven rondom Stavanger. Zo is het de moeite waard om eens op boerenbezoek te gaan in de regio. Niet in de laatste plaats vanwege de spectaculaire natuur en de prachtige vergezichten. De natuur heeft hier nog de overhand en overal waar je kijkt, lijkt het wel een plaatje uit een ansichtkaart. Tijdens onze trip naar Stavanger bezoeken we twee boerenbedrijven. Een veeboerderij waar Angus runderen en wilde schapen worden gehouden en een tomatenboerderij met boerderijwinkel en een verrassend goed lunchzaakje.

Angus rund en schapenvachten in Rennesøy

Ongeveer 20 minuten buiten Stavanger vind je de Hodne Gård in Rennesøy. Ruim 20 jaar houden Guttorm Gudmedstad en zijn vrouw Bente hier Angus runderen en wilde schapen op een duurzame en diervriendelijke manier. De dieren hebben hier uitgebreid de ruimte om te grazen en rond te lopen.

De boeren rondom Stavanger_2

Alleen al van het uitzicht moeten die beesten zielsgelukkig worden, ik werd het in ieder geval wel. Het vlees van de runderen verkopen ze in hun eigen winkel en het wordt gretig afgenomen door de restaurants in en rondom Stavanger. Van de wol van de schapen worden prachtige schapenvachten gemaakt die ze voor hele schappelijke prijzen verkopen.

De boeren rondom Stavanger_3

Ook in Rennesøy: tomaten met smaak!

Na een kort bustripje waar we snoepten van de rundersalami van Guttorm en Bente arriveerden we bij Hanasand Gård & Kjøkken. Oftewel Hanasand Tuin & Keuken. Buiten maakten we kennis met Stig Jacob Hanasand die samen met zijn vrouw Monica deze tomatenboerderij runt. Daar blijft het niet bij, want naast een gigantische productie van tientallen soorten tomaten verbouwen ze ook fruit en maakt Monica heerlijke producten van hun eigen oogst.

De boeren rondom Stavanger_4

Wat denk je van chili marmelade, groene tomaten chutney en tomatensiroop? Dit is nog maar het tipje van de sluier, want de boerderijwinkel staat vol met de meest lekkere producten. Dat de producten in de hele regio bekend zijn, ontdekten we op het vliegveld van Stavanger. Want ook daar kun je een groot deel van de collectie kopen. Uiteraard kun je in de boerderijwinkel ook verse tomaten kopen en andere boerderijproducten. De tomaten zijn subliem van smaak. Na het proeven van de verschillende soorten was ik weer een tijdje klaar met de waterige tomaten die je zo vaak in Nederland koopt. Nog steeds zijn we trouwens niet klaar hier, want bij Hanasand kun je ook heerlijk lunchen in het bescheiden, maar stijlvol ingerichte restaurant. Met zelfgebakken brood en een zalige tomatensoep. Niet alleen kunnen ze het verbouwen, ze kunnen er ook nog eens flink mee koken! Hanasand is echt een aanrader als je in Stavanger op bezoek bent.

De boeren rondom Stavanger_5

Na het bezoek aan het Gladmat Festival was ik al onder de indruk van de liefde van de Noren voor pure producten en echt eten. Dit werd alleen maar versterkt na het bezoek aan de boeren. Ze doen er alles aan om hun vee, groenten en fruit op de beste en meest duurzame manier te verzorgen. Resulterend in prachtige producten.

De 3-daagse persreis naar Stavanger die ik heb gemaakt was op uitnodiging van Visit Norway en Region Stavanger. Via deze link vind je alle blogs over deze fantastische trip.

Volg Francesca Kookt! ook op Facebook, Twitter, Google+, Bloglovin’ of Instagram.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Zomer