De leukste hotspot tips voor een weekend Overijssel

Afgelopen maand had ik de eer om aanwezig te zijn bij de opening van het aspergeseizoen in Overijssel. Bij De Librije in Zwolle proefde ik een van de eerste asperges uit het Oosten en het witte goud van aldaar smaakte me verrukkelijk! Maar er was meer, want ik reisde drie …

Afgelopen maand had ik de eer om aanwezig te zijn bij de opening van het aspergeseizoen in Overijssel. Bij De Librije in Zwolle proefde ik een van de eerste asperges uit het Oosten en het witte goud van aldaar smaakte me verrukkelijk! Maar er was meer, want ik reisde drie dagen lang door het Vechtdal en Salland en ontdekte daar de mooiste plekjes om te slapen, eten en drinken. Deze wil ik jullie zeker niet onthouden en daarom krijgen jullie vandaag de leukste hotspot tips voor een weekend Overijssel. Deze keer met de nadruk op het Vechtdal en Salland, later dit jaar zal ik ook nog andere delen van deze mooie provincie gaan bezoeken. Aan het einde van het artikel vinden jullie ook nog een aantal tips van Cynthia Schultz die als echte insider (ze woont in het prachtige Zwolle) precies weet waar je moet zijn.

Slapen bij De Wijnstaete

In Lemelerveld vind je bed & breakfast De Wijnstaete van Luigi en Annemarie. Een prachtige plek waar je je even in het buitenland waant bij aankomst. Het hoofdgebouw waarin 4 sfeervolle kamers en een woonkamer zijn gevestigd, is geverfd in de kleuren wit en blauw en ademt sfeer. De mooiste plek is de veranda aan de voorzijde waar je ’s ochtends (bij mooi weer) het ontbijt geserveerd krijgt met uitzicht over de wijnranken. Het heet niet voor niets Wijnstaete, want van alle druivensoorten samen maken ze niet onverdienstelijk witte en rosé wijn.

Hier hoef je echt even helemaal niets. Of je nou met z’n tweeën een weekendje weg gaat of met een groep, al dan niet met kinderen (want daar is deze plek echt geweldig voor), iedereen kan hier genieten. De stilte, rust en verwennerij zorgde ervoor dat ik twee nachten als een blok heb geslapen, wat een heerlijkheid! Leuk om te weten is dat ze ook nog een klein huisje op het terrein hebben staan en naast een heerlijk ontbijt op verzoek ook ’s avonds koken voor groepen. Nou, dat raad ik jullie meer dan aan, want ik heb zalig gegeten hier.

Hapjes, drankjes en asperges in Raalte

Ik begon mijn driedaagse trip in het mooie dorp Raalte. Hier kun je gezellig winkelen en rondwandelen.

Halverwege zou ik dan zeker even stoppen bij Lemonade Food & Drinks in het centrum. Mooi ingericht, gezellig en met een toegankelijke kaart voor zowel lunch als diner. Heerlijke wraps, salades en burgers bijvoorbeeld, ik heb er goed gegeten.

Na het shoppen biedt de omgeving van Raalte heel veel moois. Zoals landgoederen of bezoek een van de bijzondere natuurgebieden. Zo vind je er bijvoorbeeld de Luttenberg, een uit de kluiten gewassen molshoop van 30 meter hoog. Het is ook een prachtig gebied om te fietsen op een mooie dag. Stop dan voor de lunch bij De Bagatelle waar wij een heerlijke aspergelunch hebben gegeten.

Fiets (of rij) ook zeker ook even langs Aspergeteler Ogink in Raalte waar je aan huis verse asperges kunt kopen. Zij zijn een van de vijf telers uit het Oosten en bestaan dit jaar al 55 jaar. Meer over Ogink kun je in mijn vorige artikel lezen. Er zijn trouwens nog meer telers in het gebied waar je aan huis asperges kunt kopen.

Ook ontdekte ik tijdens onze oldtimer trip het Little River Café in Wijhe waar je hapjes en drankjes kunt eten op een boot. Ik ben er zelf niet geweest, maar het zag er zo tof uit dat ik deze locatie zeker even met jullie wil delen!

Niet te missen: Dineren bij Herberg de Witte Gans in Dalfsen

Dalfsen ligt ongeveer 20 kilometer verwijderd van Raalte en ook al heb ik van dit dorp weinig gezien, ik weet wel dat hier een fantastisch restaurant zit in een prachtige omgeving, pal naast het bos. Het is Herberg de Witte Gans waar ik in tijden niet zo geweldig heb gegeten. Ik werd verwend met een 5-gangen aspergemenu waarvoor Herman Ogink (jeweetwel, de aspergeteler uit Raalte) ’s middags de asperges nog even kwam brengen. Hier wordt gekookt met met ingrediënten uit de regio en wat ik at was allemaal tongstrelend lekker.

Het begon al met de alcoholvrije cocktail (want mama moest nog rijden) van Seedlip Herbal met tonic en aspergelinten. Daarbij kreeg ik een salade van asperges met gemarineerde zalm, lolly van zachte geitenkaas met piccalilly gelei en huisgemaakte sushi met komkommer.

Vooraf at ik een crème van avocado met gerookte zalm, asperges, gamba in kroepoek en limoenmayonaise. En als tussengerecht at ik skrei met spaghetti van courgette, bimi, hollandaise en parelgort met limoen en currykruiden. Ik moest me beheersen om van dit gerecht het bord niet schoon te likken.

Als hoofdgerecht kreeg ik asperges met verschillende groenten, lamslende met pestokorst en klassieke lamsjus met gepofte knoflook. Die jus, jongens! Wat een feest. Het diner eindigde met een dessert met mango, limoncello bavarois, limoenijs en licor 43. En daarnaast nog een dessert met mango, witte chocolademousse en lolly van mango ijs met witte chocolade. Vooral de combinatie mango met witte chocolademousse was bij mij favoriet.

Mijn totaalervaring bij de Witte Gans was dus top, maar dat is inmiddels wel duidelijk. Ben je in de buurt, ga dan zeker even langs. Als het mooi weer is kun je ook heerlijk fietsen in de omgeving, je auto kun je dan gewoon bij hen op de grote parkeerplaats neerzetten en aan het einde van je fietstour schuif je er aan tafel. Maar ook als je bijvoorbeeld in Zwolle of bij De Wijnstaete slaapt is dit prima aan te rijden. Ongeveer 15 minuten vanaf Zwolle en 20 minuten vanaf De Wijnstaete.

Slenteren in Hanzestad Zwolle

Je maakt een mooi driehoekje als je vanuit Raalte via Dalfsen naar Zwolle rijdt. En deze Hanzestad mag je echt niet missen tijdens je bezoek aan dit deel van Overijssel. Zwolle is een sfeervolle stad met een rijke historie waar je cultuur kunt opsnuiven, winkelen, bijzonder lekker eet (van een lekkere broodjeslunch tot drie sterren) en uiteraard kunt blijven slapen. Ik vind het een heerlijke stad voor een weekendje weg en heb een aantal leuke tips voor jullie verzameld.

Benieuwd naar de smaken van Zwolle? Loop dan een Smaakroute door de stad met De Meisjes van Plezier. Hebben wij al eens gedaan en was geweldig leuk!

Liefhebber van boeken? Bezoek dan zeker Waanders in de Broeren, een van de (of dé) mooiste boekhandels van Nederland.

Misschien hebben ze wel de kleinste keuken van Nederland, maar dat heeft geen enkel effect op de kwaliteit van het eten. Sterker nog, het lijkt er alleen maar beter van te worden. Bij Het Weeshuys wordt namelijk bijzonder lekker gekookt met streekproducten.

Bij De Buurvrouw kun je terecht voor vegan taartjes en andere vegan producten, lekkere lunches, duurzame kinderkleding en nog veel meer. Eigenlijk is het een vegan lifestyle store en dat doen ze heel goed. De koffie is trouwens zalig, vooral als je ‘m buiten voor de deur in het zonnetje drinkt.

Wanneer ik in Zwolle ben, ga ik altijd even langs bij De Stadsbakker. Hier wordt nog op echt authentieke wijze al het brood gebakken en het is een feest om hun verhaal te horen én het brood te eten.

Zin in nog een cultureel uitstapje in Zwolle, zet dan zeker een bezoek aan Museum de Fundatie op je lijstje. Het museum voor beeldende kunsten is niet te missen door ‘de wolk’ (een ellipsvormige opbouw) die goed zichtbaar is tussen de groene bomen. Kijk voor een overzicht van de actuele collecties op hun website.

Nog even over koffie, want dat drink ik graag. En dan vooral een goede espresso. Daarvoor moet je bij Espressobar Maling zijn. Ook voor hun andere koffie variëteiten trouwens. Echt een topplek.

En Cynthia, wat zijn jouw hotspot tips voor Zwolle en omgeving?

Tijdens de lancering van het aspergeseizoen ontmoette ik eindelijk in real life Cynthia en ik vroeg haar na afloop of ze ook een paar van haar persoonlijke tips wilde delen in dit artikel. Dat vond ze hartstikke leuk en dit zijn haar favorieten:

“Een van mijn vaste stekken in Zwolle is Brasserie Jansen. Hier ga ik zonder nadenken heen voor de lunch (doe ik dan ook regelmatig) en het diner is ook heel goed. Ze hebben een grote kaart waar je de hele dag van kunt bestellen en alles is eenvoudig, maar gewoon heel goed. Denk aan een goede pasta, stevige soepen en goedgevulde salades.

Coperto Restobar, vlakbij het station in Zwolle. Dit is een vrij nieuw restaurant met een compacte kaart. Het restaurant is heel strak en modern ingericht en zo koken ze ook. Het hotel daar, Hotel Pillows, is ook heel goed en echt een fijne plek.

Mooirivier in Dalfsen, ongeveer 20 minuten rijden van Zwolle. Ligt op een prachtige plek aan de Vecht en het restaurant is ontzettend goed. Ze maken veel gebruik van lokale en regionale producten en je kunt hier echt lekker tafelen. Goede wijn ook, en een aanrader om een nachtje te gaan slapen.”

Leuk dat Cynthia Coperto Restobar tipte, want die stond ook op mijn lijstje! Ik ben er eind vorig jaar met de Mr. geweest en we vonden het zalig hier. Ook het slapen in Hotel Pillows trouwens, echt een aanrader voor een weekendje Zwolle.

Voordat je weer naar huis gaat: inkopen doen bij Supermarkt in het Bos

Toen ik voor het eerst over een ‘supermarkt in het bos’ las, had ik niet kunnen denken dat dit écht een supermarkt in het bos is. Op het boerenerf naast de kaasmakerij parkeer je je auto of fiets en naast de waterbuffels vind je de ingang van deze bijzondere biologische boerderijwinkel (de beste van Nederland, al 3 jaar). Hier koop je al je producten voor ontbijt, lunch, diner en tussendoor. Maar ook voor je lijf of om mee te poetsen. Zoveel mogelijk van lokale leveranciers en die presenteren ze ook met trots op bijvoorbeeld hun Facebookpagina.

Het enthousiasme van de dames is echt enorm aanstekelijk en ik had het zo naar mijn zin daar. Uiteraard heb ik geshopt en alles mee naar huis genomen. Later zag ik de foto terug op hun Facebookpagina, te leuk! Ga er zeker eens langs, luister naar de verhalen, proef en ontdek wat voor moois er allemaal wordt verbouwd en geproduceerd in deze regio.

Wie gaat er mee naar Overijssel?

Mocht je een weekendje Overijssel in de planning hebben staan, dan gaan deze tips vast helpen! En als je nou net zoveel van asperges houdt als ik dan zou ik zeker in het seizoen nog een keer gaan. Om langs te gaan bij de telers, asperges te proeven en te genieten van de prachtige omgeving. In mijn vorige blog kunnen jullie daar alles over lezen. Zoek je nog meer hotpsots, kijk dan ook even hier voor lekkere eettips.

Voor deze reis naar Overijssel ben ik uitgenodigd door VisitOost. Als trots ambassadeur van Oost-Nederland zal ik dit jaar vier reizen maken om meer te ontdekken over dit deel van Nederland. Lees ook hier mijn disclaimer.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)