De perfecte gevulde kalkoen voor Kerstmis

Er klinkt een licht gejuig als ik aan mijn vrienden vertel dat we ook deze kerstavond de gevulde Copas kalkoen op het menu hebben staan. De kalkoen van vorig jaar staat nog in hun geheugen gegrift en ze kunnen niet wachten totdat ik ‘m weer serveer. Ik juich stilletjes mee, …

Er klinkt een licht gejuig als ik aan mijn vrienden vertel dat we ook deze kerstavond de gevulde Copas kalkoen op het menu hebben staan. De kalkoen van vorig jaar staat nog in hun geheugen gegrift en ze kunnen niet wachten totdat ik ‘m weer serveer. Ik juich stilletjes mee, want deze kalkoen is helemaal het einde. Ik weet nog goed dat ik vorig jaar Jan Boers aan mijn keukentafel had zitten. Hij is samen met zijn broer Boers&Boers begonnen en vertelt vol passie over ‘zijn’ kalkoenen en hoe deze opgroeien op het Copas landgoed in Engeland. Ik ging ermee aan de slag en was na de bereiding en eerste hap al overtuigd.

perfecte-gevulde-kalkoen-voor-kerstmis-1

Bij Boers&Boers snappen ze wat kwaliteit is en daar gaan ze heel ver voor. Naar Engeland dus. Want als er een plek is waar je de beste kalkoenen vandaan haalt is het daar. Nou zijn er in Engeland uiteraard ook verschillen in kwaliteit. Maar de familie Copas steekt met kop en schouders boven het maaiveld uit. Tenminste, dat vertelde Jan mij. Hij gaf ook aan dat ik het een keer met eigen ogen moest aanschouwen. En zo geschiedde, want afgelopen september reisde ik samen met Uit Pauline’s Keuken en Foodgloss af naar Engeland.

Jan maakte er een feestje van, we waren na de eerste dag bijna vergeten dat we eigenlijk voor de kalkoenen kwamen. Na een high tea in The Langham, een bezoek aan Borough Market en een heerlijk diner en overnachting was het dan zover. Op naar de Copas boerderij om de ‘Very, very special turkeys’ te ontmoeten.

copas-kalkoenen-1

De omgeving van Cookham en Maidenhead is adembenemend mooi. Op de Copas Farm heerst rust en is er ruimte. Oneindig veel ruimte. Dat mag ook wel als je ruim 40.000 kalkoenen hebt rondlopen. En die zijn aanwezig kan ik je verklappen. Vooral als je ze roept met de speciale ‘kalkoenenroep’. Ze geven je massaal antwoord terug. Het valt me op hoe ontspannen de beesten rondlopen. Ze zijn niet bang of angstig, zitten letterlijk en figuurlijk goed in hun vel. Ruim 6 maanden groeien ze hier in een rustig tempo op. Dat is lang en zorgt voor een optimale groei op de meest diervriendelijke wijze. Zo ontstaat er ook een natuurlijke vetlaag waar je tijdens de bereiding zoveel profijt van hebt. De grootste zorg die de meeste mensen namelijk hebben is dat de kalkoen droog uit de oven komt. Daar hoef je bij deze niet angstig voor te zijn. Deze kalkoen kan echt niet mislukken.

copas-kalkoenen-2

Terug naar de farm die gerund wordt door de familie Copas met vader Tom aan het roer. Het welzijn van hun vogels staat voorop en dat komt terug in alles wat ze doen. Ze nemen de tijd, handhaven de eeuwenoude technieken die wel in een modern jasje zijn gestoken en geloven er hartgrondig in dat een goede maaltijd begint bij een goed product. Deze familie staat echt ergens voor en doen geen concessies. Doordat ik het nu zelf heb meegemaakt, weet ik dat mijn kerstdiner alleen nog maar beter zal smaken. Want als je dieren eet, zorg dan wel dat de beesten een goed leven hebben gehad en dat je weet waar de herkomst ligt.

copas-kalkoenen-3 copas-kalkoenen-4

Gedurende het jaar heerst er relatieve kalmte op de boerderij. Behalve in december als de kerstgekte losbreekt. Bij Copas verzorgen ze zelf de slacht en worden de vogels geplukt, ontbeend en in sommige gevallen ook gevuld. Daar heeft Boers&Boers een essentiële rol in. Want alle gevulde kalkoenen die door ons in Nederland worden besteld zijn de afgelopen dagen onder toezicht oog van Jan en zijn collega’s gevuld. Met een vulling van kalkoen- en kipgehakt, paprika, kastanjechampignons, abrikozen, appeltjes, cranberries en bosui. Daarna worden ze direct ingevroren en verpakt met een vleesthermometer en marinade. Op maandag 21 of dinsdag 22 december wordt dit in een mooie doos bij je thuis afgeleverd. Door hun eigen bezorgers. Het enige wat je dan nog hoeft te doen is de kalkoen rustig laten ontdooien en bereiden. Insmeren met de marinade, thermometer erin en je netjes houden aan de temperatuur en tijden zoals aangegeven in de bijgeleverde instructie. Zo kan iedereen een gevulde kalkoen bereiden.

Kalkoen die niet kan mislukken_2 Kalkoen die niet kan mislukken_4 Kalkoen die niet kan mislukken_5 Kalkoen die niet kan mislukken_1

Van zo’n hele gevulde kalkoen kunnen met gemak 10-12 personen eten. Zeker als je er ook nog een aantal bijgerechten naast serveert. Kijk maar eens in mijn blog van vorig jaar waarin ik diverse suggesties geef. Nou wil je vast ook zo’n kalkoen bestellen, dat kan nog t/m aanstaande woensdag 16 december. Voor een ontbeende en gevulde kalkoen betaal je € 109,99 en de ongevulde kalkoen kost € 95,-. Nou kan ik niet in andermans portemonnee kijken, maar als we het hebben over prijs-kwaliteitverhouding dan is deze prijs volledig gerechtvaardigd. Bestellen doe je rechtstreeks bij Boers&Boers op de site.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)