5 van 1 stem

Deens broodje Stjerneskud met schol en garnalen

30 minuten
Lunch
Deens

De eerste keer dat wij naar Denemarken reisden voor vakantie kreeg ik als tip om een keer een broodje Stjerneskud te bestellen. Ik keek een beetje wazig bij het horen van de naam, herinner ik me nog goed, maar werd al snel enthousiast toen ik te horen kreeg dat het …

De eerste keer dat wij naar Denemarken reisden voor vakantie kreeg ik als tip om een keer een broodje Stjerneskud te bestellen. Ik keek een beetje wazig bij het horen van de naam, herinner ik me nog goed, maar werd al snel enthousiast toen ik te horen kreeg dat het om een broodje ging wat belegd werd met onder andere gebakken schol, verse garnalen, asperges, dille en een cocktailsaus.

Eenmaal aangekomen in Denemarken vond ik het broodje Stjerneskud uiteindelijk in een soort van Deense snackbar, waardoor ik gelijk maar aannam dat dit Deens fastfood is… nou, daar wil ik er wel meer van! Ik ben echt een enorme visliefhebber en dit was voor mij smullen. Thuis ben ik aan de slag gegaan met een eigen variant waarvoor ik vandaag het recept met jullie deel. Is vast niet volledig traditioneel, want ik heb geen advies gevraagd aan een Deen hiervoor. Wel heb ik mijn smaakherinnering vertaalt naar een versie die makkelijk te maken is en super lekker, en heb ik hulp ingeroepen van Lost in a Pot voor de saus.

Nog goed om te weten vooraf. De Denen voegen graag gekookte witte asperges (het barst in Denemarken van de asperges) toe als garnituur, wat heerlijk smaakt als ze in het seizoen zijn. Ik maakte voor dit recept een keer zo’n pot met gekookte witte asperges open, puur uit nieuwsgierigheid, maar dat vind ik dus echt niet te eten… Dus laat de asperges lekker weg als het geen seizoen is, dan is het broodje nog steeds fantastisch!

Ingrediënten

 • 2 el crème fraîche
 • 2 el mayonaise
 • 1 el tomatenpuree
 • 1 tl chilisaus
 • citroensap
 • zout
 • witte peper
 • 2 scholfilets zonder vel
 • 25 gr bloem
 • 2 eieren
 • 100 gr panko of paneermeel
 • boter
 • bakolijfolie
 • 2 sneetjes zuurdesembrood, of ander lekker brood, dik gesneden
 • 4 blaadjes kropsla
 • 150 gr gekookte garnalen
 • 6 plakjes komkommer, gehalveerd
 • 4 partjes tomaat
 • optioneel: stukjes gekookte witte asperge, wanneer in het seizoen
 • 4 partjes verse citroen
 • handje verse dille

Aan de slag!

 • Klop de crème fraîche, mayonaise, tomatenpuree en chilisaus door elkaar in een kommetje. Breng op smaak met zout, peper en citroensap. Een lekker zuurtje combineert straks goed met de vis.
 • Dep de scholfilets droog met keukenpapier.
 • Zet een diep bord klaar met de bloem die je mengt met een flinke snuf zout en witte peper. Zet ook een bord klaar met de losgeklopte eieren en een bord met de panko. Haal de scholfilets eerst door de bloem, klop af, daarna door het ei en als laatste door de panko. Herhaal dit nog een keer voor een extra krokant eindresultaat.
 • Smelt een klontje boter in een koekenpan met antiaanbaklaag. Voeg een scheut bakolijfolie toe als de boter is gestopt met schuimen, de vis mag zwemmen in het vet. Bak de gepaneerde scholfilets om en om goudbruin. Hiervoor heb je 3 tot 4 minuten per kant nodig, draai de filets voorzichtig om met een houten of kunststof spatel. Haal ze daarna uit de pan en leg op keukenpapier.
 • Leg de sneetjes brood op 2 borden. Je kunt er ook voor kiezen om het brood eerst te grillen en licht te besmeren met gezouten roomboter (Lurpak natuurlijk in het geval van Denemarken), dat laatst is wat ik deed. Beleg ze met blaadjes kropsla en leg hier de gebakken schol op. Garneer de broodjes met de gekookte garnalen, komkommer, tomaat, optioneel de witte asperges, partjes citroen, een royale hoeveelheid van de saus en verse dille. Serveer het broodje Stjerneskud direct en geniet!

Notities

 • Met dit recept maak je 2 broodjes als flinke lunch of hoofdgerecht.
 • Bereiding: 30 minuten.

Recept: Francesca (met een beetje hulp van Lost in a Pot), Fotografie: DeedyLicious

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)