De eerste keer dat wij naar Denemarken reisden voor vakantie kreeg ik als tip om een keer een broodje Stjerneskud te bestellen. Ik keek een beetje wazig bij het horen van de naam, herinner ik me nog goed, maar werd al snel enthousiast toen ik te horen kreeg dat het om een broodje ging wat belegd werd met onder andere gebakken schol, verse garnalen, asperges, dille en een cocktailsaus.
Eenmaal aangekomen in Denemarken vond ik het broodje Stjerneskud uiteindelijk in een soort van Deense snackbar, waardoor ik gelijk maar aannam dat dit Deens fastfood is… nou, daar wil ik er wel meer van! Ik ben echt een enorme visliefhebber en dit was voor mij smullen. Thuis ben ik aan de slag gegaan met een eigen variant waarvoor ik vandaag het recept met jullie deel. Is vast niet volledig traditioneel, want ik heb geen advies gevraagd aan een Deen hiervoor. Wel heb ik mijn smaakherinnering vertaalt naar een versie die makkelijk te maken is en super lekker, en heb ik hulp ingeroepen van Lost in a Pot voor de saus.
Nog goed om te weten vooraf. De Denen voegen graag gekookte witte asperges (het barst in Denemarken van de asperges) toe als garnituur, wat heerlijk smaakt als ze in het seizoen zijn. Ik maakte voor dit recept een keer zo’n pot met gekookte witte asperges open, puur uit nieuwsgierigheid, maar dat vind ik dus echt niet te eten… Dus laat de asperges lekker weg als het geen seizoen is, dan is het broodje nog steeds fantastisch!