Duitse bratkartoffeln met spek en ui

Zodra ik in Duitsland ben weet ik niet hoe snel ik een bordje Duitse bratkartoffeln moet bestellen. Soms met een stukje vlees of worst erbij, maar gewoon alleen een bordje van deze zalige gebakken aardappels vind ik ook al prima. Van binnen zijn de schijfjes aardappel romig en zacht, terwijl …

Zodra ik in Duitsland ben weet ik niet hoe snel ik een bordje Duitse bratkartoffeln moet bestellen. Soms met een stukje vlees of worst erbij, maar gewoon alleen een bordje van deze zalige gebakken aardappels vind ik ook al prima. Van binnen zijn de schijfjes aardappel romig en zacht, terwijl ze van buiten lekker knapperig zijn. Om tot dat resultaat te komen, gooi je niet even een zak voorgegaarde aardappelschijfjes in een pan. Met voorkoken en een beetje tijd kom je er wél.

Zo kreeg ik ooit les in de kunst van de bratkartoffeln van een geweldige mevrouw (ik mocht haar oma noemen) die dat bijna iedere dag deed in een traditioneel Duits restaurant. Het enige wat zij deed was bratkartoffeln maken (er gingen er daar ook flink veel doorheen) en dat nam ze heel serieus, ook al stond ze met een grote glimlach achter het fornuis met al haar koekenpannen. Ik vond onlangs mijn aantekeningen terug en ben ermee aan de slag gegaan. Zie hier het resultaat! Geniet ervan.

Wat je nodig hebt als bijgerecht voor 4 personen

  • 600 gr vastkokende aardappels in de schil
  • zout
  • 125 gr gerookt spek, in blokjes
  • 2 uien, in dunne, halve ringen
  • boter
  • bakolijfolie
  • boter
  • zwarte peper
  • optioneel: wat fijngehakte platte peterselie

Wat je gaat doen

Voorbereiding: 15 minuten, Bereiding: 35 – 45 minuten

  1. Kook de avond of de ochtend ervoor de aardappels 6 – 8 minuten (afhankelijk van hoe groot ze zijn) voor in gezouten water. Giet af en laat de aardappels nog 5 minuten droog stomen op laag vuur met de deksel op de pan. Schud af en toe met de pan. Haal de aardappels uit de pan, laat ze iets afkoelen en pel daarna de schillen eraf. Bewaar de aardappels afgedekt in de koelkast tot ze goed koud zijn.
  2. Verhit een grote koekenpan met antiaanbaklaag en bak de spekjes tot ze mooi uitgebakken zijn. Schep uit de pan, maar laat het vet achter.
  3. Bak hierna de uienringen met een snufje zout circa 5 minuten in het vet. Voeg ook een klontje boter toe. Schep uit de pan en voeg bij de spekjes.
  4. Terwijl je de spekjes en uien bakt, snijd je de gekoelde aardappels in plakjes. Zorg dat ze allemaal ongeveer even dik zijn.
  5. Na het bakken van de ui, schenk je nog een scheut bakolijfolie in de pan. Nu is het tijd om de aardappelplakjes te bakken. Doe dit in delen en leg ze naast elkaar in het vet (dus niet stapelen). Zo krijgen ze aan alle kanten een mooi krokant laagje. Flip ze af en toe om alsof het poffertjes zijn. Als eenmaal alle aardappelplakjes goed gebakken zijn, voeg je alles samen. De gebakken aardappels, ui en spekjes. Bak nog circa 5 minuten terwijl je af en toe omschept en breng daarna verder op smaak met zwarte peper en eventueel nog een snufje zout.
  6. Garneer de Duitse bratkartoffeln eventueel met wat fijngehakte peterselie.

Recept: Francesca (met dank aan de Duitse bratkartoffln oma van wie ik helaas de naam niet meer weet), Fotografie: DeedyLicious

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)