Feestelijke borrelplank met Spaanse wijn tips

Bij het schrijven van deze blog noteerde ik als eerste de titel ‘Feestelijke Spaanse borrel…’, wat eigenlijk niet de lading dekt van wat ik vandaag met jullie ga delen. Een feestelijke borrelplank is het zeker! En geïnspireerd op de Spaanse Rueda wijnen ook. Maar een Spaanse borrel is het feitelijk niet, als je kijkt naar de gerechten die ik ervoor heb gemaakt. Ook al heb ik misschien wat paella gebruikt voor de gefrituurde rijstballetjes ;-). Maar lekker werd het en ik ga de recepten en wijncombinaties in dit artikel met jullie delen.

Meer borrelplank recepten? Hier vind je ze allemaal!

Ik maakte drie verschillende luxe borrelhapjes die stuk voor stuk perfect combineren met een van de wijnen uit de Spaanse Rueda. Zoals de grote garnalen met vinaigrette gecombineerd met de Rueda Sauvignon Blanc, de gefrituurde paella rijstballetjes en de kippenvleugels in dragon-roomsaus in combinatie met de Rueda Verdejo. Je kunt er voor eentje kiezen of maak een feestelijke borrelplank met alle gerechten voor een uitgebreide borrel met familie of vrienden. Dat wordt genieten!

Lauwwarme grote garnalen met een bieslook vinaigrette

Ontzettend simpel om te maken, heel feestelijk en lekker: dat zijn deze gegrilde grote garnalen met een bieslook vinaigrette. Ik voegde er nog een beetje pit aan toe met milde tabasco als finishing touch. Serveer dit hapje met een glas gekoelde Rueda Sauvignon Blanc.

Wat je nodig hebt als een borrelhapje voor 4 personen (in combinatie met de andere borrelhapjes):

  • ½ tl dijonmosterd
  • 1 el witte wijnazijn
  • zeezout
  • 3 el olijfolie extra vergine
  • 1 tl fijngehakte bieslook + extra voor garnering
  • zwarte peper
  • optioneel: flesje milde Tabasco
  • 16 grote garnalen, gepeld en schoongemaakt
  • 8 mooie blaadjes baby Romaine sla
  • ½ trostomaat, zaadjes verwijderd en vruchtvlees in kleine blokjes gesneden

Wat je gaat doen:

Bereiding: 15 minuten

  1. Meng de mosterd, azijn en een snufje zout in een kommetje en klop dit romig. Schenk daarna in druppeltjes de olijfolie extra vergine erbij terwijl je blijft kloppen. Zo wordt de vinaigrette een geheel. Klop de theelepel bieslook erdoor en proef. Breng naar wens verder op smaak met zwarte peper. Voeg voor een beetje pit een druppeltje (of meer) tabasco toe. Laat de vinaigrette staan.
  2. Verhit en grillpan en smeer de grote garnalen in met een beetje bakolijfolie. Grill ze daarna in de hete grillpan. Dit gaat heel snel. Zodra ze roze worden, gelijk omdraaien en daarna de andere kant ook grillen tot roze. Haal uit de pan en bestrooi ze met een snufje zeezout.

Tip: Mocht je het in huis hebben: bestrooien met een limoen of citroen zeezout is nog lekkerder.

  1. Leg de 8 blaadjes baby Romaine sla op een mooie schaal of houten plank. Leg op ieder blaadje 2 grote garnalen en wat blokjes tomaat. Druppel de vinaigrette erover en garneer met fijngehakte bieslook. Serveer direct.

Gefrituurde paella rijstballetjes  

Geïnspireerd op de Italiaanse risottoballetjes (arancini) bedacht ik deze gefrituurde paella rijstballetjes in combinatie met een zelfgemaakte dipsaus op basis van tomato frito. Je kunt zelf je (vegetarische) paella maken (hier vind je mijn snelle basisrecept) of je haalt wat paella bij de traiteur of visboer. Dan ben je lekker snel klaar! Belangrijk is dan wel dat je de paella vooraf klein snijdt als er grote stukjes in zitten. Anders wordt het rollen van de balletjes een stuk lastiger. Serveer dit hapje op je feestelijke borrelplank met een glas gekoelde Rueda Sauvignon Blanc of Verdejo.

Wat je nodig hebt als een borrelhapje voor 4 personen (in combinatie met de andere borrelhapjes):

  • 1 kleine sjalot, gesnipperd
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • bakolijfolie
  • 350 gr tomato frito (bijvoorbeeld van Heinz)
  • 1 tl gedroogde rozemarijn
  • 1 fles frituurolie
  • 300 gr koude, reeds bereide paella (klein gesneden)
  • 30 gr manchego kaas (eventueel kan mozzarella ook)
  • 1 bord met 2 eieren, losgeklopt
  • 1 bord met paneermeel of panko

Wat je gaat doen:

Bereiding: 35 minuten

  1. Verhit een koekenpan en fruit de sjalot en knoflook een paar minuten in 1 eetlepel bakolijfolie. Schenk de tomato frito in de pan en roer de rozemarijn erdoor. Laat circa 20 minuten pruttelen tot de tomatensaus is ingedikt. Roer regelmatig door en laat niet te droog worden.
  2. Verhit wat frituurolie in een pannetje of frituurpan tot 180 graden.
  3. Snijd minstens 8 kleine balletjes/stukjes van de manchego kaas. Iets groter dan een flinke doperwt is groot genoeg.

Tip: De manchego kaas die je overhoudt serveer je straks bij de borrel erbij.

  1. Maak een balletje ter grootte van een pingpongbal van de paella. Duw een balletje kaas in het midden en sluit deze goed af. Haal de balletjes eerst door het ei en daarna door de paneermeel of panko. Herhaal dit nog een keer als je extra krokante rijstballetjes wilt maken. Doe dit met alle paella tot deze op is. Je maakt er circa 12 – 14 balletjes van.
  2. Frituur daarna per keer zo’n 2 tot 3 balletjes in een paar minuten goudbruin. Laat vervolgens uitlekken op keukenpapier. Serveer ze daarna met de dipsaus.

Tip: De balletjes kun je al eerder frituren en vlak voor de borrel opwarmen in de oven. Ze worden dan iets minder knapperig, maar zijn nog steeds heerlijk. De dipsaus kun je ook al eerder maken en vlak voor het serveren opwarmen in een pannetje.

Kippenvleugels in dragon-roomsaus

Ik eindig met mijn favoriete borrelhapje van de drie. De combinatie van gebakken kip in combinatie met een romige saus met dragon is namelijk zo lekker. Wij hebben er enorm van gesmuld hier thuis. Serveer dit hapje met een glas gekoelde Rueda Verdejo.

Wat je nodig hebt als een borrelhapje voor 4 personen (in combinatie met de andere borrelhapjes):

  • bakolijfolie
  • 8 kippenvleugels
  • zout
  • boter
  • 1 sjalot, gesnipperd
  • 200 gr gemengde paddenstoelen, grof gehakt
  • 250 ml ongeklopte slagroom
  • 10 gr dragon, fijngehakt
  • zwarte peper
  • serveer erbij: afgebakken stokbrood

Wat je gaat doen:

Bereiding: 35 minuten

  1. Verhit een grote koekenpan met 2 eetlepels bakolijfolie. Bestrooi de kippenvleugels met zout en bak ze rondom mooi bruin aan op hoog vuur in circa 10 minuten.
  2. Verhit een tweede koekenpan met een klontje boter en fruit hierin de sjalot met een snuf zout voor een paar minuten. Voeg de paddenstoelen toe en bak ze tot ze geslonken zijn. Schenk de slagroom in de pan en roer de dragon erdoor. Laat dit circa 5 minuten pruttelen.
  3. Schenk daarna de dragon-roomsaus in de pan van de kip erbij. Zet het vuur iets lager en laat nog circa 20 – 25 minuten pruttelen zodat de kip goed gaar wordt en de saus mooi inkookt. Draai de kippenvleugels af en toe om. Breng de saus verder op smaak met zwarte peper en eventueel zout.
  4. Serveer de kippenvleugels in een schaal met de saus, lekker met vers afgebakken stokbrood erbij.

Geniet van deze feestelijke borrelplank!

Bewaar deze recepten op Pinterest!

Wil je deze recepten opslaan zodat je ze later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.

Recepten: Francesca, Fotografie: DeedyLicious

Wil je wat delen over dit recept? Stuur me dan een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram. Liefs, Francesca

Reacties over “Feestelijke borrelplank met Spaanse wijn tips”

Reacties zijn gesloten.