5 van 2 stemmen

FormuleKip Monaco: Poulet au Vin van Tinus

2 uur 40 min
Hapje
Barbecue

Dit Formule 1-seizoen krijgen jullie voor iedere race een barbecue kiprecept van ‘de mannen’, geïnspireerd op de eetcultuur van het land waar wordt gereden, oftewel: FormuleKip. Vandaag geef ik het woord aan Tinus (op links)! “Yes! Één van de meest legendarische races van het jaar komt eraan en daar mag …

Dit Formule 1-seizoen krijgen jullie voor iedere race een barbecue kiprecept van ‘de mannen’, geïnspireerd op de eetcultuur van het land waar wordt gereden, oftewel: FormuleKip. Vandaag geef ik het woord aan Tinus (op links)!

formulekip monaco poulet au vin van tinus 8

“Yes! Één van de meest legendarische races van het jaar komt eraan en daar mag ik op los gaan. Hoe vet is dat! We verlaten voor het weekend heel even het ‘normale’ Europa en vertrekken naar het Prinsdom Monaco. Pracht en praal is het wat daar de klok slaat en alles is bling to the max. We kunnen tijdens deze chique bedoeling natuurlijk niet aankomen met kippenpootjes waarvan we helemaal onder komen te zitten. Dus voor de afwisseling gooien we het voor deze keer weer eens over een andere boeg.

formulekip monaco poulet au vin van tinus 2

Voor de Monaco grand prix heb ik daarom Poulet au Vin bedacht. Een heerlijk mals en sappig kipgerecht wat we uiteraard serveren in hapklare porties zodat we het wel gewoon uit het handje kunnen eten. De Poulet au Vin kan je zien als een soort ragout. Uiteraard maken wij dit gerecht ook weer volledig op de BBQ. Kijk daarom even of je een pan (met deksel) hebt die rechtstreeks op het vuur gezet kan worden. Het zou zonde zijn als je een dure pan voor de inductiekookplaat gebruikt die dan kromtrekt. Dan heb je daarna niets meer aan je pan. Denk ook even aan de handvatten. Plastic handvatten niet op de BBQ zetten hè, dat gaat echt stinken en voor je het weet heb je geen handvatten meer. Ik heb even een emaillen pan gebruik. Zo nu zijn alle waarschuwingen wel geweest, aan de slag.”

Duurzame kip van Jager & Boer

We vinden het belangrijk dat we voor FormuleKip barbecueën met duurzame kip. Daarvoor kwamen we uiteindelijk bij Jager & Boer uit. Ze werken vrijwel alleen met eigen jagers en boeren in Nederland. Zo is de kip in hun assortiment van bio Polderhoen of het Gildehoen.

formulekip monaco poulet au vin van tinus 4

Je kunt via hun site bestellen, het vlees komt direct van de bron en ze leveren gekoeld in Nederland met Trunkers. . Hier vind je het totale kipassortiment.

Ingrediënten

  • 2 winterpenen
  • 4 stengels bleekselderij
  • 3 sjalotten
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 bakje kastanjechampignons
  • bakolijfolie
  • zwarte peper
  • zout
  • 1 kg kippendijen
  • boter
  • 1 el peperkorrels
  • 1 tl jeneverbessen
  • 6 takjes tijm
  • 2 laurierblaadjes
  • 1,5 el tomatenpuree
  • cognac
  • ½ fles rode wijn, bijvoorbeeld een Franse Bourgogne + extra voor reserve of als je dorst hebt
  • 500 ml kippenbouillon + extra voor reserve
  • 50 gr bloem
  • 24 kleine ragoutbakjes

Ook nodig

  • barbecue
  • vuurvaste stoofpan
  • aluminiumfolie
  • Eerst gaan we, ter voorbereiding, alles wat gesneden moet worden, even snijden. Dan kunnen we daarna in een keer door. Het is nu echter ook tijd om de barbecue alvast aan te steken, want die moet wel goed op temperatuur zijn. Doe dat dus maar eerst en mik op een binnentemperatuur van circa 175 graden. En als je een barbecue zonder temperatuurmeter hebt, mik je op gloeiende kolen.
    formulekip monaco poulet au vin van tinus 3
  • Dan gaan we nu beginnen met snijden. Winterpeen in schijfjes, bleekselderij in stukjes, de sjalotten gesnipperd, de knoflook geperst of klein gesneden en de kastanjechampignons niet te grof. Bewaar alles apart, want niet alles gaat tegelijkertijd de pan in.
  • Als het goed is, is het vuur inmiddels goed op temperatuur. Verdeel de kolen gelijkmatig over de barbecue zodat je een redelijk recht plateau hebt en zet daar je pan op zodat deze goed heet kan worden. Hoeft niet waterpas te zijn, maar hij moet wel er goed in staan. Doe een scheut olijfolie in de pan. Maal nu wat peter en zout over de kippendijen, aan beide zijdes. Doe een goede klont boter in de pan erbij (niet te bescheiden). Als je pan echt heel heet geworden is, kan het zijn dat je boter snel bruin wordt. Als het goed is valt dat wel mee doordat je er olijfolie in gegooid hebt, maar erg is het niet. Als de boter gesmolten is, leg je de kippendijen in de pan zodat die rondom dicht kunnen schroeien. Draai ze om en om en als ze overal dichtgeschroeid zijn, haal je ze uit de pan en leg je ze op een bord.
  • Doe de sjalotten samen met de winterpeen in de pan. Goed roerbakken, zeker 5 minuten, en voeg daarna de champignons erbij en bak deze even mee. Plet in de tussentijd de peperkorrels en de jeneverbessen. Als de champignons 1 à 2 minuten gebakken zijn, voeg je de bleekselderij, knoflook, peperkorrels, jeneverbessen, tijm en laurierbladeren erbij en bak je dit ook een minuutje mee. Als laatste gaat de tomatenpuree erbij. Na 2 minuten bakken, pak je de cognac en blus je de pan af met een goede scheut cognac. Wel voorzichtig blussen, want alcohol met open vuur kan aardige vlammen opleveren.
  • Roer alles goed door, schraap ook de bodem mee, en leg de kip weer terug in de pan. Daar gaat een halve fles rode wijn over samen met de kippenbouillon. Goed doorroeren en kijk of alle kip onder het vocht ligt. Als dit niet zo is, doe wat meer rode wijn en kippenbouillon erbij. Dit kan in verhouding een op een.
    formulekip monaco poulet au vin van tinus 5
  • Laat nu alles met de deksel op de pan ongeveer 2 uur door pruttelen, de binnentemperatuur van de barbecue mag dan wel iets lager, zo’n 130 graden. Roer wel regelmatig goed door. Als er te veel vocht uitgaat, vul dan bij met kippenbouillon en rode wijn. Proef halverwege de saus even en voeg eventueel naar wens extra zout toe.
    formulekip monaco poulet au vin van tinus 6
  • Na twee uur pruttelen haal je de kippendijen, waar mogelijk, uit de saus. Het kan heel goed dat veel kip al uit elkaar gevallen is, laat het dan gewoon zitten. Pluk de kippendijen die nog groter zijn in sliertjes met behulp van 2 vorken.
  • Voeg nu wat extra klontjes boter aan de saus toe en de bloem. Dit goed door de saus heen roeren zodat de bloem gaar wordt en zorgt voor een lekkere binding van de roux. Na 5 minuten voeg je de kip weer toe en roer je het geheel nog even flink door. Je Poulet au Vin is klaar. Voordat hij geserveerd kan worden moet je uiteraard nog even proeven of je voldoende zout en peper hebt gebruikt. Breng naar eigen wens verder op smaak.
    formulekip monaco poulet au vin van tinus 7
  • Nu alleen nog even de ragoutbakjes bakken. Dit doen we uiteraard ook gewoon op de BBQ. Pak het rooster en doe daar voor je eigen gemak aluminiumfolie omheen. Op deze manier verdelen we de warmte beter en verbranden je bakjes niet. Leg de bakjes op het rooster en bak ze 4 minuten af op de barbecue, op zo’n 150 graden. Leg ze daarna op een bord en schep een royale hoeveelheid van de ragout in een bakje. Zet ze op tafel, pak wat bier en let’s hope dat Max, net als vorig jaar, Monaco op zijn naam schrijft.
  • Bon appetit en tot de volgende!

Notities

  • Met dit recept maak je 24 hapjes voor tijdens de race.
  • Bereiding: 40 minuten + Stoven: 2 uur
formulekip monaco poulet au vin van tinus 9
Tip! Uit ervaring weten we dat de Poulet au Vin ook heel lekker op stokbrood of Turks brood smaakt.

De mannen van FormuleKip

Graag stel ik jullie voor aan de helden van dit verhaal, met van links naar rechts: Shaiff, Tim, Diederik, Tinus en Sander. Iedere race is iemand anders verantwoordelijk voor een kiprecept geïnspireerd op het land waar de race wordt gehouden. Ik typ het voor ze uit en zorg dat jullie het recept krijgen, meestal ruim op tijd voor de race ;-).

Recept: Tinus, Fotografie: Tinus & Francesca

Categorieën

Tags

Heb je een vraag? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)