5 van 1 stem

FormuleKip Oostenrijk: BBQ Schnitzel Strips van Tinus

1 uur
Hapje
Barbecue

Dit Formule 1-seizoen krijgen jullie voor iedere race een barbecue kiprecept van ‘de mannen’, geïnspireerd op de eetcultuur van het land waar wordt gereden, oftewel: FormuleKip. Deze keer in de categorie ‘mosterd na de maaltijd’, want de GP van Oostenrijk is afgelopen zondag al geweest. Ik was alleen flink ziek …

Dit Formule 1-seizoen krijgen jullie voor iedere race een barbecue kiprecept van ‘de mannen’, geïnspireerd op de eetcultuur van het land waar wordt gereden, oftewel: FormuleKip. Deze keer in de categorie ‘mosterd na de maaltijd’, want de GP van Oostenrijk is afgelopen zondag al geweest. Ik was alleen flink ziek en kreeg het niet voor elkaar om het recept online te zetten. De schnitzel strips waren echter zo goed gelukt, dat ik jullie toch het recept wil geven. Dus vandaag geef ik alsnog het woord aan Tinus.

formulekip oostenrijk bbq schnitzel strips van tinus 7

“Vandaag (afgelopen zondag dus) zijn we aangekomen op de thuisbasis van Redbull. De Red Bull Ring in Spielberg. Vorig jaar was Max hier tweemaal heer en meester, laten we hopen dat hij ook dit jaar weer onverslaanbaar is (net niet gelukt).

Oostenrijk heeft, op Schnitzel en Germknödel na, niet echt veel specifieke (kip) gerechten. Ook heb ik met mijn bescheiden kennis nog niet veel specifieke smaken of kruiden kunnen ontdekken. Daarom heb ik m’n best voor jullie gedaan om iets bijzonders te maken. Ik heb een recept voor jullie gemaakt wat ons het Edelwise gevoel moet oproepen. Nu hoor ik je denken ‘het wat?!’, het Edelwise gevoel. Je kent het wel, bloemige vrolijke smaken die je doen denken aan een Alpenweide vol met fleurige bloemen en bloesem, aan besneeuwde bergtoppen en aan paarse grazende koeien. Het bestaat niet echt, maar met een beetje fantasie kan je het wel voelen.

Ik kan dan ook niet ontkennen dat dit wellicht op eetgebied een van mijn grootste uitdaging geweest is. En het is dan ook niet gelukt. Haha, sorry guys.

Daarom heb ik voor jullie fantastische BBQ schnitzel strips met zure knoflooksaus. En daar eet je je vingers nog net niet bij op.”

formulekip oostenrijk bbq schnitzel strips van tinus 2

FormuleKip meet & greet – Zet vast in je agenda!

Op zaterdag 24 september organiseren we een FormuleKip meet & greet bij Beef Exclusief in Zevenhuizen. Van 16.00 – 18.00 uur hebben we rokende barbecues, kip tastings en een DJ. Alle mannen van FormuleKip, en hun assistente Francesca, zijn aanwezig en de aanwezigen mogen ook vast de kip voor de Grand Prix van Singapore testen. Entree en de tastings zijn gratis, alleen voor de drankjes vragen we een vergoeding. Wil je hierbij aanwezig zijn? Stuur dan een mail naar info@francescakookt.nl en geef aan met hoeveel deelnemers je wilt komen. We delen het vervolgens netjes in in verband met de beschikbare ruimte. Tot dan!

Duurzame kip van Jager & Boer

We vinden het belangrijk dat we voor FormuleKip barbecueën met duurzame kip. Daarvoor kwamen we uiteindelijk bij Jager & Boer uit. Ze werken vrijwel alleen met eigen jagers en boeren in Nederland. Zo is de kip in hun assortiment van bio Polderhoen of het Gildehoen.

Je kunt via hun site bestellen, het vlees komt direct van de bron en ze leveren gekoeld in Nederland met Trunkers. Hier vind je het totale kipassortiment.

Ingrediënten

  • 300 – 400 gr gr kipfilet van goede kwaliteit
  • zout
  • zwarte peper
  • kruidnagelpoeder
  • 3 grote eieren en nog een als reserve
  • 4 – 6 el bloem
  • 100 – 150 gr panko, Japans broodkruim, gewoon paneermeel kan ook
  • 2 el kwark
  • 2 el mayonaise
  • 1 tl paprikapoeder
  • 2 – 4 teentjes knoflook naar smaak, uitgeperst
  • citroen
  • boter
  • bakolijfolie

Ook nodig

  • barbecue
  • rooster
  • gietijzeren skillet om in te bakken
  • Bakpapier
  • vleeshamer of iets ander zwaars (gietijzeren pan) om mee te meppen
  • Voordat we gaan beginnen, steek vast de barbecue aan zodat deze alvast lekker warm is. We gaan de schnitzel strips direct bereiden in een gietijzeren pan. Zorg dat de keteltemperatuur op maximaal 180 graden is en plaats een rooster. Verwarm ook vast de gietijzeren pan voor. Ik heb de Monolith wokbrander gebruikt waar je naast een wok ook perfect een pan op kunt zetten. Zo heb je wel de hitte vanaf de onderkant, maar geen hitte of vlammen vanaf de zijkant. Een topuitvinding, in de notities vind je meer info.
    formulekip oostenrijk bbq schnitzel strips van tinus 6
  • Pak een stuk bakpapier en leg hier een kipfilet in. Sla de kipfilet goed plat, het liefst met een vleeshamer. Heb je deze niet, kijk dan waarmee je de kip goed plat slaat. Doe dit met alle kipfilets die je gebruikt.
    formulekip oostenrijk bbq schnitzel strips van tinus 3
  • Meng in een bakje 1 tl zout, 1 tl zwarte peper en ½ tl kruidnagelpoeder goed door elkaar. Bestrooi hier vervolgens de platgeslagen kipfilet gelijkmatig mee. Snij vervolgens de kipfilet in repen van ongeveer 1,5 à 2 cm.
  • Pak 3 kommen of diepe borden. Klop in de eerste kom 3 eieren los. In de tweede kom doe je bloem met een snuf zout en zwarte peper en in de derde kom doe je de panko.
  • Pak een reep kip en haal die door de bloem heen. Daarna door het ei en daarna door de panko. Hou je van extra krokant, haal dan nogmaals door het ei en door de panko. Leg de gepaneerde strips op een bord.
    formulekip oostenrijk bbq schnitzel strips van tinus 4
  • Nu maken we de saus. Meng de kwark, mayonaise, paprikapoeder en peper en zout naar smaak. Knijp hier een halve citroen boven uit en voeg de uitgeperste tenen knoflook, naar smaak, toe. Meng dit geheel goed door elkaar. Dek af en zet in de koelkast tot gebruik.
  • Nu gaan we bakken. Zorg dat je gietijzeren pan goed heet is en doe hier een klont boter én een goede scheut bakolijfolie in. Laat zowel de pan als de boter/olie goed warm worden. Is dit eenmaal goed warm, leg dan de eerste lading chicken strips in de pan. En dan nu goed opletten. Om ervoor te zorgen dat de panko niet gaat verbranden, moet je de kip veel en vaak omdraaien. Na ongeveer 6 minuten (3 minuten per kant) is de kip klaar en kan je deze op een opdienschaal leggen, samen met wat plakjes citroen. Ga zo door totdat je klaar bent met alle kip.
    formulekip oostenrijk bbq schnitzel strips van tinus 5
  • Doop de kip in de saus, serveer er eventueel een aardappelsalade bij (zie notities) en smullen maar. Eet smakelijk en veel plezier met de volgende races. GO MAX!!!

Notities

  • Met dit recept maak je een hapje voor 4 personen voor tijdens de race.
  • Meer info over de Monolith wokbrander vind je hier.
  • Lekker met een aardappelsalade erbij: Schil 1 kg bloemige aardappels en snijd ze in gelijke stukken. Kook ze circa 15 minuten in gezouten kokend water tot net gaar en giet af, laat nog 5 minuten nastomen op heel laag vuur met de deksel op de pan. Klop een dressing van 6 eetlepels olijfolie extra vergine, 3 eetlepels appelciderazijn, 2 tl grove mosterd, optioneel 1 – 2 tl honing naar smaak, 2 tl fijngehakte sjalot, 1 el fijngehakte platte peterselie en zeezout en zwarte peper naar smaak. Meng dit goed door de gekookte aardappels en laat een uurtje intrekken.
  • Bereiding: 30 minuten (inclusief aansteken barbecue)
  • Barbecueën: 45 minuten

De mannen van FormuleKip

Graag stel ik jullie voor aan de helden van dit verhaal, met van links naar rechts: Shaiff, Tim, Diederik, Tinus en Sander. Iedere race is iemand anders verantwoordelijk voor een kiprecept geïnspireerd op het land waar de race wordt gehouden. Ik typ het voor ze uit en zorg dat jullie het recept krijgen.

Recept: Tinus, Fotografie: Francesca

Categorieën

Tags

Heb je een vraag? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)