Gebakken miso aubergine met rijst

Ik heb een nieuwe manier gevonden om mijn geliefde aubergine te bereiden! Deze gebakken miso aubergine is een explosie aan smaak en de saus combineert fantastisch met witte rijst. Puur comfortfood in een kommetje en mijn liefde voor miso is daardoor weer een beetje groter geworden.

Meer receptinspiratie? Hier vind je al mijn recepten met aubergine.

Miso is een gefermenteerde sojabonenpasta die veel diepgang geeft aan de smaak van een gerecht. Ook wel bekend als umami, oftewel de vijfde smaak die hartig en zout is. Witte miso is het meest gangbaar en die kun je ook in de supermarkt kopen. Rode miso is wat sterker en zouter en die kun je bij de toko kopen, Hikari is mijn favoriete merk daarvoor, zij hebben ook een goede witte miso. Eenmaal aangebroken kun je een bakje miso heel lang bewaren in de koelkast (goed afgesloten). Voeg eens een lepel miso toe aan een groente- of kippensoep, verwerk miso in marinades, roer een beetje door kruidenboter heen of verwerk miso in stoofschotels. Voeg miso wel altijd pas op het laatst toe, omdat dat de smaak ten goede komt.

Wat je nodig hebt voor 2 personen

  • 1 aubergine
  • keukenzout
  • 1 el bloem
  • zonnebloemolie
  • 75 ml water
  • 1 tl sojasaus + extra
  • 15 ml mirin
  • 1 tl suiker
  • 1 el miso (wit = milder, rood = intenser, wellicht iets minder gebruiken dan)
  • 1 el maizena
  • zwarte peper
  • 3 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 cm verse gember, fijngehakt
  • 2 stengels lente-ui, fijngehakt, maar houd een paar groene ringetjes achter voor garnering
  • 2 tl geroosterd sesamzaad
  • serveer erbij: witte rijst (circa 75 gr ongekookt per persoon)

Wat je gaat doen voor de miso aubergine

Voorbereiding: 30 minuten pekelen (kan ook zonder) + Bereiding: 20 minuten

  1. Snijd de aubergine in grove stukken en week deze 30 minuten in een bak met koud water en zout, circa 1 tl zout per 250 ml water. Roer het zout eerst door het water heen en leg daarna de stukken aubergine in het water voor 30 minuten. Door dit snelle pekelbad behoudt de aubergine zijn vorm beter tijdens het bakken en neemt het nog meer smaak op.

Tip: Het kan ook zonder pekelen als je sneller klaar wilt zijn. Je aubergine wordt dan alleen wat zachter van structuur. Snijd daarvoor de stukken aubergine en meng ze daarna gelijk met de bloem (zie stap 2).

  1. Giet de aubergine daarna af en spoel na met koud water. Laat uitlekken en dep de aubergine droog met keukenpapier of een keukendoek. Meng ze daarna in een kom met de bloem.
  2. Verhit een hapjespan of wok op middelhoog vuur en schenk een flinke laag zonnebloemolie in de pan. Bak, of eigenlijk is het half frituren, de aubergine op hoog vuur rondom bruin. Haal de stukken aubergine met een tang uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier.
  3. Klop ondertussen het water, de sojasaus, mirin, suiker, miso, maizena en snufje peper door elkaar in een kommetje.
  4. Schenk na het bakken van de aubergine de olie in een hittebestendig kommetje om te laten afkoelen (deze olie kun je later nog gebruiken). Verhit de pan op middellaag vuur en fruit de knoflook, gember en lente-ui voor 1 – 2 minuten in 1 tl zonnebloemolie tot het gaat geuren.
  5. Voeg de stukken aubergine toe en schenk de saus in de pan. Schep om en laat een paar minuten indikken. Zet het vuur wat lager als het te snel gaat. Proef en breng naar wens verder op smaak met sojasaus en zwarte peper.
  6. Serveer de miso aubergine met de witte rijst en garneer met wat ringetjes groene lente-ui en de sesamzaadjes.

Bewaar dit recept op Pinterest

Wil je dit recept opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar onderstaande foto dan op een van je Pinterest borden.

Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious

Wil je wat delen over dit recept? Stuur me dan een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram. Liefs, Francesca