Gegratineerde asperges met ham, knoflook en tijm

Er zijn alweer kilo’s asperges gegeten in huize Kookt dit seizoen. Dit jaar eten we minder gekookte asperges, want we hebben de barbecue ontdekt. Asperges op de barbecue zijn namelijk geniaal lekker. Alleen even schillen, een minuut of 5 op de grill (op ongeveer 180 graden) en je asperges zijn klaar om te eten. Ze worden er heerlijk zoet van en zelfs mijn kinderen eten ze dan heel graag.

Wat ik ook heel graag wilde perfectioneren was mijn recept voor gegratineerde asperges. De klassieke combinatie van asperges en ham, maar dan bereid in de oven. Nou, gelukt hoor! Deze gegratineerde asperges zijn om te zoenen. De knoflook, mosterd, mozzarella, tijm en Parmezaanse kaas zullen daar ook vast iets mee te maken hebben, vooral de combinatie ervan. Geniet van dit heerlijke gerecht!

Wat je nodig hebt als bijgerecht voor 4 of hoofdgerecht voor 2 personen

  • bakolijfolie
  • 500 gr Hollandse asperges, geschild en stukje van de onderkanten af
  • 75 gr ham naar keuze (bijvoorbeeld gekookte of beenham)
  • 150 ml melk
  • 1 teentje knoflook, uitgeperst
  • 1 tl grove mosterd
  • zout
  • zwarte peper
  • 50 gr geraspte mozzarella
  • 4 takjes tijm, blaadjes gerist
  • Parmezaanse kaas

Wat je gaat doen voor de gegratineerde asperges

Bereiding: 15 minuten + Oven: 30 minuten

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden en vet een rechthoekige ovenschaal (waar de asperges goed in passen) licht in met olie. Leg de asperges daarna in de schaal.
  2. Snijd de ham in stukjes en verdeel over de asperges.
  3. Klop de melk, knoflook, mosterd, snuf zout en peper door elkaar in een kom of maatbeker en schenk daarna gelijkmatig over de asperges heen.
  4. Bestrooi het gerecht met de geraspte mozzarella en de tijmblaadjes. Rasp als laatste nog wat Parmezaanse kaas erover.
  5. Zet de schaal 30 minuten in de oven tot de bovenkant bubbelt en mooi goudbruin is.

Tip: Serveer deze gegratineerde asperges als bijgerecht of als hoofdgerecht in combinatie met gekookte aardappels of gebakken aardappels en een frisse salade.

Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious

Wil je wat delen over dit recept? Stuur me dan een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram. Liefs, Francesca