Gemakkelijk en betaalbaar kerstmenu

Samenwerking – Ik vind het ieder jaar weer een uitdaging om tijdens de kerstdagen gerechten op tafel te serveren die er spectaculair uitzien én smaken, maar tegelijkertijd ook weinig tijd hebben gekost om te maken. Zeker nu met 2 kleine kinderen thuis, die zorgen er nou eenmaal voor dat mijn handen meer gebonden zijn. Genieten wil ik nog steeds, maar zonder de welbekende kerststress. Herkenbaar?

Daarom vond ik het erg leuk om de uitdaging van Bruynzeel Keukens aan te gaan. Zij vroegen me om een gemakkelijk en betaalbaar kerstmenu te maken waar iedereen van kan smullen en wat er ook nog eens prachtig uitziet. Want niemand is hetzelfde, maar tijdens het kerstdiner willen we vaak wel hetzelfde. En dat is samenzijn en genieten van elkaar en van het eten. Ik ben daarom voor een aantal klassiekers gegaan, maar dan in een nieuw jasje, waar zowel volwassenen als kinderen van kunnen eten.

Voorgerecht: Filodeegpasteitjes met garnalenragout

Iedereen kent het welbekende ragoutbakje, maar wist je dat je met filodeeg ook heerlijke ragoutbakjes kunt maken? Die worden lekkere knapperig als je ze voorbakt en deze kun je vervolgens vullen met zelfgemaakte garnalenragout. Makkelijk om te maken en je kunt alles voorbereiden zodat je tijdens het kerstdiner alleen nog de ragout hoeft op te warmen en de bakjes vult. Dat wordt smullen!

Wat je nodig hebt voor 4 personen

– 3 vellen filodeeg (circa ½ pak)
– bakolie of bakspray
– 25 gr boter
– 25 gr bloem
– 50 ml witte wijn
– 250 ml garnalen- of visbouillon
– slagroom
– witte peper
– 200 gr gekookte garnalen
– 1 el fijngehakte dille
– 1 tl citroenrasp
– ook nodig: muffinbakvorm

Wat je gaat doen

Bereidingstijd: filodeegbakjes 30 minuten + ragout 15 minuten
Voorbereiden: Zowel de filodeegbakjes als ragout kun je een dag eerder bereiden. Bewaar de bakjes luchtdicht buiten de koelkast. De ragout bewaar je afgedekt in de koelkast. Warm deze op laag vuur op in een pannetje vlak voordat je gaat serveren.

  1. Haal het filodeeg een uur van tevoren uit de vriezer en laat (in de verpakking) ontdooien. Verwarm de oven voor op 160 ˚C.
  2. Leg een vel filodeeg op je werkvlak, vet licht in met bakspray (of bestrijk met olie), leg er nog 2 vellen op die je beide invet. Snijd daarna met een scherp mes in vieren zodat je 4 vierkanten krijgt.
  3. Vet 4 muffinvormpjes in. Leg in ieder vormpje een filodeegvierkant en maak er een bakje van. Druk de zijkanten en bodem stevig aan.
  4. Zet de muffinbakvorm op het onderste rek van je oven en bak 20 minuten tot de bakjes goudbruin van kleur zijn. Hou ze in de gaten en dek eventueel af met aluminiumfolie als ze te bruin dreigen te worden.
  5. Smelt de boter op laag vuur in een pan. Strooi de bloem erbij en bak daarna een aantal minuten in de boter terwijl je blijft roeren. De bloem moet garen, maar niet bruin worden.
  6. Schenk de witte wijn en bouillon er rustig bij terwijl je klopt met een garde. De ragout zal nu gaan indikken. Schenk er naar smaak nog een scheutje slagroom bij, maar maak de ragout niet te vochtig. Proef en breng op smaak met peper.

Tip: Eten er kinderen mee, laat dan de wijn uit het recept en gebruik 300 ml bouillon in totaal.

  1. Roer de gekookte garnalen door de ragout en warm door. Ik heb ze heel gelaten, maar je kunt er ook voor kiezen om ze in stukjes te snijden voordat ze in de ragout gaan.
  2. Vul de bakjes vlak voor het serveren met de ragout en garneer met dille en citroenrasp.

Hoofdgerecht: kerstkip in een bakblik

Combineer een (gevuld) bakblik met je oven en het kerstdiner wordt opeens een stuk relaxter! Alle ingrediënten gaan namelijk in het bakblik en de oven doet de rest. In mijn recept heb ik gekozen voor krieltjes en rode kool als bijgerecht (gaat ook gewoon in het bakblik!), maar met die bijgerechten kun je eindeloos variëren. Knolselderij, pastinaak en pompoen passen namelijk ook perfect bij dit gerecht. Effectief sta je hiervoor maar 10 minuten in de keuken, hoe relaxt is dat!

Wat je nodig hebt voor 4 personen

– 1 hele kip
– bakolijfolie
– 2 tl pimenton (gerookt paprikapoeder)
– zeezout
– 1 rode kool, buitenbladeren verwijderd en in vieren
– 500 gr krieltjes
– 80 gr Boursin
– 4 takjes rozemarijn
– droge witte wijn
– ook nodig: groot bakblik

Wat je gaat doen

Bereidingstijd: voorbereiden 10 minuten + oven 60 minuten
Voorbereiden: Je kunt alles een halve dag eerder vast in het bakblik leggen zodat het alleen nog de oven in hoeft. Schenk de wijn er pas op het laatst bij.

  1. Verwarm de oven voor op 200 ˚C.
  2. Leg de kip op de borstkant en knip met een scherpe schaar aan weerszijden van de ruggengraat totdat deze los is en je ‘m kunt verwijderen. Draai de kip om, vouw ‘m open en druk plat. Leg daarna in een grote ovenschaal of op een bakplaat.

Tip: De techniek van het verwijderen van de ruggengraat noem je vlinderen. Dit zorgt ervoor dat de kip gelijkmatig gaart in de oven. Je kunt het zelf doen met een scherpe keukenschaar of vraag aan je poelier of slager of ze dit vast voor je willen doen.

  1. Meng 3 el bakolie met de pimenton en 1 tl zout in een kommetje. Wrijf hiermee de kip helemaal in.
  2. Leg de kwarten rode kool en krieltjes om de kip heen. Smeer deze licht in met bakolie. Nu nog een snufje zout, verkruimelde Boursin en een paar takjes rozemarijn erin en een flinke scheut wijn die je zo in het bakblik schenkt.

Tip: Eten er kinderen mee? Vervang de wijn dan door een scheutje bouillon.

  1. Zet het bakblik 60 minuten in de oven en denk na circa 30 minuten af met aluminiumfolie. Serveer direct vanuit de oven.

Nagerecht: Crumble met kaki, peer en cranberry’s

We eindigen het Bruynzeel kerstdiner met deze crumble. Wat niets anders is als gecombineerd fruit met een vleugje specerijen en een dakje van deeg wat je krokant bakt in de oven. De combinatie is zalig, vooral als je er ook nog een bolletje ijs of lauwwarme custard bij serveert. Het leuke van dit gerecht is, naast wederom makkelijk te bereiden, dat je eindeloos kunt variëren met fruit. Ik koos voor kaki, peer en cranberry’s omdat deze vruchten nu passen in het seizoen. Maar je kunt ook voor alleen appel, peer en kaneel gaan. Of maak er een tropische variant van met mango, ananas, citroen- en kokosrasp.

Wat je nodig hebt voor 4 personen

– 2 kaki vruchten
– 2 peren, niet te rijp
– 150 gr cranberry’s (vers of diepvries)
– 2 el suiker + 100 gr
– 1 tl kaneel
– 1 tl gemberpoeder
– 2 tl kardemompoeder
– 1 el bloem + 125 gr
– 75 gr boter

Wat je gaat doen

Bereidingstijd: 10 minuten + oven 35 – 40 minuten
Voorbereiden: Je kunt de crumble een dag eerder al bakken en na het afkoelen afgedekt bewaren in de koelkast. Warm vlak voor het dessert op in de oven, circa 10 minuten op 180 ˚C.

  1. Verwarm de oven voor op 180 ˚C.
  2. Schil de kaki’s en peren en snijd ze in blokjes. Meng in een kom met de cranberry’s, 2 el suiker, kaneel, gemberpoeder, kardemompoeder en 1 el bloem.
  3. Meng 125 gr bloem, boter en 100 gr suiker in een kom en kneed met je vingers tot een korrelig geheel.
  4. Schep het fruit in een ovenschaal en verdeel daar de crumble over. Zet in de oven en bak 35 – 40 minuten. Serveer lauwwarm.

Tip: Heb je crumble over? De restjes smaken de volgende dag ook heerlijk als ontbijt.

Ik hoop dat ik jullie heb kunnen inspireren met mijn gemakkelijke en betaalbare menu voor deze kerstdagen! En onthoud dat het ‘succes’ van het diner niet afhankelijk is van hoe complex de gerechten of hoe bijzonder de ingrediënten zijn. Het gaat om de smaak en presentatie (ook hoe je met simpele middelen de tafel dekt, daar vertel ik volgende week meer over).

Een gerecht dat met weinig middelen en met veel liefde is gemaakt, smaakt vaak minstens net zo lekker. En net zoals dat een keuken bij jou moet passen, moeten de gerechten die daarin worden gemaakt dat ook doen. Bruynzeel Keukens zorgt er voor dat de keuken werkt voor jou en dat dit ook nog betaalbaar is, kijk hier maar eens. Of neem een kijkje op de inspiratiepagina van Bruynzeel Keukens voor meer keukeninspiratie of volg Bruynzeel Keukens op Facebook of Instagram. Zo wordt koken, en eten met elkaar, pas echt leuk.

Dit is een samenwerking met Bruynzeel, lees hier mijn disclaimer.

Smakelijk delen en printen
Eetkalender 2019
met 210 recepten, weekmenu’s en duurzame tips

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “Gemakkelijk en betaalbaar kerstmenu”

  1. Wij hebben 2e kerstavond met moeilijke eters heerlijk genoten van het voorgerecht filodeeg pasteitjes met garnalen ragout en het hoofdgerecht kerstkip in bakblik. Echt heel makkelijk om te maken en zeer smakelijk. Bedankt voor het delen van de recepten.