Gerommel met boter

Er ligt een hoop troep in de supermarkten.

Die troep is in te delen in 3 categorieën. Lekkere troep die je bewust eet. Gezond ogende troep die je bewust eet, maar qua inhoud bestaat uit rotzooi. En als laatste, volledig onzinnige troep die bedacht is door marketeers om meer omzet te draaien. Veelal ingegeven door verlies van marktaandeel, omdat we als consument steeds slimmer worden.

Binnen de 1e categorie eet ik vrolijk mee. Voor de 2e categorie vind ik dat we ons meer moeten verdiepen in etiketten. Zeker zolang we nog geen helder stoplicht-achtig systeem hebben. En aan categorie 3 heb ik een bloedhekel. Laat ik die laatste eens met een recent voorbeeld duiden.

Ze hebben namelijk margarine met roomboter gemaakt.

[perfect_quotes id=”13336″]

Ja, echt. Een kuipje van Blue Band en dat heet ‘Margarine met roomboter’.
Want dat smeert zo lekker weg op je croissantje en heeft de volle smaak van roomboter.
Ze nodigden me ook nog uit voor de lancering.
Ik vind het van de pot gerukt.

Allereerst, margarine is geen boter en roomboter is gewoon boter. De term ‘roomboter’ hebben we in de loop der jaren verzonnen, omdat we massaal margarine als boter zijn gaan bestempelen. Margarine komt uit een fabriek en boter uit een koe. Laten we het beestje in hemelsnaam bij de juiste naam noemen.

Ten tweede zijn we wakker aan het worden in Nederland als het gaat om onverzadigde en verzadigde vetten. Hoera, vet mag weer! Met als gevolg dat steeds meer mensen gewoon boter gebruiken. Gelukkig maar, want die margarine is natuurlijk niet te eten.

Als laatste vind ik het een belediging voor onze smaakpapillen om met een product te komen waar je de twee uitersten met elkaar gaat mengen, zodat je je positie in de vettencategorie weer kunt versterken. Het is een marketingtruc en geen oprechte productontwikkeling die getuigt van visie. De ellende begon al met margarine met roombotersmaak voor koekjes. Wat is de volgende stap, ga je boter in een fabriek proberen te maken? Oh nee wacht, dat hebben ze al gedaan. Je bent toch een margarinemerk? Focus je daar dan op, in plaats van te rommelen met een natuurproduct.

Zo, dat was het. Dat moest ik even kwijt. En niet alleen ik, zo vergelijkt Jelmer de Boer het als muurverf mét kwark of soepgroenten mét compost. Wil je boter eten, koop boter. Wil je per se margarine eten, dan zal ik je ook niet tegenhouden (als je het maar niet op mijn brood smeert). Maar hou alsjeblieft op met die marketingproducten in het schap te slingeren. Wij, de consument, zijn (hopelijk) echt slimmer dan dat.

Bron foto: Shutterstock

Volg Francesca Kookt! ook op Facebook, Twitter, Google+, Bloglovin’ of Instagram.

Wil je wat delen over dit recept? Stuur me dan een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram. Liefs, Francesca

Reacties over “Gerommel met boter”

 1. *Steekt haar vingers in haar mond om een fluitconcert af te steken” Wohoo; spot on Francesca! Waarom iets imiteren dat je niet moet willen imiteren. Alleen maar om meer ruimte in het botervak in de koeling van de supermarkt te krijgen.
  Zo… en dan smeer ik nu lekker even een croissant met boter vol! En ja. die is uit de eerste categorie, mjam!

 2. Top dat je dit deelt en tegen geluid geeft. Ik had het ook al voorbij zien komen en dacht echt. What the *%# verzinnnen ze nu weer?

 3. En toch blijf ik boter ‘roomboter’ noemen in mijn recepten, uit angst dat iemand het wil namaken met een pak margarine …

  1. Lol, herkenbaar! en verder maak ik geen woorden vuil aan margarine of iets met botersmaak. Hoe minder aandacht ervoor hoe beter. Dan verdwijnt het misschien gewoon weer uit t schap.

 4. AMEN!!
  Dank voor dit duidelijke en heldere geluid. Het is van de zotte en het moet maar eens klaar zijn met die commerciële ellende!

 5. Ik ben al heel lang van al die smerige smeersels af en gebruik gewoon roomboter want dat is zuiver en lekker.En om t smeerbaar te maken doe ik wat we nodig ff in de magnetron.

 6. Oeps, ik ben in de fout gegaan, laat ik nu net (eigenlijk zonder echt bij stil te staan) zo’n Blue Band kuipje gekocht hebben. Ik zal het opmaken, maar bedankt voor het wakker schudden, volgende keer ga ik weer voor de echte boter!

 7. Naast dat ik het hier he-lemaal mee eens ben en roomboter met zeezout een van de goddelijkste dingen ooit is, vind ik Latta dus ook echt to die for. Maar dat vind ik gewoon meer een smeersel dan margarine, dus dat telt niet vind ik 😉

Reacties zijn gesloten.