Gevulde kastanjechampignons met sjalot en worst

Afgelopen weekend waren we terug van vakantie en op zondag dook ik gelijk de keuken in. Niet even, nee hoor, de hele dag. Daar kan ik zo van genieten, fluitend (in mijn hoofd) ben ik dan bezig. Het was ook hoog nodig tijd om eens wat feestelijke recepten te maken voor de decembermaand. Vooral de hapjes stonden nu op het programma. Ik maakte de mini pizza’s met groentebodem en deze geweldige gevulde kastanjechampignons met sjalot en worst. Geïnspireerd op dit recept van Sweet Sugarbean en daarna nog wat aangepast naar eigen inzicht.

Dit is een hapje wat je trots serveert bij de borrel of als amuse tijdens het kerstdiner op een mooie lepel met een takje rozemarijn erbij.

Wat je nodig hebt voor ongeveer 20 gevulde champignons

– 1 bak kastanjechampignons
– balsamico
– 1 flinke sjalot
– blaadjes van 1 takje rozemarijn
– olijfolie
– 4 kleine of 2 grote Italiaanse worstjes (zachte, waar je het vlees eruit kunt knijpen)
– 50gr roomkaas
– peper
– zout
– geraspte kaas (gewoon of Parmigiano)

Gevulde kastanjechampignons met sjalot en worst_3

Wat je gaat doen

Verwarm de oven voor op 150 graden. Zet een ovenblik klaar die bekleed is met bakpapier.

Snijd de steeltjes uit de champignons zodat je een kuiltje krijgt in de champignon. Bewaar de steeltjes voor later. Doe de champignons in een bakje en sprenkel er wat balsamico over. Smeer alle champignons volledig in met de balsamico, maar pas op dat je er geen balsamico overkill van maakt. Laat de champignons zo 10 minuten staan.

In de tussentijd snijd je de steeltjes helemaal fijn, snipper je de sjalot en hak je de rozemarijn grof. Leg dit apart. Zet alle champignons met het ‘bakje’ naar boven op het bakpapier. Zet vervolgens het blik in de oven en bak de champignons 20 minuten. De balsamico trekt zo helemaal in en het vocht trekt eruit, 2 vliegen in 1 klap.

De vulling kun je maken als de champignons in de oven staan. Verhit een pan en fruit de sjalot in een scheutje olijfolie. Voeg de stukjes champignon toe en bak deze een minuut mee. Knijp de worstjes leeg in de pan en bak dit mee. Roer de rozemarijn en roomkaas erdoor en proef. Breng op smaak met peper en zout, indien nodig.

Haal de champignons uit de oven en klop het vocht uit de champignons. Verhoog de temperatuur naar 180 graden en bekleed het bakblik met een een schoon stuk bakpapier, dep de champignons droog en zet ze terug. Vul de champignons vervolgens met het sjalot-worstmengsel. Wees daarbij niet te zuinig. Strooi er wat geraspte kaas over en zet het bakblik terug in de oven. Bak de gevulde champignons nog 15-20 minuten totdat de kaas gesmolten is en een goudbruin korstje heeft gemaakt. Serveer de champignons warm tot lauw. Je kunt ze ook makkelijk van tevoren maken, dan piep je ze nog even op in de oven voordat je gaat serveren.

Volg Francesca Kookt! ook op Facebook, Twitter, Google+, Bloglovin’ of Instagram.

Eetkalender 2020
Dé familiekalender met 250 recepten en 53 weekmenu's

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *