Gevulde speculaas met sinaasappel

Vorig jaar stond deze gevulde speculaas met sinaasappel al op mijn lijstje om te maken. Toen had ik er geen tijd meer voor, dit jaar dus in de herkansing. Dat was gisteren en ik kan met blijdschap melden dat het een zeer geslaagd experiment was! Daarom krijgen jullie van mij …

Vorig jaar stond deze gevulde speculaas met sinaasappel al op mijn lijstje om te maken. Toen had ik er geen tijd meer voor, dit jaar dus in de herkansing. Dat was gisteren en ik kan met blijdschap melden dat het een zeer geslaagd experiment was! Daarom krijgen jullie van mij vandaag het recept, ruim op tijd voor het heerlijke avondje. Maar ik zou ‘m voor de zekerheid dit weekend ook vast een keer maken, een mens moet toch proeven niet waar?

Ik ben voor het deeg van de speculaas trouwens eerst even in de leer gegaan bij Laura’s Bakery. Van nature ben ik geen bakker en ik moet me altijd weer even inlezen. Bij Laura merk ik dat de recepten goed te volgen zijn en het klopt altijd, daarom is haar basisbakboek trouwens ook zo fijn voor wannabe bakkers zoals ik. Aanrader! In dit geval heb ik mijn eigen variatie van een van haar recepten gemaakt. Mijn twist zit ‘m in de amandelspijs, deze heb ik namelijk met sinaasappel bereid en dat is een zalige combi met de speculaas. Ben je nou niet zo’n fan van sinaasappel dan kun je dat vervangen door citroen of de citrus helemaal uit het spijs laten.

Wat je nodig hebt voor 1 gevulde speculaas

  • 250 gr tarwebloem + extra om te bestuiven
  • 10 gr bakpoeder
  • 10 gr speculaaskruiden
  • snufje zout
  • 130 gr bruine basterdsuiker
  • 150 gr koude boter in blokjes
  • 20 ml volle melk + extra om te bestrijken
  • 250 gr blanke amandelen
  • 250 gr suiker
  • rasp van 1 sinaasappel
  • 1 ei
  • sap van 1/2 sinaasappel
  • circa 30 hele of halve blanke amandelen om te versieren

Wat je gaat doen

Bereidingstijd: 30 minuten / Wachttijd: minimaal 1 uur / Oventijd: 40 minuten

  1. Meng de bloem, bakpoeder, speculaaskruiden, zout en basterdsuiker door elkaar in een kom.
  2. Voeg de koude boter en de helft van de melk toe en kneed dit door elkaar met de keukenmachine of met de hand tot een samenhangend deeg. Voeg extra melk toe als je het nog te droog vindt. Druk het deeg plat tot een ronde of rechthoekige plak, pak in vershoudfolie en leg minstens 1 uur in de koelkast. Maar dit mag ook de hele nacht zijn.
  3. Meng de amandelen, suiker en sinaasappelrasp in de keukenmachine en hak fijn. Niet te lang malen, want je wilt niet dat er olie van de amandelen vrij komt. Splits het ei, bewaar het eigeel, en kneed het eiwit en sinaasappelsap door de gemalen amandelen totdat het spijs goed aan elkaar kleeft. Leg het nog 30 minuten, verpakt in vershoudfolie, in de koelkast.
  4. Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een lage bakvorm in. Deze kan langwerpig zijn of, in mijn geval, een ronde quichevorm. Snijd het deeg in tweeen, bestuif je werkvlak met bloem en rol een deel uit zodat het past op de bodem. Bekleed hiermee de vorm en maak ook opstaande randjes. Verdeel hier de amandelspijs over. Rol daarna het tweede deel uit en leg dit over de spijs heen. Zorg ervoor dat de randjes aan de zijkant overlappen en druk deze dicht.
  5. Maak een patroontje van de amandelen op je gevulde speculaas. Klop de eidooier los met een klein scheutje melk en bestrijk hiermee de bovenkant. Nog een tip van Laura: dan gaat de bovenkant mooi glanzen.
  6. Bak de gevulde speculaas 40 minuten in de oven, laat afkoelen op een rek en snijd in punten of blokjes.

Je kunt de gevulde speculaas een aantal dagen bewaren mits je ‘m goed inpakt in aluminiumfolie. Maar hij smaakt natuurlijk het allerlekkerst op de dag dat je ‘m gebakken hebt. Geniet ervan!

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)