The Green Happiness? Doe mij maar Real Happiness.

Ik dacht dat ik gezond at, zo’n 4 jaar geleden. Het was in de beginfase van de healthy hype die over ons land zou gaan stormen en ik bakte iets met dadels, kokosolie, chia- en/of hennepzaad en raw cacao. Het moest doorgaan voor een brownie, gok ik. Vol trots liet ik het proeven aan vriend Tinus die nooit enig blad voor zijn mond zal nemen en meldde daar en passant bij dat zijn leven compleet zou veranderen na het proeven hiervan. Hij nam een hap, begon me keihard uit te lachen, spuugde het uit en sprak de magische woorden: “Als ik dit moet eten om gezond te worden, sterf ik van verdriet.”

Gelukkig ben ik destijds rap gestopt met al die onzin en ontdekte in de loop der jaren dat gezond en gelukkig leven eigenlijk niet zo moeilijk is. Dat er deskundigen in de wereld rondlopen met een zeer zinnige én onderbouwde boodschap, maar dat deze mensen vaak ondergesneeuwd worden door blaaskaken met intens ongeloofwaardige Instagram feeds en enorme schare volgers. Dat afvallen een kwestie is van meer energie verbruiken dan dat er binnen komt. Dat ‘gewone’ groenten en vruchten meer voor je gezondheid doen dan een potje vies poeder waar je net een astronomisch bedrag voor hebt neergelegd en dat suiker, in welke verhulde vorm dan ook, gewoon suiker is.

Ik had de eer om afgelopen weekend een aantal boeren en producenten in het mooie Overijssel te ontmoeten. Ze lieten me hun bedrijven zien, vertelden over hun constante zoektocht naar de beste ingrediënten en duurzame productiemethodes en lieten me vol trots het eindresultaat proeven. Zo waren we bij de Bökkers te gast in hun mölle (molen dus). Bakker Bastiaan begint iedere ochtend om 03.00 uur in zijn bakkerij om met de hand alle broden te bakken. Zijn vrouw Marina runt de winkel, proeverij en is daarnaast ook nog kunstschilder en decorateur.

Op maandag en dinsdag is de bakkerij dicht. Niet omdat ze vrij zijn, nee, dan runnen ze de maalderij. De tarwe en andere grondstoffen kopen ze zelf in, de kennis is overgedragen van generatie op generatie en alleen al door te ruiken weet Bastiaan of een lading goedgekeurd is of niet. Ze staan vol trots naast elkaar en Marina voert het woord, drie dagen nadat ze bevallen is van een dochter, maar ze staat er toch.

Op de terugweg naar huis val ik middenin een Twitter-commotie. Blijkbaar heeft NRC een artikel gepubliceerd over de dames van The Green Happiness. Tot dat moment had ik nog nooit van hen gehoord, maar ze schijnen ruim 200.000 volgers te hebben die hun TGH-levensstijl volgen. Daar schrijven ze ook boeken over die ze voor 64 euro x oplage 50.000 verkopen. Prachtige foto’s maken ze daarvoor met een heel team op Ibiza, de happiness straalt er vanaf. De boeken staan vol met recepten die vast groen en prima zijn, maar ik krijg kortsluiting bij het lezen van de filosofieën die deze dames aan een enorm publiek overbrengen. Goed om vooraf te melden is dat ze beiden een opleiding hebben gevolgd voor voeding en diëtetiek, orthomoleculaire geneeskunde en toegepaste kinesiologie. Dan hebben we het vast een beetje ingekaderd.

Het artikel begint met de kop “Ik dacht dat we gezond aten”. Blijkbaar is dat multi-interpretabel. Gevolgd door deze zeer krachtige uitspraak: “Het lichaam heelt zichzelf, als je het maar de juiste middelen geeft”. Ik denk dat menig arts hier wel iets over wil zeggen en ik ga verder niet uitleggen hoe ongefundeerd, naïef en emotieloos dit is. Het artikel gaat nog even door en de bizarre quotes blijven elkaar opvolgen.

Om green en happy te worden eet je in elk geval geen zuivel, want dat verzuurt je lichaam. Geen eieren, want dat is de menstruatie van een kip. Geen gluten, want die beschadigen de darmwand (lastig te rijmen met het recept voor ‘Yummie pizza’s’ met een bodem van spelt). Liever geen vlees en ook geen vis, want daar zit zoveel rommel in dat vissen vaak zelf tumoren hebben. Ook geen soja hoor! Want is dat is verstorend voor de hormoonhuishouding. En zo gaan ze nog even door en doen vrij medische uitspraken waar ik ziek van word als ik het lees.

the-green-happiness-doe-mij-maar-real-happiness-2

Uiteraard ben ik gaan graven en zag op hun Facebook-pagina het ene succesverhaal na het andere elkaar opvolgen. Geen kritische noot te vinden, blijkbaar is een van de 16 werknemers goed in modereren, denk ik dan vervolgens. Ik geloof best dat mensen kunnen afvallen van zo’n 50-dagen plan. Als je dagelijks menu’s maakt met weinig calorieën en voldoende beweging vliegt het vet er vanzelf af. Daar heb je echt dit boek niet voor nodig, die 64 euro kun je beter besteden aan een leuk jurkje voor jezelf.

Nu is er ook nog een in verwachting, dus de kans is zeer aanwezig dat er ergens het komende jaar een The Little Green Happiness-boek uit de grond wordt gestampt. Waarin geadviseerd wordt om je kleintje volledig suikervrij en plant-based op te voeden. Dat het stoom uit mijn oren komt van dit soort uitspraken moge duidelijk zijn als je mijn boek kent en ik hoop maar dat ze ooit weer met beide benen op de grond terecht komt als haar kind vol frustratie in de snoeppot van de buren duikt.

Dan is er nog het NRC die zonder kritische wedervraag een gratis advertorial in de vorm van een interview heeft geboden aan deze commerciële dames. Oh, de ironie. Want diezelfde ochtend hoorde ik nog een kritische NRC-journalist op een podium driftig meepraten toen er werd gesteld dat alle foodbloggers in Nederland meuk produceren. Waarvoor hij me later nog wel zijn excuses aanbood en aangaf dat het te kort door de bocht was. Dus bij deze vergeven, maar een goede anekdote blijft het wel.

Genoeg gezeurd.

Liever praat ik over mijn Real Happiness. Een wereld waarin ik nog nooit gehoord heb over dit soort onzin. Waarin ik bewust eet uit alle voedingsgroepen, weet waar mijn eten vandaan komt, zelf kook en keihard geniet. Ik eet 80% gezond en 20% ‘ongezond’. Ik ben 80% gelukkig en 20% ‘ongelukkig’. Ik weet 80% waar ik mee bezig ben en 20% ‘doe ik maar wat’. En ik ben 100% mezelf.

Naarmate ik ouder word, prik ik steeds vaker door alle bullshit heen. Ik heb meer respect voor Bastiaan en Marina in hun bakkersmolen en het voorbeeld wat zij ons geven. Ik stel daarom voor dat NRC aan hen het volgende podium biedt. Dat is een verhaal wat iedereen wil lezen en als er iemand geluk uitstraalt zijn het deze twee mensen wel. Bellen jullie ze op of zal ik het vast doen?

Update 1: lees voor feitelijke onderbouwing dit artikel van klinisch epidemioloog Liesbeth Oerlemans. Ook schreef Koken met Karin een sterk artikel over hetzelfde onderwerp.
Update 2: Hester van Santen schrijft een tweede artikel voor NRC en slaat daarmee de spijker op z’n kop. Lees ‘Hoe twee diëtisten ons bang maken voor een gekookt ei’.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Wil je wat delen over dit recept? Stuur me dan een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram. Liefs, Francesca

Reacties over “The Green Happiness? Doe mij maar Real Happiness.”

 1. Wat een heerlijk artikel Franceska! Ik “volg” ze ook op facebook zie ik, maar eerlijk gezegd heb ik nog nooit wat bij ze gelezen, laat staan gekocht. Op jouw website vind ik iedere keer weer heerlijke recepten, dank daarvoor! Ben stiekem ontzettend nieuwsgierig naar je boek, want ik heb een dochtertje van 16 maanden.

 2. Amen. Het lichaam heelt zichzelf als je het maar de juiste middelen geeft? Dus al die medicatie zoals bloedverdunners en pillen voor mijn hart kan ik de prullenbak in mikken, mits ik maar genoeg groen eet….Bizar en beangstigend.

  1. goed om te weten, zal mn artsen ook gelijk bellen vandaag dat ik per direct stop met mn medicijnen en groen ga eten want mn lichaam geneest zich zelf! Zullen ze vast een top idee vinden 😛

  2. Verstopte bloedvaten kunnen weer opengaan door je raad het al een plantbased ,low fat dieet, dus vegan en weinig vet en dus veel koolhydraten.
   Ga eens kijken bij nutritionfacts.org of bij Dean Ornisch of Dr Fuhrman.
   Dan zie je misschien dat TGH geen onzin verkoopt.
   Vegan is sowieso beter voor de planeet, de dieren en ook helaas voor veel mensen, je gezondheid.

 3. He fijn, een kritische noot. Hard nodig ook! Ik voel me 80% gelukkig door jouw verhaal en 20% ongelukkig door het NRC artikel. Bedankt!

 4. Bij het lezen van de titel dacht ik eerst: “Oh no, een blogger die een andere blogger (of bloggers) afzeikt” maar dat doe je niet. Vind dat je heel goed omschrijft wat ik ook om me heen zie. Ik ben zelf misschien nog zoekende met: wat is gezond en wat niet? Wel heb ik alle potjes chiazaad en dergelijke weggegooid. Het gezonde verstand gebruiken vind ik veel belangrijker nu dan met de hype mee te gaan, en kritisch zijn al helemaal. Dus goed geschreven!

  Ik wil wel zeggen dat er ook een heleboel bloggers zijn met echt goede boeken,die misschien geen studies hebben gedaan in deze richting maar ook geen ongefundeerde kennis naar buiten brengen 😉

  1. Spijker op z’n kop, Anouk.

   Dat is wat ik eerst ook dacht. Gelukkig doet Francesca eea met respect. Wees kritisch en ga op jouw eigen gevoel af. Top. Ik zag door de bomen het bos niet meer. Net gestart bij Gewichtsconsulente Karin van “Geen exkuus” in Amersfoort. Echt een aanrader! SImpelweg eerlijke feedback en heel goede tips; hoe moet het WEL!

 5. Goed blog! Alle mensen zijn anders en hebben anderen behoeften. Zomaar alles afzweren is écht niet gezond en je wordt er zeker niet gelukkig van.

  Ik vind het verbazingwekkend dat er anno 2016 nog altijd mensen zijn die geloven dat er goede en slechte vitamine C bestaat en dat alle suikers slecht zijn.

 6. Ohhhhhhh wat ben ik het hier mee eens zeg! Ja, het klinkt allemaal verleidelijk en het brengt je aan het twijfelen: Leef ik eigenlijk wel zo gezond? Is die melk in mijn koffie/pasta vol gluten/suiker in de koekjes niet de reden dat ik me niet super voel? Maar wat ben ik blij dat er nog mensen zijn die gewoon keihard zeggen waar het op staat. De 80/20 mentaliteit heb ik nooit begrepen en is absoluut niet aan mij besteed. Liever kook ik zelf mijn pastasaus en maak ik zelf mijn soepen, koekjes en weetikwat, om aan de hoeveelheid zout en troep te ontkomen die zich daarin schuilhoudt. Dus Francesca, wat maak jij me blij met je verhaal over Bastiaan en Marina.

 7. Ik ben op deze pagina gekomen via Facebook en het hele verhaaltje irriteert me ontzettend. Ik had het een stuk stijlvoller gevonden als je een blog had geschreven over iets wat joú gelukkig maakt zonder dat je daarbij andere mensen bekritiseerd en kleineert.
  Iedereen heeft uiteraard recht op zijn eigen mening maar het siert de mens niet die mening te uiten over de rug van een ander. Dit vind ik ontzettend jammer.

  Ik ben het wel eens met de levensstijl van deze meiden en ik kende ze tot 5 minuten geleden niet eens. Ik leef exact hetzelfde, inclusief oil pulling en ben nog nooit fitter, energieker en gelukkiger geweest. Deze meiden schrijven dit boek voor mensen die daar geïnteresseerd in zijn, net zoals jij dat doet. Persoonlijk zou ik jou boeken niet kopen, want ik eet de helft niet van wat er in staat, moet ik daar dan ook een heel verhaal over gaan typen hoe ontzettend oneens ik het ben met je recepten? Nee toch! 🙂

  Laat iedereen in zijn waarde en wees trots op je eigen visie en werk! Succes daarmee.

  1. Helemaal mee eens Carmel!
   Niet netjes om anderen zo onderuit te halen.
   Hopelijk blijven de meisjes van TGH lekker doorgaan met hun mooie onderneming, en al deze haatdragende boodschappen negeren.

 8. Dank voor je blog.
  Eerlijk gezegd krijg ik een beetje de kriebels van al dit soort “gezond” gedoe .
  En daarom deel ik jouw visie op dit groene gedoe graag.
  En blijf ik met veel plezier gebruik maken van je geweldiglekkere recepten.
  Groetjes Marja

 9. AAAAAMEN! Ik ben blij dat jij er zo’n uitgebreid artikel over schrijft want even serieus mensen, dit kan gewoon niet. ‘Het lichaam heelt zichzelf’ alsof iedereen die iets naars gebeurd zichzelf had kunnen helen door ‘beter te eten’. Ik kan mij helemaal in jouw ideeën vinden, 80 procent gezond, 20 wat minder gezond en vooral gewoon logisch nadenken over wart je eet.

 10. Fijn, zo’n kritische noot, net als Karin en nog wat andere foodbloggers doen! Ik hoop ook dat de aanstaande moeder zichzelf nog tegenkomt als haar kleintje wat mondiger wordt!

 11. Wauw! Goed artikel. Doen waar jij je goed bij voelt, dat is mijn geheim voor een gezond leven. Voel je je beter zonder zuivel prima, maar drink je graag een pak melk per dag en voel je je daar goed bij, ook prima toch? En deze zin, tja dat vat het prefect samen: “Ik eet 80% gezond en 20% ‘ongezond’. Ik ben 80% gelukkig en 20% ‘ongelukkig’. Ik weet 80% waar ik mee bezig ben en 20% ‘doe ik maar wat’. En ik ben 100% mezelf.”

 12. Wat een super artikel heb je geschreven francesca! Ik ben het helemaal met je eens! Ik let op wat ik eet en probeer zoveel mogelijk variatie hierin aanbrengen en daar past af en toe een taartje of een vette hap prima in 😉

 13. Wat ben je toch heerlijk eerlijk! Ik ben het helemaal met je eens en worden van alle belachelijke adviezen van tegenwoordig. Ik eet nog steeds gewoon elke dag een lekker stukje zelfgebakken taart of koek en val toch af. (Is ook nodig helaas) Omdat ik voor de rest gewoon gezond eet maar wel uit alle voedingsgroepen. Gewoon variëren en wel zonder troep en toevoegingen.

 14. Goed geschreven Francesca! Toen dit in de nrc las dacht ik: ok, ik mag mijn kanker dus zonder operatie, bestralingen en chemotherapie, gewoon wegeten met het juiste voedsel? Ik kan je zeggen: dan had ik hier, 9 maanden na dato niet meer gezeten. Iedereen moet vooral doen wat hij of zij wil, maar dit een platform geven in een krant die gewoonlijk wat genuanceerder pretendeert te zijn vind ik wel heftig. Heb ik het maar even niet over de risico’s die kleine kinderen lopen doordat ouders hierin te ver meegaan. Brrrr…. moet er niet aan denken. Mijn zegen heb je, bel ze maar, die krant!

 15. Beste Francesca,

  Wat jammer dat je je hier zo over opwindt, het lijkt bijna alsof je met jezelf in de knoop zit over je eigen gezondheid, omdat je met aardig wat jaloezie reageert. Ik moet je eerlijk zeggen dat ik het artikel van NRC de meisjes van The Green Happiness niet helemaal goed neerzetten en ze quotes gebruiken die niet eens kloppen (ik vraag me af waarom je trouwens gelijk geloofd wat het NRC schrijft en je je daar niet op richt in plaats van wat TGH meisjes doen, maar dat terzijde), als je je wat meer had verdiept in wat deze meisjes doen had je zelf ook een geloofwaardigere reactie kunnen schrijven hierover, maar wat heel duidelijk naar voren komt in je stuk is dat je niets weet van wat deze meisjes doen en wat hun doel is. Voor sommige mensen is dit namelijk de uitkomst van waar ze al jaren tegen aanlopen: een opgezwollen buik, migraine, eczeem, noem maar op. En ik kan je naar eigen ervaring vertellen dat het dus daadwerkelijk zo is. Deze meisjes leren je iets over hoe je lichaam in combinatie met voeding werkt en je kan maar op een manier er achter komen of dit klopt en dat is het zelf ervaren. Daarom zou ik zeggen Francesca, ervaar het zelf voordat je mensen de grond in stampt. En word jij er niet gelukkig van, schrijf hier dan je ervaring over, want nee het zal vast niet voor iedereen fantastisch zijn, maar blijkbaar heb jij zelf ook nog iets om aan te werken aangezien je voor 20% ongelukkig bent.

 16. Goh, ik zal tegen mijn moeder zeggen dat ze meteen de chemo stop kan zetten. Ze eet gewoon verkeerd. Pfff… ik word boos van dat soort uitspraken!

Reacties zijn gesloten.