Wat vind je in mijn voorraadkast?

Sinds ik moeder ben is de inhoud van mijn voorraadkast geëxplodeerd. Het belang van ‘een voorraadje aanleggen voor onmogelijke dagen’ is groot en heeft me al op menig drukke dag uit de brand geholpen. In combinatie met de inhoud van mijn vriezer die vol zit met groenten, kruiden, brood, vis, …

Sinds ik moeder ben is de inhoud van mijn voorraadkast geëxplodeerd. Het belang van ‘een voorraadje aanleggen voor onmogelijke dagen’ is groot en heeft me al op menig drukke dag uit de brand geholpen. In combinatie met de inhoud van mijn vriezer die vol zit met groenten, kruiden, brood, vis, vlees en zelfs een zak friet heb ik altijd iets in huis om ’s avonds een lekkere en bewuste maaltijd te bereiden.

Vandaag vertel ik jullie meer over de inhoud van mijn voorraadkast en wat je daarmee kunt bereiden.

wat-vind-je-in-mijn-voorraadkast-2

De rode draad die hierin valt te ontdekken is dat ik zo min mogelijk bewerkte en kant-en-klaar producten in huis heb. Maar met een blik tomatenblokjes of pot honing is in mijn wereld echt niets mis.

Van ontbijt tot lunch

Er valt geen lijn te ontdekken in mijn ontbijtgedrag. De ene dag bak ik een ei met groenten, de andere dag heb ik zin in kwark met (ongezoete) muesli en fruit, dan wil ik weer een rijstwafel met kaas en een witte boterham met hagelslag gaat er ook wel in. Maar dan alleen in het weekend.

Handig om in je voorraadkast te hebben voor het ontbijt? Denk aan havermout of -zemelen, ongezoete muesli, rijstwafels en thee. Bij mijn kleuter moet ik niet aankomen met havermout of muesli dus voor hem heb ik altijd volkoren brood, volkoren crackers of rijstwafels in huis. Met (boekweitmeel)pannenkoeken ontbijt hij ook graag. Die zijn makkelijk om te maken en kun je prima een paar dagen bewaren in de koelkast of zelfs invriezen.

Voor de lunch eet ik het liefst een combinatie van groenten en peulvruchten of zaden/granen. Denk aan een makkelijke salade met kikkererwten bijvoorbeeld. Of een salade met leftovers van de avond ervoor. Soep doet het ook altijd prima en een eitje bakken met wat groenten is ook zo gedaan. Nou realiseer ik me dat dit suggesties zijn die makkelijk haalbaar zijn als je thuis werkt zoals ik. Voor mensen die op kantoor werken adviseer ik altijd om de avond ervoor alvast een salade te maken waar je ook makkelijk de leftovers van het avondeten in kunt verwerken. Zoals bijvoorbeeld deze salade met tonijn, kikkererwten en avocado. Soep kun je meenemen in een thermoskan en met wat rijstwafels, crackers of volkoren boterhammen met beleg is ook niets mis. Probeer dat dan wel te combineren met verse groenten.

wat-vind-je-in-mijn-voorraadkast-3

Handig om in je voorraadkast te hebben voor de lunch? Denk aan verschillende peulvruchten, zakjes met bulgur, couscous en quinoa en wraps. Voor de kleuter heb ik naast de verse groenten en fruit altijd pindakaas in huis en ik experimenteer nu ook met andere notenspreads. Wat nog niet met gejuich ontvangen, zeg ik er maar eerlijk bij. Tegenwoordig gaat er naast bijvoorbeeld de volkoren boterhammen, crackers, omeletwraps of boekweitmuffins met appel ook een handje ongezouten en ongebrande noten mee naar school. Dat vind ‘ie heerlijk! Er staan trouwens geen pakjes drinken meer in de kast, alleen bekers water gaan nog mee. En bij hoge uitzondering of op speciale dagen mag hij een keer iets echt zoets mee. Dan zet hij grote ogen op en is helemaal blij. Maar water vindt hij ook helemaal prima.

Waar ik ’s avonds mee kook?

Ik heb altijd gedroogde pastasoorten, couscous, bulgur, (zilvervlies)rijst, peulvruchten, blikken tomaten, tomatensaus, noten, zaden, visconserven en (zoutarme en biologische) bouillonblokjes in de kast staan. In combinatie met ingevroren groenten (denk bijvoorbeeld aan broccoli, doperwten en pompoen) kun je al heel snel een makkelijke pasta maken. Koken hoeft echt niet altijd ingewikkeld te zijn, soms wil je gewoon snel aan tafel maar nog steeds bewust eten.

wat-vind-je-in-mijn-voorraadkast-4

Dit zijn een aantal van mijn snelle succesrecepten die geschikt zijn voor het hele gezin en waarbij je voorraadkast je beste vriend is:

–       Bulgur salade met kikkererwten en kruiden
–       Freekeh salade met pompoen en spinazie
–       Salade met linzen, tomaat en pistachenoten
–       Zilvervliesrijstsalade met paprika en tonijn
–       Pastasalade met tonijn, sardines en tomaat
–       Vegetarische bonen bolognaise

Voor de lekkere trek

Ja hoor, ook wij hebben gewoon zoutjes en chips in de kast staan. Maar nog lekkerder vind ik het om mijn eigen snacks te maken. Zoals bijvoorbeeld deze kikkererwten met een bite of deze geroosterde noten met chili, gember en honing.

wat-vind-je-in-mijn-voorraadkast-5

Tekst: Francesca

Bewaren

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Zomer