Groenten muffins

In reactie op de vraag van mensen wat ik voor gerechten zou gaan maken met de kinderen tijdens de Kids Food Experience kreeg ik nog wel eens wat rare blikken toen ik het over groenten muffins had. Er waren mensen die dachten dat ik zoete muffins met groenten ging bakken. Nee, natuurlijk niet jongens. Gewoon lekkere hartige muffins waarin heel veel groenten zijn verstopt. Waarmee je, hopelijk, zelfs de meest kritische jonge groentenhaters stiekem toch aan de groenten krijgt.

Groenten muffins_1

Heel eerlijk. Nee, ik kreeg niet alle kids ermee aan de groenten. Maar wel een hele hoop, en ze hebben allemaal geproefd. En dat is nou precies die eerste stap waar het allemaal begint. Vandaag een hapje en morgen misschien wel twee. En in de tussentijd blijf ik gewoon groenten muffins bakken. Want ze zijn me toch lekker!

Wat je nodig hebt voor 12 muffins

– 60 gram boter
– 1/2 courgette
– 4 wortels
– 200 gram doperwten (verse zijn het lekkerst, maar uit de diepvries mag ook)
– 200 gram zelfrijzend bakmeel
– 120 gram (jong-belegen) kaas, geraspt
– 3 eieren
– 50ml melk
– peper & zout

Wat je gaat doen

Smelt de boter zachtjes in een pannetje en laat afkoelen. Verwarm de oven voor op 180 graden. Vul een muffin bakvorm met papieren muffin bakjes en vet deze in. Dit werkt het handigste met bakspray.

Rasp de courgette en wortels fijn in de keukenmachine en meng dit met de doperwten.

Meng het bakmeel met de geraspte kaas en roer de groenten erdoor. Klop de eieren los met de melk en boter en breng goed op smaak met peper en zout. Schep het eiermengsel daarna door de rest. Goed mengen totdat je een wat plakkerig mengsel overhoudt.

Groenten muffins_zelf maken_2

Schep ieder muffinbakje voor driekwart vol en schuif daarna de muffinvorm in de oven. Bak de muffins in 20-25 minuten gaar en ze een bruin korstje hebben.

Eetkalender 2020
Dé familiekalender met 250 recepten en 53 weekmenu's

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “Groenten muffins”

  1. Mooie foto heb je gemaakt! Lijkt me heel motiverend als je merkt dat je kinderen best aan de groenten kunt krijgen.. leuk dat je daar zoveel mee bezig bent.

    1. Hey Lies, is inderdaad superleuk om met de kids te werken! En ze reageren er ook allemaal zo enthousiast op 🙂 Ik ben echt op een missie, wie weet waar het allemaal nog toe leidt. Thanks voor het compliment!

  2. Wat een goed idee. Vandaag geprobeerd te maken maar wat muffins hadden moeten zijn werden kokende prutjes in de bakvormpjes. Heb nu de oven hoger gezet in de hoop dat er nog iets eetbaars uit komt.

    Ik vermoed dat er teveel vocht in zit door de doperwten (diepvries).

    1. En ze zijn gelukt na de muffins langer in de oven te hebben gelaten. Ze zien er mooi uit en smaken goed (wel wennen).
      Dank je wel voor dit recept!

  3. Hoi,

    Dit lijkt mij erg lekker en gezond, kan je dit ook koud mee nemen en later opeten? of zijn ze het beste wanneer ze warm uit de oven komen?

    Alvast bedankt :)!

  4. Groot succes hier, met verschillende soorten groenten al gemaakt.
    Je kunt ze ook invriezen en later per stuk ontdooien.
    Volgende week een dubbele hoeveelheid maken voor het tuinfeest op de creche

  5. Dank je voor dit recept. Mijn dochter neemt ze twee keer per week mee naar school , omdat ze dan zulke lange dagen maakt dat ze thuis niet kan mee eten. Een mooie oplossing. Lekker en gezond.

  6. wat een leuk recept, wil deze vandaag gaan maken, maar vroeg me even af; hoe serveren jullie deze muffins? savonds gewoon met wat aardappelen en een stukje vlees/vis?😊wel even gekke combinatie zo’n muffin op je bord erbij😊

  7. Beste Franceska, ik ben dol op dit soort recepten. Er is echter 1 probleem: ik ben allergisch voor stremsel (lees: alle kaasproducten) dus kan dit niet eten. Naast smaak is kaas een product dat het product bindt dus “maak het zonder kaas” is vaak geen optie. Heb jij tips ter vervanging van de kaas?

    Groet en een fijne dag