Groenteroerbak met spelt, balsamico en oregano

Spelt is een graan wat je makkelijk kunt koken en verwerken in een salade, groenteroerbak of serveert als bijgerecht. Het is in veel supermarkten te koop als hele speltkorrels. Eenmaal gekookt hebben ze een lekkere bite en je kunt ze zowel warm als koud goed eten. Handig voor als je een kliekje over hebt, daarmee kun je de volgende dag een lunchsalade maken. Maar spelt kan ook door de soep als extra vulling.

Vandaag heb ik er een snelle groenteroerbak mee gemaakt die ik op smaak heb gebracht met balsamico en oregano. Zo klaar, vol met groenten en lekker. Geniet ervan!

Wat je nodig hebt voor 4 personen

  • 1 afbak ciabattabrood
  • bakolijfolie
  • 300 gr hele spelt (eventueel te vervangen door bulgur of volkoren penne)
  • 600 gr roerbakgroenten naar keuze (Italiaans of mix van broccoli, paprika en zoete aardappel)
  • 2 teentjes knoflook, uitgeperst
  • zout
  • balsamicoazijn
  • 4 takjes verse oregano, blaadjes fijngehakt (of 2 tl gedroogde oregano)
  • zwarte peper
  • 200 gr cherrytomaten, in kwarten

Wat je gaat doen voor de groenteroerbak

Bereiding: 30 minuten

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de ciabatta in plakken en leg ze op een bakplaat die is bekleed met bakpapier. Kwast ieder sneetje in met bakolijfolie en strooi er eventueel een snufje zout over. Bak de crostini 8 minuten in de oven.

Tip: Ben je een knoflookliefhebber? Snijd dan een teentje knoflook doormidden en smeer hiermee de warme sneetjes crostini in als ze uit de oven komen voor een heerlijke knoflooksmaak.

  1. Kook de spelt volgens de aanwijzingen op de verpakking en giet daarna af.
  2. Bak de roerbakgroenten 8 – 10 minuten in een hapjespan met een scheut bakolijfolie. Bak op het laatst de knoflook mee samen met een snuf zout, 1 eetlepel balsamicoazijn en de fijngehakte oregano.
  3. Roer de spelt door de groenten heen, verwarm en proef. Breng naar eigen wens verder op smaak met zout, peper en balsamicoazijn. Roer op het laatst de cherrytomaten erdoor en zet het vuur uit.
  4. Serveer de groenteroerbak met de crostini en strooi er naar wens nog wat fijngehakte oregano over.

Recept & fotografie: Francesca

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *