Half jaar later: Hoe gaat het nu met afvallen?

Ik had het beloofd aan jullie, alweer een half jaar geleden, dat ik nog eens een update zou schrijven over hoe het gaat met mijn afvalrace. Maar eigenlijk is afvallen niet het juiste woord ervoor. Ik ben gewoon bewuster gaan leven, met name bewuster geworden van alles wat ik in …

Ik had het beloofd aan jullie, alweer een half jaar geleden, dat ik nog eens een update zou schrijven over hoe het gaat met mijn afvalrace. Maar eigenlijk is afvallen niet het juiste woord ervoor. Ik ben gewoon bewuster gaan leven, met name bewuster geworden van alles wat ik in mijn mond stop en dat gaat super goed.

Maar liefst 15 kilo was ik afgevallen tot januari. Het verhaal daarover ga ik niet herhalen, want dat kunnen jullie allemaal hier lezen. Maar wat daar niet in staat was dat ik er daarna even helemaal klaar mee was. Met het constant opletten, porties afwegen en nadenken over wat ik wel of niet ging eten op een dag. Ik had rust nodig en heb die periode toen ingelast. Er was ook helemaal geen noodzaak om verder te gaan, want ik was al hartstikke happy op het moment dat ik in de spiegel keek en voelde me fit.

Maar in mei kreeg ik weer de kriebels en besloot dat ik nog een periode wilde inlassen om aan mijn buikvet te werken. En dan niet het kweken (daarvan weten we al dat ik dat kan), maar het verminderen ervan. Ik ging na maanden weer op de weegschaal staan en kwam tot de ontdekking dat er 1 kilo was bijgekomen. Wat natuurlijk peanuts is, zeker met mijn levensstijl. Onbewust krijg ik het dus prima voor elkaar om op gewicht te blijven. Alle lessen die ik had geleerd in het jaar daarvoor waren blijven hangen en zorgden ervoor dat ik onbewust, bewustere keuzes maakte. En dat is wat je wilt.

Afvallen zonder hulp bleek een lastiger verhaal, dat kreeg ik niet voor elkaar. Na een maand zat ik nog steeds op hetzelfde gewicht en realiseerde me dat ik niet kon afvallen zonder hulp en motivatie van buitenaf. Wat trouwens ook helemaal niet erg is, sterker nog…ik ben absoluut niet de enige in de wereld die het niet alleen voor elkaar krijgt. Ik stuurde vrijwel direct daarna een bericht naar mijn diëtist en voedingscoach Jonathan en meldde me aan voor een nieuwe periode coaching van 4 maanden. Met als doel om nog (ongeveer) 10 kilo kwijt te raken voordat ik 40 word. Oftewel, voor begin oktober.

Eigenlijk gaat het me niet eens zozeer om de kilo’s, maar om de centimeters. Het vet zit met name rondom mijn buik en heupen en daar zit de winst. Voor mijn figuur en gezondheid, en dat laatste vind ik nog het belangrijkste.

Begin juni zijn we samen weer aan de bak gegaan en het gaat super. Het is een maand vol enorme uitdagingen geweest tot op heden. Denk aan weekendjes weg, persevents, diners en kookdagen…maar ik ben standvastig (koppig mag je het ook noemen) genoeg om het toch voor elkaar te krijgen. En dat kan ook heel goed, want Jonathan’s coaching is er juist op gericht om je geen dingen te verbieden, maar om een betere balans te vinden. Wel met een gemiddelde calorieverlaging in de week uiteraard, want uiteindelijk val je daar op de langere termijn van af als dat je doel is.

Ook sport ik erbij, maar dat is niet om af te vallen. Dat afvallen gebeurt namelijk in de keuken en niet omdat je opeens een extra rondje gaat hardlopen in de week. Sport is voor mij ontlading, geeft me energie en ook motivatie. Want er is namelijk niets zo zonde dan jezelf vol te proppen nadat je een uur hard hebt getraind.

Waar sta ik nu? Nou, op 73,9 kilo (min 2 kilo) om precies te zijn. Daar wilde ik een leuke foto van maken op de weegschaal. Maar om nou in m’n nakie daarop te gaan staan terwijl ik fotografeer vond ik ook zo’n ding. Dus nu met kleren aan is het op de foto 74,4.

Nog steeds heb ik geen ambitie om een sixpack te krijgen, maar ik zit wel lekkerder in mijn lichaam en daar word ik blij van. Nog een beetje vet rondom wegwerken en dan ben ik er wel. Dan is het zaak om op gewicht te blijven, maar met de kennis die ik nu heb zou dat geen probleem mogen zijn.

Ik vind het fijn om dit proces met jullie te delen, omdat ik weet dat ik niet de enige ben die de (soms eindeloze) strijd aangaat met extra kilo’s. Het is een proces wat tijd kost, waarin je soms terugvalt, maar ook heel veel energie kan geven. Vooral als je mentaal ook de omschakeling maakt. Nu (pas!) weet ik dat er geen wonderdiëten bestaan. Als die er waren geweest, hadden we dat allang geweten. Ieder pondje gaat echt door het mondje, hoe afgezaagd het ook klinkt. De essentie van afvallen is dat je minder moet eten, dan krijg je het voor elkaar. Maar dat betekent niet dat je niet meer mag genieten van eten. Zo ontmoette ik laatst iemand die een bak magere kwark van 500 gram als avondeten aan het uitlepelen was. “Want ik moet nu echt afvallen.”, werd erbij verteld terwijl hij heel zuur en ongelukkig keek. “Maar dit is echt niet te vreten.”, kwam erachteraan. Ja, dat snap ik wel.

Iedere geniet ik nog steeds van eten, maar ik geniet ook als ik naar het getal op de weegschaal kijk en ik ben trots op wat ik al heb bereikt. Jij kan dat ook, ik ben er heilig van overtuigd.

Wat vindt Jonathan ervan?

Ik heb aan Jonathan gevraagd of hij een stukje wilde schrijven over ons eerste traject dat in januari was afgerond. Dit kreeg ik van hem en ik heb er geen letter aan veranderd ;-).

Online coachingstraject Francesca
Francesca kwam naar mij toe en wilde mij graag als haar persoonlijke online diëtist & voedingscoach én meedoen aan één van mijn online programma’s. Francesca was inmiddels al meer dan 10 kilo kwijt, maar wilde toch nog een paar kilo kwijt en even een stok achter de deur. Samen zijn we een online coachingstraject van 3 maanden aangegaan.

Francesca’s voedingspatroon
Om het persoonlijk voedingsplan te maken heb ik eerst het voedingspatroon van Francesca geanalyseerd aan de hand van een eetdagboek. De calorieën waren goed, maar om meer gewichtsverlies te realiseren hebben we een verlaging ingezet van 250 á 350 calorieën. Verder waren de voedingsvezels voldoende en bijna alle vitamines en mineralen ook. Alleen vitamine D kon nog iets hoger. Vitamine D zit in zonlicht, vette vis en wordt toegevoegd aan halvarine. Daar hebben we dan ook de focus opgelegd.

Zo deed Francesca het!
Om de beste resultaten te bereiken heb ik gekozen voor de volgende methode: online coaching. Op doordeweekse dagen heb ik dagelijks contact gehad met Francesca om mee te kijken met de voeding en daar waar nodig te sturen. En wat krijg je als je Francesca gaat begeleiden? Precies, prachtige maaltijden! En niet alleen smaakvol, maar ook gevarieerd, veel groente, veel fruit, veel volkoren graanproducten, peulvruchten en weinig voedsel met veel calorieën. Eigenlijk de ideale deelnemer! Als diëtist kon ik duidelijk merken dat ze al een tijd bezig was om op een bewuste manier met eten bezig te zijn.

Een stok achter de deur nodig
Wat Francesca op dat moment nodig had was vooral een stok achter de deur. De kennis over gezonde voeding was goed aanwezig. Wat nodig was, was even dat zetje in de goede richting om het afvalproces weer te stimuleren![/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_class=”schoolbord”][vc_column][vc_column_text]

Wil jij ook afvallen met hulp van een (online) diëtist? Kijk dan voor alle mogelijkheden eens op de site van Jonathan Klaassen. Jonathan is geen onbekende voor jullie, want hij is ook onderdeel van het redactieteam van Francesca Kookt en schrijft heldere en goed onderbouwde blogs over voedingsvraagstukken. Voor de goede orde: ik betaal hem gewoon voor zijn coaching, want het is voor mij een belangrijk, persoonlijk traject en niet bedoeld als reclame :-).

Hoofdfoto Francesca: Wendy van Bree Fotografie

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)