4.50 van 8 stemmen

Hartige taart met knolselderij en paddenstoelen

1 uur 10 minuten
Gebak
Hartige taart

Niets lekkerder dan koken met knolselderij als de herfst echt weer is begonnen. Ik combineer deze veelzijdige groente graag met paddenstoelen, want die twee houden van elkaar. Zoals in deze hartige taart met knolselderij en paddenstoelen. De knolselderij zorgt voor een romige basis samen met de eieren en slagroom en …

Niets lekkerder dan koken met knolselderij als de herfst echt weer is begonnen. Ik combineer deze veelzijdige groente graag met paddenstoelen, want die twee houden van elkaar. Zoals in deze hartige taart met knolselderij en paddenstoelen.

De knolselderij zorgt voor een romige basis samen met de eieren en slagroom en ik top ‘m af met gebakken paddenstoelen met prei en kerrie. De platte peterselie geeft deze hartige taart met knolselderij nog een subtiel kruidige nasmaak. En doordat je gebruik maakt van koelvers taartdeeg staat je hartige taart ook nog eens heel snel in de oven. Geniet ervan!

Meer inspiratie voor het koken met knolselderij? Hier vind je al mijn knolselderij recepten.

Ingrediënten

  • 1 ui, gesnipperd
  • zout
  • olijfolie
  • 200 gr prei, in dunne ringetjes
  • 250 gr paddenstoelen naar keuze, in plakjes of grof gehakt
  • 3 tl kerriepoeder
  • 1 knolselderij, in blokjes (je houdt hier waarschijnlijk 700/800 gr knolselderij aan van over)
  • 15 gr platte peterselie, fijngehakt (houd een paar blaadjes achter voor de garnering)
  • zwarte peper
  • 5 eieren
  • 150 ml slagroom
  • 1 rol koelvers quiche-/hartige taartdeeg
  • paneermeel
  • 75 gr belegen kaas, geraspt

Ook nodig

  • quichevorm van 24 – 28 cm (hoe smaller, hoe hoger de quiche wordt)
  • bakspray of boter om in te vetten

Aan de slag!

  • Verwarm de oven voor op 200 graden en vet een quichevorm in met bijvoorbeeld bakspray.
  • Verhit een hapjespan en fruit de ui met een snuf zout in 1 el olijfolie. Voeg de 200 gr prei, 250 gr paddenstoelen en 3 tl kerrie toe, roer goed door en bak nog 8 minuten. Zet daarna het vuur uit en schep 1/3 van de groenten over in een apart bakje.
  • Kook in de tussentijd de blokjes knolselderij 5 minuten in kokend water, giet af en schep daarna door 2/3 van de andere groenten heen samen met de fijngehakte peterselie. Breng dit alles goed op smaak met zout en peper.
  • Klop de 5 eieren los met de 150 ml slagroom.
  • Bekleed de quichevorm met het quichedeeg en druk de zijkanten goed aan. Prik gaatjes in het deeg op de bodem met een vork en strooi er een dun laagje paneermeel over. Schep de gemengde groenten in de vorm en verdeel gelijkmatig. Verdeel als laatste de 1/3 overgebleven paddenstoelen met prei erover samen met de 75 gr geraspte belegen kaas. Schenk het eiermengsel erover en bekleed de randen met het overlappende deeg.
  • Bak de taart 40 – 45 minuten in de voorverwarmde oven tot de randjes mooi krokant en goudbruin zijn en het midden van de hartige taart helemaal gaar is. Laat daarna afkoelen tot lauw. Garneer met een snufje zwarte peper en de overgebleven platte peterselie en snijd daarna in punten.

Notities

  • Met dit recept maak je een hartige taart van 12 punten.
  • Eet de hartige taart in combinatie met een kom soep of een salade als avondmaaltijd.
  • Maar ook als lunch of hapje bij de borrel is deze hartige taart zalig.
  • Je kunt hiervoor iedere soort paddenstoel gebruiken, ook kastanjechampignons bijvoorbeeld.
  • Overgebleven punten kun je per stuk invriezen.
  • Bereiding: 25 minuten
  • Oven: 45 minuten

Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Zomer