Hete bliksem ovenschotel met gehakt

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Hete bliksem is een echte stamppot. Origineel maak je ‘m alleen met aardappel, zure en zoete appel en ui. Daar serveer je vervolgens nog een karbonaadje, worst of ander vlees bij. Ik vind ‘m zelf als ovenschotel altijd erg lekker. Mijn mannen thuis ook, kwam ik gisteren achter. De peuter …

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Hete bliksem is een echte stamppot. Origineel maak je ‘m alleen met aardappel, zure en zoete appel en ui. Daar serveer je vervolgens nog een karbonaadje, worst of ander vlees bij. Ik vind ‘m zelf als ovenschotel altijd erg lekker. Mijn mannen thuis ook, kwam ik gisteren achter. De peuter at zijn buikje vol. Ik strooi er trouwens altijd nog royaal zwarte peper over voordat de schaal in de oven gaat. Als je van peper houdt, zou ik dit zeker ook doen.

Wat je nodig hebt

– 1 kg kruimige aardappels
– 5 appels, Hollandse Elstar
– 2 uien
– 300 gr gehakt
– 2 el suiker
– 50 ml melk
– flink klontje boter
– 1 volle tl mosterd
– 100 gr geraspte kaas
– zout
– gemalen zwarte peper

Wat je gaat doen voor de hete bliksem ovenschotel

1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
2. Schil de aardappels, snijd ze in grove stukken en zet ze op in een pan water met zout. Breng aan de kook en laat 20 minuten koken totdat ze gaar zijn.
3. Schil 4 appels, verwijder de klokhuizen en snijd in grove blokjes. Zet op met een bodempje water (50 ml), alsof je appelmoes gaat maken. Breng aan de kook en laat 10 minuten koken tot  ze gaar zijn.
4. Hak de uien fijn in een hakmolen of met een mes.
5. Verhit een klein klontje boter in een hapjespan en fruit hier de ui in met een snuf zout. Voeg de gehakt toe en rul gaar. Breng op smaak met zwarte peper.

Tip: Bij gehakt kan er nog weleens veel vocht vrijkomen in de pan. Als dit het geval is, giet dit dan af, want anders wordt je ovenschotel te vochtig.

6. In de tussentijd zijn de appels gaar, roer hier 2 eetlepels suiker door.
7. Giet de aardappels af en stamp tot een puree met de melk, een royale klont boter en de theelepel mosterd. Schep daarna de puree, appelmoes en gehakt door elkaar. Proef en breng eventueel nog extra op smaak met zout.
8. Vet 1 grote ovenschaal of 2 kleine (handig als je voor 2 dagen kookt) in. Schep de hete bliksem in de schaal. Verwijder het klokhuis van je laatste appel en snijd in dunne plakken. Verdeel de plakken over de hete bliksem en bestrooi met geraspte kaas.
9. Zet de schaal nog circa 30 – 35 minuten in de oven tot de bovenkant goudbruin is.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_class=”schoolbord”][vc_column][vc_column_text]

Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Zomer