Hete bliksem ovenschotel met gehakt

Hete bliksem is een echte stamppot. Origineel maak je ‘m alleen met aardappel, zure en zoete appel en ui. Daar serveer je vervolgens nog een karbonaadje, worst of ander vlees bij. Ik vind ‘m zelf als ovenschotel altijd erg lekker. Mijn mannen thuis ook, kwam ik gisteren achter. De peuter at zijn buikje vol. Ik strooi er trouwens altijd nog royaal zwarte peper over voordat de schaal in de oven gaat. Als je van peper houdt, zou ik dit zeker ook doen.

Wat je nodig hebt

– 1 kg kruimige aardappels
– 5 appels, Hollandse Elstar
– 2 uien
– 300 gr gehakt
– 2 el suiker
– 50 ml melk
– flink klontje boter
– 1 volle tl mosterd
– 100 gr geraspte kaas
– zout
– gemalen zwarte peper

Wat je gaat doen voor de hete bliksem ovenschotel

1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
2. Schil de aardappels, snijd ze in grove stukken en zet ze op in een pan water met zout. Breng aan de kook en laat 20 minuten koken totdat ze gaar zijn.
3. Schil 4 appels, verwijder de klokhuizen en snijd in grove blokjes. Zet op met een bodempje water (50 ml), alsof je appelmoes gaat maken. Breng aan de kook en laat 10 minuten koken tot  ze gaar zijn.
4. Hak de uien fijn in een hakmolen of met een mes.
5. Verhit een klein klontje boter in een hapjespan en fruit hier de ui in met een snuf zout. Voeg de gehakt toe en rul gaar. Breng op smaak met zwarte peper.

Tip: Bij gehakt kan er nog weleens veel vocht vrijkomen in de pan. Als dit het geval is, giet dit dan af, want anders wordt je ovenschotel te vochtig.

6. In de tussentijd zijn de appels gaar, roer hier 2 eetlepels suiker door.
7. Giet de aardappels af en stamp tot een puree met de melk, een royale klont boter en de theelepel mosterd. Schep daarna de puree, appelmoes en gehakt door elkaar. Proef en breng eventueel nog extra op smaak met zout.
8. Vet 1 grote ovenschaal of 2 kleine (handig als je voor 2 dagen kookt) in. Schep de hete bliksem in de schaal. Verwijder het klokhuis van je laatste appel en snijd in dunne plakken. Verdeel de plakken over de hete bliksem en bestrooi met geraspte kaas.
9. Zet de schaal nog circa 30 – 35 minuten in de oven tot de bovenkant goudbruin is.

Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious

Wil je wat delen over dit recept? Stuur me dan een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram. Liefs, Francesca

Reacties over “Hete bliksem ovenschotel met gehakt”

    1. Voor aardappels gebruik je veel meer water dan voor appelmoes. Als de appels bij de aardappelen zitten lost de appelmoes op in het water en giet je het zo af. Dat is zonde 🙂

  1. Ik ga deze hete bliksem,komende herfst/ winter,zeker nog eens maken. Heerlijk!!

  2. Heerlijk recept! Vandaag een vegetarische variant gemaakt, dus zonder gehakt. In plaats van gewone kaas, komijnekaas gebruikt, de appels gezoet met honing en gegeten met walnoten en stemgember, was erg lekker.

  3. Weer een heerlijk recept Francesca! 🙂
    Dit ga ik zeker vaker maken.

Reacties zijn gesloten.