Hete bliksem ovenschotel met gehakt

Hete bliksem is een echte stamppot. Origineel maak je ‘m alleen met aardappel, zure en zoete appel en ui. Daar serveer je vervolgens nog een karbonaadje, worst of ander vlees bij. Ik vind ‘m zelf als ovenschotel altijd erg lekker. Mijn mannen thuis ook, kwam ik gisteren achter. De peuter at zijn buikje vol. Ik strooi er trouwens altijd nog royaal zwarte peper over voordat de schaal in de oven gaat. Als je van peper houdt, zou ik dit zeker ook doen.

Hete bliksem ovenschotel met gehakt_2

Wat je nodig hebt

– 1 kilo aardappelen
– 5 appels, Hollandse Elstar
– 2 uien
– 400gr gehakt
– 2el suiker
– 50ml melk
– flink klontje boter
– 1 volle tl mosterd
– 100gr geraspte kaas
– zout
– gemalen zwarte peper

Wat je gaat doen

1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
2. Schil de aardappelen, snijd ze in grove stukken en zet ze op in een pan water met zout. Breng aan de kook en laat 20 minuten koken totdat ze gaar zijn.
3. Schil 4 appels, verwijder de klokhuizen en snijd in grove blokjes. Zet op met een bodempje water, alsof je appelmoes gaat maken. Breng aan de kook en laat 10 minuten koken totdat ze gaar zijn.
4. Hak de uien fijn in een hakmolen.
5. Verhit een klein klontje boter in een hapjespan en fruit hier de ui in met een snuf zout. Voeg de gehakt toe en rul gaar. Breng op smaak met zwarte peper.
6. In de tussentijd zijn de appels gaar, roer hier 2 eetlepels suiker door.
7. Giet de aardappelen af en stamp tot een puree met de melk, een flink klontje boter en de theelepel mosterd. Schep daarna de puree, appelmoes en gehakt door elkaar. Proef en breng eventueel nog extra op smaak met zout.
8. Vet 1 grote ovenschaal of 2 kleine (handig als je voor 2 dagen kookt) in. Schep de hete bliksem in de schaal. Schil je laatste appel, haal het klokhuis eruit en snijd in dunne plakken. Verdeel de plakken over de hete bliksem en bestrooi met geraspte kaas.
9. Zet de schaal nog circa 30-35 minuten in de oven totdat de bovenkant goudbruin is.

Hete bliksem ovenschotel met gehakt_3

Volg Francesca Kookt! ook op Facebook, Twitter, Google+, Bloglovin’ of Instagram.

Smakelijk delen en printen
Eetkalender 2019
met 210 recepten, weekmenu’s en duurzame tips

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “Hete bliksem ovenschotel met gehakt”

  1. Heerlijk recept! Vandaag een vegetarische variant gemaakt, dus zonder gehakt. In plaats van gewone kaas, komijnekaas gebruikt, de appels gezoet met honing en gegeten met walnoten en stemgember, was erg lekker.

  2. Wij vonden het erg lekker en onze Peuter (en dit is echt een unicum) ook 🙂 Ik vond het alleen nog vrij vochtig, heb je een goede tip om de ovenschotel wat minder vochtig te krijgen?

    1. Wat fijn dat je peuter er zo van heeft genoten! Ik heb alleen geen idee waardoor het vochtig zou kunnen zijn, zeker ook omdat je het mengt met aardappelpuree. Heb je het gehakt met of zonder het bakvocht toegevoegd? Dat zou het enige zijn wat ik kan bedenken waardoor het vochtig is geworden. Ik doe altijd zonder.