Hoe smaakt appeltaart zonder toegevoegde suiker?

Samenwerking – Ik ben niet vies van een flinke uitdaging en nam die daarom gelijk aan toen mij door SPLENDA® Stevia werd gevraagd of ik hun nieuwe suikervervanger eens wilde testen in een van mijn favoriete baksels. En niet alleen ik ga de uitdaging aan, mijn foodblogcollega’s Sabine van Oh …

Samenwerking – Ik ben niet vies van een flinke uitdaging en nam die daarom gelijk aan toen mij door SPLENDA® Stevia werd gevraagd of ik hun nieuwe suikervervanger eens wilde testen in een van mijn favoriete baksels. En niet alleen ik ga de uitdaging aan, mijn foodblogcollega’s Sabine van Oh My Foodness (ik hoop zó op cheesecake!) en Fatima van Uit de keuken van Fatima daag ik bij deze uit om te gaan bakken zonder toegevoegde suiker. Dan ben ik er nog niet, want ook jullie kunnen de uitdaging aan gaan, want ik mag maar liefst 100 pakketten cadeau geven! Hoe je hier kans op maakt, lees je onderaan deze blog 🙂

Eerst maar eens even: Wat is SPLENDA® Stevia?

Ik kan me goed voorstellen dat dat jullie eerste vraag is. Was namelijk ook mijn eerste vraag. SPLENDA® Stevia is nieuw en bestaat uit natuurlijke zoetstoffen met vrijwel geen calorieën en een volle smaak. De producten (tabletjes, vloeistof en kristalpoeder) zijn gemaakt van zoetstoffen uit stevia, maar niet van het gebruikelijke extract. Daardoor is het wel zoet, maar zónder de bittere nasmaak. Iets wat mij tot op heden tegenhield om ermee te bakken, ik proefde namelijk altijd een onprettige nasmaak waardoor het voor mij geen optie was. Maar nu is de smaak dus geoptimaliseerd en dat is goed nieuws!

Je kunt met de producten op talloze manieren suiker vervangen op een dag. Van je suiker in koffie of thee (daarvoor gebruik je de tabletjes of vloeistof), een schepje suiker in de yoghurt of kwark tijdens het ontbijt of in baksels. Van ontbijtmuffins tot het taartbeslag. Je kunt SPLENDA® Stevia echt overal voor gebruiken. Je vindt de producten trouwens bij Kruidvat, Jumbo en Plus.

Klein stukje technische achtergrond: Tot nu toe werden stevia zoetstoffen gemaakt van het extract Rebaudioside A (Reb A), dat een bittere nasmaak kan hebben. Het steviablaadje bevat echter ook het extract Rebaudioside D (Reb D), dat veel beter smaakt. Een hoeveelheid stevia-extract kan tot wel 200 keer zoeter zijn dan dezelfde hoeveelheid suiker. Daarom heb je er minder van nodig om toch van dezelfde zoete smaak te kunnen genieten.

Ook heel fijn, SPLENDA® Stevia bevat naast weinig calorieën, geen toegevoegde smaakstoffen en is hittebestendig. Daardoor is het dus een perfect alternatief voor kristalsuiker als je gaat koken of bakken. Maar…hoe smaakt het dan? Ik ging aan de slag!

De appeltaart van mijn moeder, maar dan zonder toegevoegde suiker

Jullie kennen wellicht de open appeltaart van mijn moeder wel, het recept staat al jaren hier op de blog. Ik vond dat een perfect recept om uit te testen, waarbij ik dus alle toegevoegde suiker heb vervangen door de kristalpoeder van SPLENDA® Stevia. Deze bestaat voor 99,8% uit erythritol en 0,2 % uit stevioglycosiden. De eerste, de erythritol, is een natuurlijke zoetstof (ook wel suikeralchohol) dat zoet smaakt, geen calorieën bevat en je bloedsuikerspiegel niet laat pieken. Van de stevioglycosiden zelf heb je maar heel weinig nodig, omdat het van nature 200 keer zoeter is dan suiker. De kristalpoeder voelt een beetje aan als fijne kristalsuiker en proeft zoet zonder een bittere nasmaak.

Aan de slag!

Wat ik deed was eigenlijk heel simpel. Ik pakte het appeltaartrecept van mijn moeder (hier vind je het recept) en verving de 125 gr basterdsuiker één op één door de SPLENDA® Stevia kristalpoeder. Wat ik trouwens heel fijn vond, want dan hoef je dus niet te gaan rekenen (of gokken) hoe zoet het zal gaan worden. Ik paste trouwens nog iets aan in het recept, in plaats van gewone abrikozenjam voor de topping gebruikte ik een jam met beduidend minder toegevoegde suiker. Als je dan toch bezig bent.

En, hoe was de smaak?

Het eindresultaat was verbluffend lekker! Net zo zoet als met kristalsuiker, maar zonder de bittere nasmaak. Ik merkte wel dat het deeg iets korreliger was dan met suiker, dus het is belangrijk dat je ‘m niet te lang in de oven laat staan (ongeveer 40 minuten dus) zodat het deeg smeuïg blijft. Iedereen die ik de taart liet proeven was net zo enthousiast als ik, missie geslaagd dus!

Ik vond het een geslaagde challenge en ben blij dat ik deze nieuwe suikervervanger heb leren kennen. Nu kan ik namelijk vaker iets bakken als ontbijt of tussendoortje wat wel een zoete smaak heeft, maar veel minder calorieën. Dat zorgt voor balans!

Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious
Dit is een samenwerking met SPLENDA® Stevia. Lees hier mijn disclaimer.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)