Hoe snijd je een hele kip

In huize Francesca wordt heel veel kip gegeten. Een kip in z’n geheel gebraden (in de oven of in de pan) is een geweldig gerecht om te serveren. Maar ook hele kippen die ontleed worden om te marineren en daarna te bakken zijn bij ons niet vreemd. Dat krijg je …

In huize Francesca wordt heel veel kip gegeten. Een kip in z’n geheel gebraden (in de oven of in de pan) is een geweldig gerecht om te serveren. Maar ook hele kippen die ontleed worden om te marineren en daarna te bakken zijn bij ons niet vreemd. Dat krijg je met een enorme familie en veel vrienden die over de vloer komen. Maar hoe snijd je een hele kip nou het beste in serveerbare stukken? Ik vond het tijd worden om daar eens een blogje aan te wagen.

Tijdens onze vakantie in Frankrijk bood vriend Clarence aan om het te demonstreren voor de camera. Zo heb ik stap voor stap foto’s voor jullie en de begeleidende tekst doet de rest.

hoe-snijd-je-een-hele-kip-6

Stap 1

Zorg dat je een goede snijplank hebt klaarliggen en een scherp mes. Leg eventueel een vochtige vaatdoek onder de snijplank zodat deze niet kan wegschuiven. En niet geheel onbelangrijk, koop een kippetje die een goed leven heeft gehad.

Stap 2

Leg de kip op zijn rug op de snijplank met de poten naar je toe gericht. Trek een poot van de kip naar de zijkant toe en snijd met het mes tussen de poot en het vel, goed langs de zijkant van de kip. Je ziet en je voelt nu het bot. Trek de poot nog meer naar de zijkant en blijf snijden totdat je op het heupgewricht komt. Je voelt op een gegeven moment dat er een zachter deel is in het bot. Hier kun je dwars doorheen snijden en zo komt de hele bout los. Herhaal dit met de andere kant.

hoe-snijd-je-een-hele-kip-2

Stap 3

Je hebt nu 2 grote stukken los: de bout die bestaat uit poot en dij. Deze kun je ook nog verdelen in 2 stukken. Snijd daarvoor precies door het midden heen, door het gewricht. Nu heb je 4 stukken: 2x poot en 2x dij.

hoe-snijd-je-een-hele-kip-1

Stap 4

Aan de bovenkant van de kip zitten 2 vleugels. Trek de vleugel naar buiten toe en snijd vlak langs de kip, wederom door het gewricht heen. Herhaal dit met de andere kant.

hoe-snijd-je-een-hele-kip-4

Stap 5

Het is tijd voor de borst. Pak je mes en snijd vanaf de bovenkant (het puntige deel) naar beneden langs de ruggengraat. Je voelt waar het bot zacht genoeg is om doorheen te snijden, zo breek je de rug open. Klap de kip open en draai ‘m om. De filets snijd je nu makkelijk los van het karkas, vlak langs het bot. Je kunt de grote filets nogmaals halveren zodat je 4 kleinere filets krijgt.

hoe-snijd-je-een-hele-kip-5

Nu heb je op je plank 10 serveerbare stukken liggen: 2x poot, 2x dij, 2x vleugel, 4x filet. Maar je hebt ook nog heel karkas liggen. Daar kun je een heerlijke bouillon van maken. Laat het karkas uren zacht pruttelen met ui, wortel, verse kruiden, peper, laurier, water en andere specerijen die je lekker vindt. Aan het einde zeef je de bouillon en die kun je perfect invriezen. Zo heb je altijd verse bouillon in huis.

Nog even over die kip van goede kwaliteit. Die koop je bij de poelier, slager (Tante Door) of online bij bijvoorbeeld Slagerij Spoelder. En de kiloknallers, die laat je toch gewoon liggen? Beter wat minder kip van goede dan meer van slechte kwaliteit.

Volg Francesca Kookt ook op Facebook, Twitter, Google+  en Bloglovin’.
Mijn leven achter de schermen zie je op
Instagram (francescakookt) en video’s bekijk je op YouTube!

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)