Kip in een pannetje met voorjaarsgroenten

Ik bereid een hele kip meestal in de oven. Wellicht door gemakzucht, want de kip komt er zo altijd geweldig uit en zonder teveel moeite. Het werd daarom tijd om weer eens een kip in een pannetje te bereiden. Daarvoor moest ik eerst even langs vriend Tinus om stiekem zijn …

Ik bereid een hele kip meestal in de oven. Wellicht door gemakzucht, want de kip komt er zo altijd geweldig uit en zonder teveel moeite. Het werd daarom tijd om weer eens een kip in een pannetje te bereiden. Daarvoor moest ik eerst even langs vriend Tinus om stiekem zijn grote braadpan uit huis te pikken (ik heb de sleutel), aangezien ik zelf nog steeds niet zo’n grote pan heb. Die avond had ik 2 kleuters aan tafel en ik vond het een uitdaging om de kip te serveren met alleen groene groenten. Als 2 kleuters hun bord helemaal leeg eten, dan moet het wel goed zijn. Niet waar?

Wat je nodig hebt voor 4 personen

– 1 hele kip (eentje die goed geleefd heeft)
– 1 citroen
– 5 teentjes knoflook
– bosje verse tijm
– olijfolie
– zout
– 1 ui
– 500ml kipbouillon
– 1 prei
– 1 venkel
– 300gr groene asperges
– 500gr krieltjes
– optioneel: 200gr tuinbonen of erwten (bij mij kwamen de tuinbonen uit de vriezer)
– 1 lente ui
– witte peper

kip-in-een-pannetje-met-voorjaarsgroenten-2

Wat je gaat doen

Bereidingstijd: 30 minuten / Wachttijd: 40 minuten

Haal de kip tijdig uit de koelkast zodat deze op kamertemperatuur komt. Snijd de citroen in 8 stukken. Stop 4 stukken citroen met de knoflook en de helft van de tijm in de kip. Strooi hier ook nog wat peper en zout in. Smeer de kip licht in met olijfolie en zout. Snijd de ui in halve ringen.

Zet een grote braadpan op het vuur en verhit deze. Doe hier een flinke scheut olijfolie in en fruit de ui totdat deze glazig gaat zien. Schep de ui uit de pan en leg de kip erin. Braad de kip rondom bruin aan. Je kan dit trouwens ook doen in een mengsel van boter en olijfolie.

Zet het vuur laag en schenk de kipbouillon erbij. Snijd de prei in dunne ringetjes en schep deze samen met de gefruite ui in de bouillon. Deksel op de pan en laat 30 minuten zacht pruttelen.

In de tussentijd hak je de venkel grof en snijd je de onderkanten van de groene asperges. De krieltjes schrob je alleen schoon. Na een half uur gaan de krieltjes erbij, verdeel die rondom de kip. De groene asperges en venkel gaan daar weer overheen met de resterende takjes tijm. Strooi er nog wat zout en witte peper over. Deksel weer op de pan voor 20 minuten. Als je er nog tuinbonen of doperwten bij wilt dan strooi je die er na 20 minuten bij. Daarna nog 10 minuten pruttelen met de deksel op de pan.

Snijd de lente ui in dunne ringetjes. Na totaal 60 minuten is de kip gaar en heerlijk mals. Zet het vuur uit, schep de groenten even om, strooi de lente ui erover en leg de resterende parten citroen in de pan. Serveer de hele pan op tafel en geniet!

kip-in-een-pannetje-met-voorjaarsgroenten-3

Volg Francesca Kookt ook op Facebook, Twitter, Google+  en Bloglovin’.
Mijn leven achter de schermen zie je op
Instagram (francescakookt) en video’s bekijk je op YouTube!

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)