Hollandse vissoep

Tijdens onze vakantie aan het Comomeer maakte ik kennis met de ‘zuppa di pesce Tremezzina’. Een authentiek, regionaal recept voor soep met vis uit het meer. Zalig, maar onmogelijk om thuis na te maken. Al was het alleen maar omdat we hier geen beschikking hebben tot de zoetwatervissen die daar …

Tijdens onze vakantie aan het Comomeer maakte ik kennis met de ‘zuppa di pesce Tremezzina’. Een authentiek, regionaal recept voor soep met vis uit het meer. Zalig, maar onmogelijk om thuis na te maken. Al was het alleen maar omdat we hier geen beschikking hebben tot de zoetwatervissen die daar in het meer zwemmen. Ik besloot mijn eigen versie te maken, Hollandse vissoep dus. Met vissen uit de Noordzee en mosselen uit Yerseke.

Dit is echt een recept voor in het weekend, de zondag bijvoorbeeld. Zodat je de tijd kan nemen om zelf de bouillon te maken. Om ‘s avonds te genieten van een grote kom vol. En de restjes zijn ideaal voor de lunch op maandag.

Wat je nodig hebt

– 1 zeebaars, schoongemaakt maar wel met kop
– 1 flinke schol of 2 kleintjes
– 1 ui
– 1 stengel bleekselderij
– 3 teentjes knoflook
– 1 bosje peterselie
– 2 moten kabeljauw, circa 600gr
– 1 kilo Zeeuwse mosselen
– 1 glas droge witte wijn
– plukje saffraan
– 1 blik tomatenblokjes (circa 300gr)
– om te serveren: croutons (bekijk hier het recept) en rouille

De vissoorten zijn suggesties. Kies altijd voor vis uit het seizoen of vraag je visboer om advies.

hollandse-vissoep-2

Wat je gaat doen

Vraag aan de visboer of hij de zeebaars en schol wil schoonmaken (ingewanden eruit).

Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Snijd de bleekselderij in kleine blokjes. Zet een grote soeppan op het vuur en schenk hier een flinke scheut olijfolie in. Fruit hierin de ui, knoflook en bleekselderij totdat deze glazig ziet (niet bruin laten worden). Schenk hier 3 liter warm water bij en voeg de peterselie toe. Breng aan de kook.

Leg de zeebaars en schol in de bouillon en laat 10 minuten mee pruttelen. Schep daarna eruit met een schuimspaan. Snijd de kop van de zeebaars en fileer de rest. De filets leg je apart voor later. Daarbij maakt het niet uit dat deze ‘netjes’ zijn, het valt toch wel uit elkaar. De restanten gaan samen met de kop weer in de bouillon. Hetzelfde geldt voor de schol.

Laat de bouillon nu nog 20 minuten trekken. Daarna giet je alles door een fijne zeef en vang je de bouillon op. Zet de bouillon weer op het vuur en voeg de witte wijn, saffraan en tomatenblokjes toe. Breng aan de kook en laat nog 30 minuten rustig pruttelen.

In de tussentijd controleer je de mosselen (kapotte en dichte weggooien) en spoel je ze af onder stromend water. Snijd de kabeljauw in grove stukken.

Voeg de zeebaars, schol, kabeljauw en mosselen toe aan de bouillon en laat nog 5 minuten pruttelen totdat de mosselen gaar en open zijn.

Serveer de soep in grote kommen met knoflook croutons en rouille.

hollandse-vissoep-3

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)