Nog geen stemmen

Gepocheerde peertjes met ricotta, tijm en honing

40 min
Nagerecht
Zoet

Peren horen voor mij bij de kerstdagen. Natuurlijk de stoofperen die jullie in bijna al mijn kerstmenu’s terug zien komen. Maar ook gepocheerde peren zijn zalig en heerlijk als basis voor een zoet, maar niet te zwaar, dessert met een hartige twist. Zoals deze gepocheerde peertjes met ricotta, tijm en …

Peren horen voor mij bij de kerstdagen. Natuurlijk de stoofperen die jullie in bijna al mijn kerstmenu’s terug zien komen. Maar ook gepocheerde peren zijn zalig en heerlijk als basis voor een zoet, maar niet te zwaar, dessert met een hartige twist. Zoals deze gepocheerde peertjes met ricotta, tijm en honing.

De peren laat je eerst rustig pocheren met suiker, citroen en diverse specerijen. Daarna hoef je ze alleen nog maar te vullen met het mengsel van ricotta, tijm en honing. Nog wat krokant gebakken koekkruimels erover voor een lekkere crunch en je hebt een heerlijk nagerecht.

De gepocheerde peren kun je volledig voorbereiden en na het afkoelen afgedekt bewaren in de koelkast. De ricotta kun je ook vast losroeren met de tijm en honing en daarna afgedekt in de koelkast bewaren. En de koekkruimels kunnen ook prima voorbereid worden.

 Dit recept is onderdeel van het tapas kerstmenu dat ik voor PLUS heb ontwikkeld. Het volledige menu vind je hier.

Ingrediënten

  • 4 harde Conference peren
  • 200 gr kristalsuiker
  • 1 vanillestokje, of 1 tl vanille extract
  • 1 kaneelstokje
  • 6 kruidnagels
  • 2 steranijs
  • 4 plakjes verse citroen
  • 3 el honing + extra
  • 125 gr ricotta
  • 1 tl tijmblaadjes + extra
  • zwarte peper
  • 2 bastogne koeken
  • gezouten boter
  • Schil de peren, maar laat het steeltje eraan, en snijd ze doormidden. Schraap/schep met een theelepeltje het klokhuis eruit.
  • Schenk 1 liter water in een braadpan en voeg de suiker toe. Breng aan de kook en laat de suiker oplossen. Zet het vuur daarna wat lager en voeg het vanillestokje, kaneelstokje, de kruidnagels, steranijs, plakjes verse citroen en 2 el honing toe.
  • Leg de peren in het vocht met de snijkant naar boven. Als ze niet helemaal onder liggen, schenk je nog wat extra water erbij. Dek de peren af met een vel bakpapier die je op maat knipt zodat het precies in de pan past. Deze truc heb ik ooit geleerd van David Lebovitz en het zorgt ervoor dat de peren niet omhoogkomen.
  • Laat de peren 20 - 25 minuten pruttelen tot ze net zacht zijn. Test dit door een scherp mes in het midden van een peer te steken. Als deze er moeiteloos doorheen gaat, zijn je gepocheerde peertjes klaar.
  • Roer de ricotta los met 1 el honing, de tijmblaadjes en een snufje zwarte peper. Proef en voeg naar eigen wens eventueel nog extra honing of peper toe.
  • Verkruimel de bastognekoeken tot grove kruimels en bak deze kort op in een beetje gezouten boter. Als ze net uit de pan komen zijn ze nog zacht, maar tijdens het afkoelen worden ze lekker krokant.
  • Verdeel de gepocheerde peertjes over een mooie schaal en vul de holtes met het ricottamengsel. Garneer met een kneepje honing, de koekkruimels en nog een paar blaadjes verse tijm.

Notities

  • Met dit recept maak je 8 porties van de halve gepocheerde peertjes.
  • Het vocht wat overblijft in de pan kun je flink laten inkoken (maar haal wel eerst de peren eruit) tot een kruidige perensiroop. Hier kun je een heerlijke cocktail van maken met een ¼ deel perensiroop, ¼ deel Martini (werkt ook goed met de alcoholvrije Martini Vibrante) en een ½ deel bruisend water. Voeg nog een sinaasappelschil toe en je cocktail is klaar. Maar je kunt het ook goed combineren met prosecco.
  • Voorbereiding: 30 minuten + Bereiding: 10 minuten

Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious

Dit recept is onderdeel van het tapas kerstmenu dat ik voor PLUS heb ontwikkeld.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)