Tapenade van zwarte olijven met walnoot

De klassieke, Zuid-Franse tapenade wordt gemaakt van (zwarte) olijven, kappertjes, ansjovis, wat olijfolie en een vleugje citroensap. Je maalt het fijn tot een dikke puree en je tapenade is al klaar. Heerlijk op een warm stokbroodje of crackertje, je blijft ervan eten. Ik vond het een uitdaging om een vegetarische tapenade van zwarte olijven te maken en voegde walnoot toe als extra ingrediënt. En terwijl ik toch bezig was ging er ook nog wat rode ui en tijm in. Verrassend lekker en niet alleen vegetarisch, maar zelfs volledig plantaardig. Zalig voor op de borrelplank.

Ik heb trouwens ook nog een heel fijn recept voor tomatentapenade met oregano, deze vind je hier.

Wat je nodig hebt voor een flink bakje vol

  • 50 gr walnoten, ongeroosterd en ongezouten
  • 250 gr kalamata olijven, zonder pit (ga voor goede kwaliteit, dat proef je direct terug)
  • 25 gr rode ui, grof gehakt
  • 25 gr kappertjes, uitgelekt
  • blaadjes van 2 takjes tijm
  • 3 el walnootolie (maar ‘gewone’ olijfolie extra vergine kan ook)
  • 1/2 el rode wijnazijn
  • (gerookt) zeezout
  • zwarte peper

Wat je gaat doen voor de tapenade van zwarte olijven

Bereiding: 15 minuten

  1. Verhit een koekenpan zonder vet op middellaag vuur en rooster de walnoten tot ze gaan geuren en lichtbruin worden. Schep daarna over op een bord en laat iets afkoelen.
  2. Meng de olijven, rode ui, kappertjes, tijm, geroosterde walnoten, 2 eetlepels walnootolie, rode wijnazijn en een snufje (gerookt) zeezout in de keukenmachine. Maal fijn tot een grove pasta. Voeg extra olie toe als de tapenade nog te droog is.
  3. Proef en breng naar wens verder op smaak met zwarte peper en zout.

Bewaar dit recept op Pinterest

Wil je dit recept opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar onderstaande foto dan op een van je Pinterest borden.

Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious

Wil je wat delen over dit recept? Stuur me dan een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram. Liefs, Francesca