Italiaanse amuse: rood, wit en groen in een glaasje

Op zondag 4 november hebben we een fantastisch Italiaans trattoria menu geserveerd voor 50 personen. Een hele mooie samenwerking tussen Restaurant Vrienden en Francesca Kookt! Alle gasten hebben genoten van het menu, maar daar wil ik jullie natuurlijk ook van laten meegenieten. Daarom ga ik vanaf vandaag iedere dag het recept van een van de gangen posten. En we beginnen deze Italiaanse amuse: de tricolore vlag in een glaasje.

Wat je nodig hebt voor 6 personen

15gr verse basilicum + nog wat kleine blaadjes voor de garnering
1 teentje knoflook
2el pijnboompitten
1el geraspte Parmezaanse kaas
1 bol buffelmozzarella
250ml slagroom
4 pomodori tomaten
1 sjalotje
olijfolie extra vergine
olijfolie om in te bakken
versgemalen zwarte peper
zeezout

Wat je gaat doen

Stap 1. Pesto
Doe de basilicum, knoflook, pijnboompitten en geraspte Parmezaanse kaas in de keukenmachine en maal dit fijn. Voeg daarna al roerend circa 4 eetlepels olijfolie extra vergine toe. Breng op smaak met zout en peper.

Stap 2. Mozzarella mousse
Snijd de bol mozzarella in grove stukken. Doe deze samen met de slagroom in de keukenmachine en maal totdat je een mooie dikke mousse hebt gekregen. Pas op dat je niet te lang mixt, want dan kan het gaan schiften. Dus controleer tussendoor meerdere malen de dikheid van de mousse. Breng op smaak met zout en peper.

Stap 3. Pomodori saus
Ontvel de tomaten. Verwijder de zaadjes van de tomaat en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes. Snipper het sjalotje fijn. Verhit wat olie in een pan en bak hierin zachtjes de sjalot. Voeg daarna de blokjes tomaat toe en laat het geheel circa 10 minuten zachtjes bakken totdat de tomaat mooi zacht is geworden. Breng op smaak (indien nodig) met een beetje zout. Laat de saus afkoelen.

De bovenstaande stappen kun je allemaal voorbereiden, zelfs al een dag van te voren.

Italiaanse vlag in een glaasje

Stap 4. Glaasjes vullen
Neem 6 mooie, smalle glaasjes waar een amuse goed in kan. Zorg ook dat ze van glas zijn, anders zie je de 3 lagen niet :).

Doe onderin het glaasje een bodem pesto. Vul een spuitzak met de mozzarella mousse en maak hiermee de 2e laag. Bovenop komt een laagje van de tomatensaus. Strooi hier een beetje versgemalen zwarte peper over en garneer met een blaadje basilicum.

Eetkalender 2020
Dé familiekalender met 250 recepten en 53 weekmenu's

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “Italiaanse amuse: rood, wit en groen in een glaasje”

  1. Voor een vriend die 40 wordt zochten wij een amuse die hij zelf voor ons en 10 andere vrienden moet gaan koken/maken. Hij is gek op italië dus kwamen we op dit receptje uit.
    We hebben het vast zelf gemaakt en geproefd en…wat is dit lekker! Het gaat in Mei vast een succes worden.

  2. Ik heb een etentje morgen en wil graag weten of alle slagroom bij de mozzarella moet.
    Het lijkt me zoveel room.
    Dan.. Hoeveel eetlepels pesto in het glass je?
    Hoeveel eetlepels kaas room en Dan Hoeveel etlepels tomaten er boven op?
    Graag direkt antwoord.
    Het is al op 7 Oktober nodig
    Groeten uit Canada.

    1. Hi Audrey, er staat in het recept dat het 1 bol mozzarella is met 250ml slagroom. Als je daarover twijfelt dan kun je ook eerst de helft van de slagroom erbij doen, maar zoals het in het recept staat werkt het bij mij.
      Ik geef aan dat het kleine glaasjes moeten zijn, want het is een amuse. Mijn glaasjes zijn zo’n 10cm hoog. Dus geen eetlepels, maar eerder theelepels. Ik weet niet hoe groot jouw glaasjes zijn dus ik zou het gewoon zelf even uitproberen. Vul er eentje, proef deze en bepaal of de hoeveelheden goed zijn voor je. En voor de volgende keer, dit is geen website met allemaal redacteuren. Ik doe dit in mijn eentje en om 23 uur ‘s avonds lig ik gewoon te slapen en kan ik niet direct reageren 😉

  3. Klinkt heerlijk! Helaas heb ik geen keukenmachine. Ik heb wel een mixer, staafmixer en blender. Kan ik ook 1 van deze apparaten gebruiken om deze mousse te maken?

    Groetjes,
    Noortje

  4. Op 2e kerstdag heb ik voor vrienden (we waren met 8 personen) deze Italiaanse amuse gemaakt. Het hele Kerstdiner bestond trouwens uit Italiaanse gerechten! Voor alle antipasto gerechten (5 stuks) heb ik jouw recepten gebruikt!
    Het was allemaal TOP, alles goed gelukt en we vonden het allemaal heerlijk! Kortom door jouw recepten was het een zeer geslaagd diner, fantastisch. Jammer dat je hier geen foto’s bij kan plaatsen, er zijn leuke plaatjes geschoten. Even een ervaring: ondanks het feit dat je het mij had afgeraden: ik heb jouw lasagne muffins heel eigenwijs toch een dag van tevoren gemaakt: helemaal afgemaakt in de oven, laten afkoelen, uit de muffin vormpjes gehaald en daarna in een grote (lasagne) ovenschaal bekleed met bakpapier weggezet in de koelkast. De volgende dag in de oven opnieuw verwarmd: (180 gr. 20/25 minuten) dat ging fantastisch, ze bleven heerlijk zacht en ook lekker warm van binnen. Alles voor herhaling vatbaar!!