Frisse smaakmaker: Italiaanse gremolata

Dat peterselie, citroen en knoflook goed samengaan is geen geheim. Dat de Italianen daar vervolgens een smaakmaker van hebben gemaakt die we kennen als gremolata is een logisch gevolg. Of het ooit bedacht is speciaal voor de ossobuco weet ik niet zeker, maar ik weet wel dat het standaard bij ossobuco wordt geserveerd als fris en kruidig contrast met de diepe, rijke smaak van het vlees en de saus.

Maar gremolata smaakt bij zoveel gerechten zalig! Bij roergebakken of geroosterde groenten bijvoorbeeld, of als fris accent in een soep. Bij een stukje gebakken vis of een pasta met garnalen of kip. En ik heb het zelfs al eens toegevoegd aan mijn risotto. Ook kun je gremolata heel goed toevoegen aan een salade. En wat denk je ervan om deze te serveren bij een barbecue? Ik zou het wel weten.

De basis van gremolata bestaat uit gehakte peterselie, knoflook, citroensap en rasp. Ik voeg ook altijd nog een scheutje olijfolie extra vergine toe voor meer smeuïgheid en wat zeezout flakes. Maar je kunt naar hartenlust variëren. Maak de gremolata bijvoorbeeld eens met sinaasappelsap en rasp. Of voeg wat fijngehakte kappertjes of ansjovis toe.  Wat fijngehakte rode peper is ook erg lekker als je de gremolata wat meer pit wilt geven. Parmezaanse kaas of pecorino wordt ook nog weleens gedaan, maar is aan mij niet besteed. Dan maak ik wel pesto ;-).

Wat je nodig hebt voor een klein potje*

  • 40 gr platte peterselie
  • 1 citroen
  • 1 teentje knoflook
  • olijfolie extra vergine
  • zeezout flakes

* Ik maak nooit te veel, omdat het niet heel lang houdbaar is. En het is toch zo gemaakt! Deze hoeveelheid is voldoende voor bij een avondmaaltijd en wat ik over heb, eet ik de volgende bij mijn lunch of verwerk in een soep of pasta.

Wat je gaat doen voor de gremolata

Bereiding: 10 minuten

  1. Leg de platte peterselie op je snijplank. Dunne steeltjes hak ik altijd mee, dikkere stelen verwijder ik. Hak daarna fijn met een scherp mes, maar niet te fijn. Je wilt nog een beetje structuur behouden.

Tip: Dikke stelen van de peterselie vries ik altijd, is perfect voor het maken van bouillon.

  1. Meng de peterselie in een kommetje met de rasp van 1 citroen, het sap van een ½ citroen, 1 geraspt teentje knoflook, 3 – 4 eetlepels olijfolie extra vergine en zeezout flakes naar smaak (bij mij gaat er zeker 1 tl in).
  2. Roer goed door elkaar en proef. De basissmaak moet lekker friszuur zijn, dat zorgt straks voor een mooie balans als je ‘m als smaakmaker in combinatie met een ander gerecht gaat gebruiken. Voeg eventueel extra citroensap of zout toe als dat nodig is. Schep over in een afsluitbaar bakje of glazen potje en bewaar in de koelkast tot gebruik.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Wil je dit recept opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.

Gremolata is een Italiaanse smaakmaker die bestaat o.a. uit peterselie, citroen en knoflook. Smaken die goed samengaan en goed passen bij roerbakgroenten, soep en zelfs bij vleesgerechten en vis recepten. Gremolata wordt het meeste geserveerd bij ossobuco. Een verse tapenade, smaakmaker en dip ineen. Lees het gremolata recept op mijn website Francesca Kookt. | Italiaanse recepten | gremolata osso bucco | salade recepten | vlees recepten | kruiden recept | pesto recepten

Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious

Wil je wat delen over dit recept? Stuur me dan een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram. Liefs, Francesca

Reacties over “Frisse smaakmaker: Italiaanse gremolata”

Reacties zijn gesloten.