Nutella cheesecake met Frangelico ijs en verse vijg

De Nutella cheesecake is van mijn kookheldin Nigella. Zij weet wat ze met een pot Nutella aan moet ­čśë Ik las ergens online een stukje kritiek op haar nieuwe boek Nigellissima: dat het niet zou mogen kunnen dat Nigella een recept baseerde op voornamelijk ingredienten die uit een pakje komen. …

De Nutella cheesecake is van mijn kookheldin Nigella. Zij weet wat ze met een pot Nutella aan moet ­čśë Ik las ergens online een stukje kritiek op haar nieuwe boek Nigellissima: dat het niet zou mogen kunnen dat Nigella een recept baseerde op voornamelijk ingredienten die uit een pakje komen. Belangrijk om je daarbij te realiseren is dat je potjes hebt en een pot Nutella. Dat is een volledig andere categorie. En dan heb je ook nog het Grote Nutella Kookboek. Een boek gevuld met de meest heerlijke recepten gemaakt met Nutella.┬á

Dus nee, ik ben het niet eens met de kritiek en ik wist niet hoe snel ik deze cheesecake moest maken. Tijdens het Italiaanse diner was het een geweldige afsluiter, samen met mijn zelf bedachte Frangelico ijs. Alhoewel we daar wel de verse vijg vervangen hadden door frambozen vanwege beschikbaarheid. Maar een kniesoor die daar op let.

Wat je nodig hebt voor 12 personen:
600ml volle melk
250ml slagroom
200gr bruine basterdsuiker
3 eierdooiers van scharreleieren
1dl Frangelico
250gr digestive biscuit

75gr ongezouten roomboter op kamertemperatuur
400gr nutella op kamertemperatuur
100gr geroosterde hazelnoten
500gr cream cheese op kamertemperatuur
60gr poedersuiker 
1dl volle melk
6 vijgen

Wat je gaat doen:
Fase 1: Het ijs

Verwarm in een pannetje de 600ml melk, 150gr suiker, slagroom en de Frangelico tot net onder het kookpunt (niet laten koken!).

Klop in de tussentijd de eierdooiers samen met 50gr suiker tot een schuimige massa. Als het Frangelico mengsel het kookpunt heeft bereikt voeg je 3 eetlepels van het eierdooiermengsel er aan toe. Dit roer je goed door zodat het familie van elkaar wordt. Daarna kun je rustig de rest van het eiermengsel erbij gieten en goed doorroeren. Laat het op zacht vuur nog circa 10 minuten staan, steeds onder het kookpunt houden en vaak roeren.

Giet het mengsel hierna over in een schaal en laat afgedekt afkoelen. Zet de schaal daarna voor minstens 4 uur in de koelkast zodat de smaken goed met elkaar gaan vermengen.

Daarna is het tijd voor de ijsmachine, na ongeveer 40-50 minuten is het ijs klaar! Dit ijs kun je al dagen van te voren klaar maken.

Fase 2: De taart
Hak de hazelnoten fijn, een hakmolentje doet hierbij wonderen ­čÖé

Verkruimel de digestive koekjes in een keukenmachine en voeg daar de boter en een eetlepel Nutella aan toe. Pulseer totdat het allemaal goed gemalen is en aan elkaar gaat kleven. Voeg daarna nog 25gr hazelnoten toe en maal door totdat je een zanderig mengsel hebt. 

Neem een springvorm en vet deze in. Voeg daarna het koekjesmengsel toe en druk deze met je handen aan op de bodem. Plaats de springvorm in de koelkast om stevig te worden.

Klop de cream cheese los in een schaal samen met de poedersuiker totdat het een mooi glad mengsel is. Voeg de Nutella toe en blijf roeren totdat alles goed vermengd is met elkaar. 

Neem de springvorm uit de koelkast en giet het Nutella mengsel over de bodem. Strooi de resterende gemalen hazelnoten evenredig over de Nutella heen. 

Plaats de springvorm minstens 4, maar liever nog de hele nacht in de koelkast. Serveer rechtstreeks uit de koelkast zodat de taart nog mooi stevig is.  

Fase 3: De presentatie 
Neem een paar vierkante dessert borden en leg daar een puntje Nutella cheesecake op. Maak van te voren een sausje van Nutella en melk (zorg wel dat die zijn stevigheid behoudt). Strijk met de bolle kant van je lepel een beetje saus naast de taart en leg daar een halve vijg op. Leg er als laatste een bolletje Frangelico ijs bij en serveer direct.  

Bron Nutella cheesecake: Nigella

Categorie├źn

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Zomer