Jam van cherrytomaten met ciderazijn en piment

Frisse en glanzend rode cherrytomaten die uit elkaar spatten als je erop bijt. Kilo’s worden ervan gegeten in huize Kookt. De kinderen zijn er dol op als tussendoortje en ik ben er ook zeker niet vies van. Ook om mee te koken, kijk maar wat een fijne cherrytomaten recepten je hier allemaal vindt. Maar wist je dat je ook heel makkelijk heerlijke jam van cherrytomaten kunt maken? Zeker in deze tijd van het jaar een echte traktatie. Doordat je het langzaam laat pruttelen, karameliseert de jam een beetje waardoor het een karakteristieke kleverige structuur heeft die door de suiker, azijn en pimentpoeder qua smaak een mooie middenweg vindt tussen zoet, zuur en hartig.

Eet het bijvoorbeeld gecombineerd met kaas op een cracker of serveer het met andere hapjes op een borrelplank. Eet het samen met geprakte avocado of een gebakken eitje. Of meng het eens door een salade met gegrilde groenten en bulgur en, misschien wel mijn favoriet, smeer de jam van cherrytomaten op een afgebakken broodje met een laagje roomkaas eronder. Doe ook eens gek en serveer de jam op een (vega) burger of bak voor het ontbijt hartige pancakes met geraspte kaas en de jam. Ik zou het wel weten, als hartige ontbijter, op zondagochtend ;-).

Eenmaal gemaakt en bewaard in gesteriliseerde en afgesloten potjes is het maanden goed houdbaar, net als echte jam. Na openen van een potje bewaar je de jam van cherrytomaten afgesloten in de koelkast, dan is het nog een paar weken houdbaar. Wel altijd met schoon bestek werken als je een portie uit het potje haalt, zodat er geen kruisbestuiving kan optreden.

Wat je nodig hebt voor 1 medium potje of 2 kleine potjes

  • 400 gr cherrtyomaten, gehalveerd
  • 50 gr rietsuiker
  • 1 el appelciderazijn
  • 1/2 tl pimentpoeder
  • snufje zout
  • 2 el (30 gr) water

Wat je gaat doen voor de jam van cherrytomaten

Bereiding: 40 minuten

  1. Meng de cherrytomaten met de rietsuiker, appelciderazijn, pimentpoeder, zout en water in een pannetje. Breng aan de kook, draai het vuur laag en laat circa 30 minuten pruttelen.
  2. Roer tussentijds geregeld en voeg eventueel een scheutje extra water toe als het mengsel te droog wordt.
  3. Steriliseer in de tussentijd 1 of 2 glazen potjes (met kokend water of in de vaatwasser) en hun bijbehorende deksels. Zet deze klaar op een schone theedoek.
  4. Als de jam een mooie, kleverige structuur heeft zet je het vuur uit. Laat iets afkoelen en schep daarna over in de potjes, tot de rand. Draai het deksel er stevig op en draai het potje om. Laat op z’n kop verder afkoelen, zo trekt het deksel vacuüm. Gevacumeerde potjes kun je ongekoeld, bijvoorbeeld in je voorraadkast, bewaren.

Bewaar dit recept op Pinterest

Wil je dit recept opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar onderstaande foto dan op een van je Pinterest borden.

Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious

Wil je wat delen over dit recept? Stuur me dan een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram. Liefs, Francesca