Japanse tempura van Wereldeters

Een van mijn favoriete kookboeken voor kinderen is Wereldeters. Auteur Marjolein had een uitdaging met haar eigen kinderen, want die aten zo lastig. Een probleem wat we als ouders allemaal kennen. Daar bedacht zij een hele creatieve oplossing voor. Ze selecteerde diverse landen uit de wereld en ging daar uit …

Een van mijn favoriete kookboeken voor kinderen is Wereldeters. Auteur Marjolein had een uitdaging met haar eigen kinderen, want die aten zo lastig. Een probleem wat we als ouders allemaal kennen. Daar bedacht zij een hele creatieve oplossing voor. Ze selecteerde diverse landen uit de wereld en ging daar uit koken. Aan tafel vertelde ze de verhalen over het land erbij, met grappige wetenswaardigheden en liet er leuke foto’s bij zien. Zo wordt het avondeten een heuse wereldreis.

Geweldig vind ik het dan ook dat ik vandaag een recept uit haar boek mag publiceren en we reizen daarvoor naar Japan! Een heel bekend gerecht uit dit land is tempura, waarbij je ingredienten in een beslag dipt en daarna frituurt in de olie. Je kunt hiervoor heel veel verschillende groenten, maar ook garnalen en witvis gebruiken. Een ideaal recept voor kinderen, want niet alleen ziet het er aantrekkelijk voor ze uit, ze mogen het ook nog eens in de sojasaus dippen. Succes verzekerd!

Uiteraard heb ik het recept op mijn peuter uitgeprobeerd en die werd er heel enthousiast van. Mijn grote man ook trouwens, dus dat zijn 2 vliegen in 1 klap. Ik vond het beslag persoonlijk nog iets te dik, maar mijn mannen hadden daar geen last van. Voor mezelf ga ik het dus nog even perfectioneren, daar kom ik op terug 🙂

We beginnen vast met een paar leuke feitjes over Japan, die kunnen jullie aan je kinderen vertellen tijdens het eten.

Japanse tempura van Wereldeters_2

Japanse tempura van Wereldeters_3

Wat je nodig hebt voor 4 personen

– 200ml ijskoud water
– 2el maizena
– 1 ei
– 125 gram bloem
– 25 gram maizena
– 1 ei
– peper en zout
– 800gr groenten naar keuze, denk aan: paprika, broccoli, bloemkool, paddenstoelen, zoete aardappel, courgette, aubergine…leef je uit!
– 400gr vis naar keuze, denk aan: garnalen, scholfilet, zalmfilet, kabeljauwfilet
– olie om in te bakken: arachide- of kokosolie
– sojasaus
– optioneel: gembersiroop

Wat je gaat doen

Zet een paar uur van tevoren een kan met water en ijsblokjes in de koelkast. Dit zorgt ervoor dat het water straks ijskoud is en je een luchtig beslag krijgt.

Maak eerst de groenten en vis schoon en snijd in stukken. Leg een plat bord neer met 2el maizena en haal alle ingredienten hierdoor en klop af. Dan ‘plakt’ het beslag beter.

Meng in een kom met een vork het ei met 150ml van het ijskoude water. Klop er met je vork snel de bloem, 25 gram maïzena, peper en zout door. Niet te lang kloppen en het is juist goed als er nog klontjes in het beslag zitten. Is het beslag te dik, klop er dan nog een beetje ijskoud water door.

Haal de groenten en de vis snel in kleine porties door het beslag en frituur ze in ongeveer 4 minuten goudbruin. Ik frituurde zelf in kokosolie, je kunt ook kiezen voor arachideolie. Verhit hiervan een laagje in een wok of pan. Het hoeft niet in de frituurpan. Zorg dat het laagje dun en knapperig is.

Laat de tempura uitlekken op keukenpapier en serveer met een bakje sojasaus. Eventueel gemengd met een scheutje gembersiroop.

Japanse tempura van Wereldeters_4

Natuurlijk hebben we ook nog een paar leuke verhalen om aan tafel te vertellen:

Japanse tempura van Wereldeters_5

Japanse tempura van Wereldeters_6

In het boek Wereldeters van Marjolein de Vlaming komen tal van landen aan bod; onder andere Spanje, Japan, India, Mexico en zelfs Suriname. Leuk detail is het paspoort en de landenstickers waarmee je kinderen kunt belonen als ze goed hebben gegeten. Het boek kost € 22,95 en je bestelt ‘m hier.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)