Standaard in huis, dit zijn mijn keuken basics

Regelmatig krijg ik vragen van jullie. Over mijn favoriete ingrediënten, welk merk sojasaus ik het liefst gebruik of waar ik mijn olijfolie koop. Dus daar heb ik maar eens een compleet artikel van gemaakt! Met alle producten die ik standaard in huis heb, oftewel: Francesca’s keuken basics. En dat zijn …

Regelmatig krijg ik vragen van jullie. Over mijn favoriete ingrediënten, welk merk sojasaus ik het liefst gebruik of waar ik mijn olijfolie koop. Dus daar heb ik maar eens een compleet artikel van gemaakt! Met alle producten die ik standaard in huis heb, oftewel: Francesca’s keuken basics. En dat zijn er een hoop, en toch ook weer niet. Want eigenlijk ben ik niet zo’n durfal in de keuken. Ik ben redelijk merkvast, heb niet zo’n hang naar het uitproberen van de laatste trends en hak nog steeds het liefst alles met een koksmes fijn. Dus verwacht geen lijst met allemaal hippe keuken basics ;-), maar wel een lijst met producten waar ik nu met zekerheid van kan zeggen dat je er blij van gaat worden. Nog een kleine noot vooraf: niets aan dit artikel is gesponsord, dus alle merken die ik noem zijn uit eigen beweging, omdat ik er blij van word.

Keuken basics: mijn versafdeling

Laat ik maar beginnen met de koelkast, vriezer en groente- en fruitmanden en wat daar standaard in te vinden is om mee te koken.

Koelkast:

  • Biologische melk en slagroom om mee te koken, maar ook de haverroom van Oatly vind ik erg goed (ik doe niet aan light kookroom)
  • Pakjes roomboter (om mee te kunnen bakken, zowel in de koekenpan als in zoete baksels)
  • Eieren (minstens vrije uitloop), en ja die bewaar ik in de koelkast
  • Tube geconcentreerde tomatenpuree van Mutti (fantastisch spul!)
  • Sambal in verschillende uitvoeringen (mijn eigen Surinaamse sambal, sambal oelek van On Off Spices en Fairtrade Original, mangochutney, aardappelchutney en alle soorten sambal waar mijn Mr. mee thuis komt)
  • Diverse sauzen zoals ketchup (Heinz), mayonaise (Jean Bâton en Devos Lemmens), mosterd (Maille dijon en de grove mosterd van Marne) en piccalilly (Kesbeke)
  • Overige smaakmakers die ik altijd in de koelkast bewaar zijn oestersaus en hoisinsaus (Lee Kum Kee), vissaus, Tabasco (gewoon en chipotle), srirachasaus (ook van Tabasco, die is fantastisch) en sweet chilisaus (Go-Tan)
  • En natuurlijk kaas! Naast kaas voor dagelijks gebruik heb ik altijd een stuk Parmezaanse kaas in huis en een pakje feta. Beide kun je ongeveer oneindig bewaren.

Vriezer:

  • Verschillende soorten diepvriesfruit (voor ontbijt, smoothies, taarten en toetjes)
  • Portieverpakkingen met vis (witvis en garnalen) en kip. Ik vries ook geplukte kip in porties in zodat ik altijd iets in huis heb als ik nasi wil maken.
  • Diepvriesgroenten van Bonduelle, ideaal voor als je niets in huis hebt! Denk aan de erwten, broccoli, sugar snaps, maar ook hun nieuwe wortel- en bloemkoolrijst. Gebruik ik heel veel.
  • Pepers (adjuma, madame jeanette, rawit)
  • Verse gember en laos (in stukjes van 2 cm gesneden en daarna ingevroren) en stengels citroengras
  • Kruiden (verse kruiden die ik over had en daarna grof gehakt heb en ingevroren in kleine bakjes, is ideaal voor soepen, stoofschotels en pastasauzen). Lees dit artikel voor meer info.
  • Kliekjes geraspte kaas, per soort ingevroren
  • Brood en tortilla wraps, want ja die kun je fantastisch invriezen als je er een paar over hebt

Fruitmand:

  • Citroenen! Die heb ik altijd in huis, omdat een kneepje citroensap of wat rasp door je eten vaak wonderen doet. En de citroen die je over hebt doe je in je waterfles of door je thee heen.

Groentemand:

  • Uien, zowel wit als rood en sjalot
  • Knoflook (voorkeur voor de roze Lautrec knoflook)
  • Tomaten (tros- en cherrytomaten, vooral de Looye tomaten zijn favoriet)
  • Verse kruiden! Oké, die staan niet in mijn groentemand, maar zodra het kan zet ik kruidenplantjes in de tuin zodat ik mijn eigen voorraad heb in plaats van steeds nieuwe te moeten kopen

PS Natuurlijk eten we veel meer fruit en groente dan dit, maar dit is alleen wat ik standaard in huis heb.

Keuken basics: standaard in mijn keuken

Benieuwd waar ik vrijwel dagelijks mee kook? Komt ‘ie:

  • Zeezout van La Baleine (grof en fijn)
  • Gerookt zeezout van Falksalt
  • Zwarte en witte peper van Verstegen (altijd versgemalen van de korrels)
  • Heel veel specerijen! Daar kan ik bijna een aparte blog over maken, zoveel verschillende specerijen heb ik. Maar een aantal favorieten van mij zijn: Losse specerijen van Verstegen, gerookt paprikapoeder van La Chinata, de kruidenblends van Green Gypsy (ook hun zoete blends zijn geniaal), de Oosterse specerijenblends van Jonnie Boer én deze kruidenmix van ‘Il Boschetto’. Echt alles waar je dit overheen strooit wordt lekker! Let op: hier zit al zout in.
  • Olijfolie! Er is maar één adres waar ik die koop en dat is bij Foodelicious. Als bakolijfolie gebruik ik de groene blikken van Betis. Qua olijfolie extra vergine heb ik er verschillende in huis. Mijn favorieten zijn de Sicilië Novello en de Portugese uit de Douro. De truffelolie met echte witte truffel heb ik ook altijd in huis.
  • Mijn azijn komt ook alleen bij Foodelicious vandaan. Het is bijna niet te doen om een favoriet aan te wijzen, omdat dat bij mij ook verschilt per seizoen. Maar naast balsamicoazijn heb ik wel een aantal standaard favorieten. Zoals de citroenazijn, tomatenazijn, vijgen-dadelazijn en cider-azijn. Maar het is niet normaal hoeveel soorten ze hebben. Als je nou een keer in Rotterdam bent, breng dan een bezoek aan hun winkel en dan kun je proeven.
  • Overige bakvloeistoffen: zonnebloemolie (voor meer Aziatische en Surinaamse gerechten) en ghee (om vlees en aardappels in te bakken)
  • Overige flesjes met smaakmakers: sojasaus (de beste is van Tomasu, maar die bewaar ik voor speciale gelegenheden vanwege de prijs, voor dagelijks gebruik Kikkoman en om mee te koken gebruik ik ‘Best Soy Sauce’ van Mee Chun), gewone azijn om mee te koken (natuurazijn, witte- en rodewijnazijn en rijstazijn) en zoete ketjap (A-brand)
  • Bouillonblokjes van Fattoria Italia in alle soorten en voor de Surinaamse gerechten heb ik altijd deze Maggiblokjes in huis.

Keuken basics: Dit ligt er in mijn baklade

Ja jongens, die heb ik ook gewoon nog: een diepe baklade. Het is daar nu wel een bende, maar binnenkort weer mooi georganiseerd als ik er klaar mee ben. Mijn voorraad qua bakproducten is:

  • Diverse soorten bloem en meel: tarwebloem, volkorenmeel, zelfrijzend bakmeel, amandelmeel en boekweitmeel
  • Diverse soorten suikers: kristalsuiker (ook fijne), poedersuiker, basterdsuiker (wit, lichtbruin en donkerbruin) en ruwe rietsuiker. Maar ook een natuurlijke suikervervanger van Splenda Stevia in de vorm van kristalsuiker
  • Diverse bakhulpjes (in de zakjes van Dr. Oetker): bakpoeder, gist, vanillesuiker en klopfix
  • Natuurlijke aroma’s van Nielsen Massey: vanille essence, vanillepasta, amandelextract, koffieextract
  • Divers sprinkles en decoraties (die vaak oneindig houdbaar zijn)

Keuken basics: Standaard in mijn voorraadkast

De laatste plek van mijn keuken, of eigenlijk het verlengstuk van mijn keuken is natuurlijk mijn voorraadkast. Die vaak uitpuilt, maar ik ruim ‘m ook regelmatig op. Meestal zet ik dan de producten met een kortere houdbaarheidsdatum vooraan zodat ik die eerder opmaak. Een aantal producten heb ik altijd standaard in huis:

  • Spaghetti en korte pasta (ook in volkoren variant) en gnocchi, van Barilla en De Cecco.
  • Rijst (zowel basmati als zilvervlies) van Tilda. Tip: ze hebben ook kleine porties opwarmrijst voor in de magnetron die bijzonder goed is en ook verkrijgbaar is in bijzondere smaken zoals lime & coriander. Erg goed!
  • Noedels, zowel noedels van Hakubaku als rijstnoedels van Fairtrade Original. Hun zilvervlies rijstnoedels zijn ook erg goed
  • Overige rijst, granen en pasta’s zoals paellarijst, orzo, couscous en bulgur
  • Bonen! Ik ben er dol op en mijn kast staat vol met de stazakken van HAK, denk aan kikkererwten, linzen, zwarte bonen en kidneybonen. Voor de wat meer exotische bonen heb ik blikken van Bonduelle en ik heb ook altijd hun kleine blikjes mais in huis
  • Tomaatproducten die de basis zijn voor veel gerechten: blikken hele pomodori tomaten en tomatenblokjes van Mutti en pakjes Tomato Frito van Heinz
  • Basics voor Aziatische maaltijden, zoals blikken kokosmelk van Fairtrade Original. En een paar pakjes boemboe voor curry’s, ook van onder andere Fairtrade Original. Ik vind hun producten erg goed.
  • Zuur van Kesbeke, denk aan augurken, cornichons en zilveruitjes
  • Noten, per soort verpakt in kleine bakjes. Mijn lievelings zijn hazelnoten, pecannoten, walnoten en amandelen
  • Diverse onmisbare producten zoals maïzena, paneermeel en panko

Nou, dit was het wel zo’n beetje denk ik! Alles wat ik standaard, meestal, in huis heb en waar ik al jaren mee kook én blij van word. Zie het als inspiratie en haal eruit wat voor jou relevant is.

Tekst: Francesca, Fotografie: DeedyLicious

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)