Dit jaar was ik in een klassieke bui voor het hoofdgerecht van mijn kerstmenu. Maar ik had ook niet veel behoefte aan zware sauzen en ingewikkelde bereidingstechnieken. Een hoofdgerecht met veel smaak, maar zonder veel gedoe. Prima uitgangspunt eigenlijk ;-).
Mijn keuze viel op kalfsvlees, en specifiek op kalfsentrecote wat een subtiele smaak heeft en heel mals is. Deze bestelde ik bij mijn slager in Zoetermeer (Keurslager in Meerzicht) en hij sneed op mijn verzoek 2 stukken af van 200 gram. Die ik na het bakken trancheerde en verdeelde over de borden van 4 personen. Binnen een menu heb je namelijk niet enorme hoeveelheden vlees nodig. Ik ga zelf meestal uit van 75 – 100 gram per persoon.
Bij de kalfsentrecote serveerde ik hassalback aardappelen uit de oven met Parmezaanse kaas, geroosterde groenten en een zelfgemaakte kruidenboter waar alle overgebleven kruiden uit de andere gangen in waren verwerkt. Die kruidenboter smaakt echt fantastisch bij het vlees! En ook ik maak het mezelf graag wat makkelijker tijdens het hoofdgerecht en daarom gebruikte ik een kant-en-klare groentenmix voor in de oven waarin spruitjes, pompoen en rode ui waren gemengd. Hartstikke handig, die kon zo de oven samen met de hasselbacks terwijl we aan het tussengerecht zaten.
Zullen we maar gaan koken?