5 van 1 stem

Kip Hawaï met jalapeños van de barbecue

1 uur 35 minuten
Hoofdgerecht
Barbecue

Het is geen geheim meer dat ik enorm graag buiten kook. Ik stook mijn kamado barbecue met liefde op en doe daar veel meer mee dan ‘alleen’ grillen. Denk aan roken, slow cooking, wokken en stoven. Het gebeurt allemaal. Dat betekent ook dat ik inmiddels aardig wat keukentools in huis …

Het is geen geheim meer dat ik enorm graag buiten kook. Ik stook mijn kamado barbecue met liefde op en doe daar veel meer mee dan ‘alleen’ grillen. Denk aan roken, slow cooking, wokken en stoven. Het gebeurt allemaal. Dat betekent ook dat ik inmiddels aardig wat keukentools in huis heb die ik daarvoor kan gebruiken naast de andere noodzakelijke barbecuetools. Heel belangrijk zijn voor mij bijvoorbeeld de plancha grillplaat die ik veel gebruik én mijn pannen die ik er graag op zet. Vandaag ga ik jullie daar meer over vertellen en heb ik een geweldig recept die ik maakte in mijn Black Steel pan op de barbecue: Kip Hawaï met gegrilde ananas en jalapeños van de barbecue.

Koken op de barbecue, welke pannen gebruik je daarvoor?

Ik krijg vaak de vraag of pannen uit de keuken ook op de barbecue kunnen en het antwoord daarop is ja. Mits er geen kunststof onderdelen aan zitten, want dat gaat natuurlijk mis op de barbecue. Net als in de oven. Verder zijn de beste materialen gietijzer en staal. Wel heb ik ontdekt dat gietijzer alleen voor bepaalde doeleinden geschikt is. Niet om even snel in iets aan te bakken. Want gietijzer is een diesel, komt langzaam op gang maar houd het daarna wel heel lang vol. Dus voor langdurig stoven en slow cooking is dat perfect.

Nog liever gebruik ik staal. Zo heb ik een plaatstalen paellapan van Big Green Egg waarin ik ook even snel iets in kan roerbakken. Verder heb ik een grote Fortalit braadpan van BK die gemaakt is van geëmailleerd staal. Lekker groot en supersnel op temperatuur. Perfect om iets in te stoven (denk aan groenten), maar ook vlees gaat erin en het is de ideale pan om mosselen in te bereiden op de barbecue (daarover komt nog een blog online).

Een van mijn laatste ontdekkingen zijn de Black Steel pannen van BK. Gemaakt van plaatstaal en met een snelle en optimale warmtegeleiding waardoor je deze perfect op de barbecue kunt gebruiken. Met deze pan kun je op je barbecue hetzelfde doen als wat je binnen op je fornuis zou doen. Maar dan sta je wel lekker buiten te koken én heb je die heerlijke barbecuesmaak aan je gerecht!

En dan nu aan de slag met deze heerlijke kip Hawaï van de barbecue!

Ingrediënten

  • 4 kippendijen, kan met of zonder vel
  • 2 el (+ 4 el) Maple Chipotle Grille Sauce, deze en die is echt fantastisch, maar je kunt ook gerust voor je eigen favoriete barbecuesaus kiezen
  • 1 blikje (220 gr) ananasschijven op sap
  • 1 groene jalapeño peper
  • bakolijfolie of koolzaadolie
  • 1 sjalot, in dunne halve ringen
  • 1 lente-ui, in dunne ringetjes
  • 1 tl geroosterd sesamzaad
  • serveer erbij: stokbrood en een frisse, groene salade aangemaakt met azijn. Of witte rijst met gestoomde of geroosterde broccoli.

Aan de slag!

  • Meng de kippendijen goed met 2 eetlepels van de Maple Chipotle Grille Sauce in een bakje. Sluit af en zet minimaal 1 uur in de koelkast om te marineren.
  • Haal de schijven ananas voorzichtig uit het blikje en leg op een bord met keukenpapier. Schenk het sap over in een bakje en meng dit met 4 eetlepels van de Maple Chipotle Grille Sauce. Zet apart.
  • Steek de barbecue aan en breng ‘m naar een temperatuur van 200 graden (direct). Verhit een (gietijzeren) rooster mee.
  • Leg de kippendijen op het hete rooster en grill ze rondom bruin. Leg de ananasschijven (dep ze nog even extra droog) rondom en leg de jalapeño peper (in z’n geheel) in het midden. Die mag lekker garen en bruin worden.
  • De ananasschijven hoeven er maar kort op, zo’n 2 minuten per kant tot ze mooie grillstrepen hebben. Haal ze daarna weer van het rooster. De kippendijen hebben iets langer nodig, zo’n 4 minuten per kant. Over de garing hoef je je geen zorgen te maken, want dat komt later goed. De jalapeño peper haal je eraf als deze zacht is en rondom bruin is geworden. Snijd deze daarna in ringetjes.
  • Breng de temperatuur terug naar 160 graden en zet tegelijkertijd de Black Steel pan op je rooster om te verhitten. Pas op: de steel wordt heet dus gebruik een goede barbecuehandschoen.
  • Schenk, voorzichtig want je werkt met open vuur, een scheutje olie in de pan. Fruit hierin de sjalot tot deze glazig ziet.
  • Schenk het mengsel van het ananassap met de grille sauce in de pan en verwarm tot het licht begint te pruttelen. Leg de kippendijen in de pan en leg over iedere kippendij een schijf ananas. Voeg de ringetjes jalapeño toe aan de saus.
  • Tip: Met een hele jalapeño in de pan wordt de saus, naar verwachting, goed pittig. Kun je daar niet zo goed tegen, doe dan de helft of maar een paar stukjes en serveer de rest van de jalapeño er los bij in een bakje. Eten er kinderen mee? Serveer de jalapeño dan helemaal apart, want voor hen wordt het echt te pittig.
  • Doe de barbecue dicht of dek de pan af met een stuk aluminiumfolie. Laat 15 minuten pruttelen tot de kip helemaal gaar en mals is en de saus gaat karamelliseren aan de randen.
  • Strooi de ringetjes lente-ui en het geroosterde sesamzaad over het gerecht en zet de pan in het geheel op de tuintafel. Wel op een onderzetter, want de pan is gloeiend heet.
  • Tip: De pan is lekker aangebakken na dit Kip Hawaï avontuur, maar dat is dus goed! Daar wordt de Black Steel pan alleen maar beter van. Ik schraap de pan even uit met een kunststof spatel, laat ‘m even kort weken in water en schrob ‘m daarna schoon met water en een afwasborstel. Daarna goed afdrogen en je pan kan de kast weer in.

Notities

  • Dit is een hoofdgerecht voor 4 personen.
  • Marineren (in die tijd steek je ook de barbecue aan): minimaal 1 uur + Bereiding: 35 minuten.

Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Zomer