Kip ketjap met garnalen

Ik heb het jullie al vaker verteld, maar ik doe het gewoon nog een keer. De allerlekkerste gerechten ontstaan bij mij als ik zonder nadenken aan het koken ben met restjes. Geen vooropgesteld plan of recept, maar gewoon doen waar ik zin in heb. Zo ontstond deze kip ketjap met garnalen. Met geplukte kip, want dat maakt ‘m net even meer bijzonder. De kippendijen had ik al gekookt met wat zout en takjes lavas, oftewel maggiplant. Die staat tegenwoordig in mijn kruidentuin (gekocht bij het tuincentrum) en ik gebruik dit kruid af en toe als vervanging van maggiblokjes. Het heeft namelijk dezelfde karakteristieke smaak, maar zonder toevoegingen. De kip laat je vervolgens even afkoelen en pluk je daarna in dunne reepjes. Dit kan trouwens ook met 2 vorken, je trekt als het ware de kip uit elkaar.

Wat je nodig hebt voor 4 personen

– 1 ui
– 2 teentjes knoflook
– 1 rode peper
– 3 takjes lavas (maggiplant) of 2 kleine maggiblokjes
– zonnebloemolie
– 1tl zwarte peper
– 1tl 5-spices poeder (toko)
– 5 pimentbolletjes (toko)
– 300gr geplukte kip (van kippendijen, zie hierboven hoe je dat maakt)
– 4el sojasaus
– 2el zoete ketjap
– 200gr gekookte garnalen
– om te serveren: gehakte selderij, blokjes komkommer, witte rijst en sambal

kip-ketjap-met-garnalen-2

Wat je gaat doen

Bereidingstijd: 30 minuten

Hak de ui, knoflook, rode peper (kan ook zonder zaadjes) en lavas fijn in een hakmolen.

Verhit een grote hapjespan of wok en schenk er 2 eetlepels zonnebloemolie in. Fruit het uimengsel een paar minuten totdat het glazig ziet en gaat ruiken. Voeg de zwarte peper, 5-spices poeder en pimentbolletjes toe en bak een minuutje door. Roer de geplukte kip erdoor en bak nog een minuut mee. Nu schenk je de sojasaus en zoete ketjap erbij. Ik moet er wel eerlijk bij zeggen dat ik deze afmetingen niet goed meer weet. Bij mij gaat dit namelijk altijd op gevoel. Dus proef nadat je het erdoor hebt geroerd en voeg naar smaak eventueel nog wat extra sojasaus of zoete ketjap toe. De kip mag ook wel een beetje ‘zwemmen’ in de saus.

Laat dit geheel een minuut of 10 zachtjes pruttelen zodat de smaken goed intrekken in de kip. Op het laatst roer je de gekookte garnalen erdoor en die warm je even door. Niet eerder doen, want dan worden ze taai en dat is zonde.

Serveer de kip ketjap in kommen met witte rijst en strooi er wat blokjes komkommer en gehakte selderij over. Zet er voor de liefhebbers nog een potje sambal naast. Deze Surinaamse sambal is erg lekker, maar heftig. Ik vind een goede badjak er ook goed bij smaken.

Volg Francesca Kookt ook op Facebook, Twitter, Google+  en Bloglovin’.
Mijn leven achter de schermen zie je op
Instagram (francescakookt) en video’s bekijk je op YouTube!

Wil je wat delen over dit recept? Stuur me dan een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram. Liefs, Francesca

Tags: ,

Reacties over “Kip ketjap met garnalen”

 1. Hallol Francesca, ik heb je recept van de week gemaakt, en we hebben gesmuld. Dit komt zeker vaker op tafel. Groetjes Joyce

 2. Hoi Francesca, ik wil dit recept graag met grote garnalen maken. Die moet ik dus eerst koken..hoe lang zullen die gekookt moeten worden? Rouw erbij doen is geen optie?
  Groetjes Julissa

  1. Hi Julissa, je kunt ze gewoon gekookt kopen. Zowel bij de visboer als supermarkt. Rauwe garnalen kunnen ook, die zou ik een minuut of 5 mee laten pruttelen zodat ze garen.

 3. Dit recept komt vaker op ons weekmenu. Mijn beide mannen smulden ervan en hebben paar keer gezegd dat ze dit vaker op menu willen…

 4. Hallo Francesca,
  Wat een lekker gerecht! Zoals zoveel van jouw recepten.
  Hoeveel heb ik nodig als ik gedroogde lavas gebruik?

 5. Welke ketjap gebruik je? Ik gebruik altijd helen’ s of indi marinade. Ben benieuwd welke jij gebruikt. Het gerecht ziet er heerlijk uit! We gaan het proberen

 6. Hi Francesca, ik zou graag het recept willen proberen. Kan ik in plaats van de pimentballetjes ook pimentpoeder gebruiken? Zo ja, hoeveel?

  Groetjes,
  Shannen

Reacties zijn gesloten.