Zodra ik begin te praten over kip piri-piri zie ik geregeld de ogen van mijn toehoorders glinsteren. Dit typisch Portugese gerecht heeft namelijk voor velen iets magisch. Zeker als je de kans hebt gehad om het te eten in het hart van de Algarve, de plek waarvan gezegd wordt dat hier de kip piri-piri is uitgevonden en dan heb ik het over Guia.
De echte kip piri-piri eet je in Guia
Dit dorpje, dat op een steenworp afstand van Albufeira ligt, herken je aan de enorme standbeelden van kippen die je welkom heten op de eerste rotonde. Daarna liggen de piri-piri restaurants voor het oprapen, maar als je dan toch de moeite hebt genomen om speciaal hiervoor naar Guia te komen dan ga je naar Restaurante Ramires. Als ik alle ingelijste krantenartikelen mag geloven heeft meneer Ramires zo’n 50 jaar geleden de piri-piri uitgevonden. Hij bedacht de marinade, perfectioneerde deze, grillde er kippetjes mee voor al zijn vrienden en werd daarmee wereldberoemd. In ieder geval in de Algarve.
Het was een logische keuze om een restaurant te beginnen en tot op de dag van vandaag is Ramires nog steeds een begrip. Van 12 uur ’s middags tot ’s avonds laat wandel je hier naar binnen om kip te bestellen en in de zomermaanden zal je waarschijnlijk ook nog moeten wachten, omdat de tent afgeladen vol zit. Het is er niet bijzonder gezellig en je zit met z’n allen aan lange tafels, maar daar gaat het ook helemaal niet om. De ober vraagt hoeveel kip, of je er nog salade en friet bij wilt en wat er te drinken ingeschonken kan worden en dan is het wachten. Je wast nog even in je handen in de tussentijd en daarna val je aan om uiteindelijk zeer gelukkig de tent weer te verlaten.

Het geheim van de chef
Deze kip piri-piri heeft niets te maken met de versie zoals je ‘m misschien ooit in Nederland, of ergens anders, hebt gegeten. Ze gebruiken hier de jonge piepkuikens of haantjes voor die eerst droog gepekeld worden en daarna op de houtskoolgrill gaan. Belangrijk is dat je ‘m ‘openknipt’ en plat op de grill legt zodat deze gelijkmatig gaart. En eenmaal op de grill smeer je ‘m pas in met de piri-piri marinade. Waarvan het recept extreem geheim is en geen enkele chef, zeker Ramires niet, zal zijn of haar samenstelling van de marinade prijs geven. Daar liet ik me natuurlijk niet door weerhouden en eenmaal in Nederland ben ik net zo lang gaan testen totdat ik mijn eigen perfecte marinade had gevonden. En daar krijgen jullie vandaag het recept voor!
Doe je eigen kip piri-piri test
Ben je eenmaal in de omgeving van Albufeira dan is er nog een kippenkoning die je eens zou moeten uitproberen en dan heb ik het over O Manel dos Frangos in Albufeira zelf. Oftewel: Manel van de kippen. Ook dit is een (bijzonder schone) vreetschuur met een enorm kippenstandbeeld voor de deur. De bediening is hier ontzettend aardig en dat kunnen wij weten, want inmiddels zijn we er al een keer of tien geweest. Stiekem vinden wij de kip piri-piri hier nog lekkerder. Om dit te testen hebben we een keer op een regenachtige dag zowel kip bij Ramires als bij Manel afgehaald en deze in ons vakantiehuis gegeten samen met familie. De meningen waren verdeeld, maar Manel won met lichte voorsprong. En het feit dat wij op de laatste avond van onze herfstvakantie ’s avonds besloten om nog even 1,5 uur naar Albufeira te rijden voor een kippetje zegt misschien ook wel genoeg.
Genoeg gepraat, het is tijd om te eten!
Bewaren
Gisteren weer kip piri piri gemaakt en het was weer fantastisch! Nu hebben we nog lekker veel marinade over dus morgen staan er gamba’s piri piri op het menu. Zeker het proberen waard als je het nog nooit gegeten hebt.
Gisteren had ik er een salade bij gemaakt met gegrilde groene asperges, ijsbergsla en tomatenazijn. (De tomatenazijn was ook zelf gemaakt, daardoor had ik geen tomaten meer in huis voor de salade. 😉 ) Good combi!
Omdat het recept zo lekker is!! Wil ik wat meer marinade gaan maken maar hoe lang kan je de marinade bewaren in een afgesloten pot?
Met een laagje olie erop, ongeveer een week denk ik.
Hoe lang moet de kip ong. garen op de BBQ? Dus voordat je de marinade er op smeert? Doe je de deksel op de barbecue? Bedankt!
Ligt aan hoe groot je kip is. De kleintjes ongeveer 15 minuten per kant. En ja, als je een kamado hebt dan tussentijds het deksel dicht.
Wat een heerlijk recept lijkt dit me, op hoeveel graden laat je de BGE ongeveer komen. Ik ben een kamado-beginner.
200 graden
Al verschillende keren gemaakt dit recept, werkelijk fantastisch. Ik maak het dt weekeinde weer en verheug me er nu al op.
Wat leuk om te lezen!