Kip uit de oven met salie, ui en mais

Af en toe komt er een gerecht voorbij waarvan je weet dat die de rest van je leven, of in ieder geval een groot deel ervan, in je mentale favorietenlijst blijft hangen. Deze kip uit de oven met salie, ui en mais is er zo eentje. Ik weet niet eens …

Af en toe komt er een gerecht voorbij waarvan je weet dat die de rest van je leven, of in ieder geval een groot deel ervan, in je mentale favorietenlijst blijft hangen. Deze kip uit de oven met salie, ui en mais is er zo eentje.

Ik weet niet eens meer waardoor ik nou geïnspireerd raakte voor dit recept, maar ik ben er wel blij mee. Vanwege het gemak, de puurheid en de smaak. Vooral de smaak, want daar word je echt vrolijk van. Ik heb ‘m inmiddels thuis al 2 keer gemaakt en tijdens het benefietdiner voor Microkrediet voor Moeders hebben we 5 flinke kippen op deze wijze bereid. Ik hoor mezelf nog denken toen ik die enorme bak kip zag: “Dat komt nooit op.”. Niets was minder waar, binnen 15 minuten was er geen kip meer te bekennen.

De credits voor de foto’s gaan vandaag naar The Mr. Die kreeg van mij de opdracht om de kip te fotograferen zodra de oven klaar was. Hij had wat last van de zon, dat kan de beste overkomen.

Wat je nodig hebt voor 4 personen

– 4 teentjes knoflook
– flinke handvol blaadjes salie
– 1 hele kip of delen van de kip (bout en poten)
– peper
– zout
– 2 uien
– 4 maiskolven
– olijfolie

Wat je gaat doen

Verwarm de oven voor op 190 graden.

Pel je teentjes knoflook en snijd ze in plakjes. Pak een grote braadslede en leg hier je kip in. Prop het vel van de bovenkant van de kip helemaal vol met plakjes knoflook en blaadjes salie. Maak eventueel met een scherp mes een paar sneetjes in het vel. Smeer de kip daarna helemaal in met peper, zout (niet te zuinig zijn) en olijfolie.

De uien pel en halveer je. Die gaan vervolgens ook in het bakblik. De maiskolven worden ook gehalveerd en gaan in het blik. Smeer die ook nog even in met een dun laagje olijfolie en een snufje zout.

Schuif nu het bakblik in de oven en bak de kip in 40-50 minuten goudbruin en gaar. Houd de maiskolven tussentijds goed in de gaten. Draai ze halverwege om en als ze te bruin dreigen te worden dan haal je ze er alvast uit. Houdt ze dan wel warm in aluminiumfolie.

Heb je meer tijd zet dan de kip eerst 10 minuten in een oven die je voorverwarmd hebt op 225 graden, en rooster de kip dan 1,5 tot 2 uur verder op 125 graden. Dan wordt de kip sappiger.

Kip uit de oven met salie, ui en mais_2

Volg Francesca Kookt! ook op Facebook, Twitter, Google+, Bloglovin’ of Instagram.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)