Nog geen stemmen

Kipstoof met tomaat, courgette en basilicum

50 min
Hoofdgerecht
Gevogelte

Ik maak mijn mannen thuis altijd blij met een kipstoof. Vooral als ik deze met tomaat, courgette en basilicum maak. Heel makkelijk om te bereiden en de oven doet de rest van het werk. En je kunt er meerdere variaties van maken. Kies bijvoorbeeld voor kipfilet of drumsticks (in het …

Ik maak mijn mannen thuis altijd blij met een kipstoof. Vooral als ik deze met tomaat, courgette en basilicum maak. Heel makkelijk om te bereiden en de oven doet de rest van het werk. En je kunt er meerdere variaties van maken. Kies bijvoorbeeld voor kipfilet of drumsticks (in het recept ga ik daar verder op in) of varieer in groenten die je toevoegt. Nu koos ik voor courgette, maar je kunt ook paprika, broccoli of spinazie toevoegen. Handig ook voor de verwerking van je kliekjes!

De basis die wel altijd overeind blijft staan is die van sjalot (of ui) met bleekselderij en wortel én tomato frito. Deze keer voegde ik ook wat gepelde tomaten toe voor extra veel saus. Want daar kun je dan weer lekker wat stokbrood in dippen tijdens het eten. Of je kookt er wat verse tagliatelle bij die je ernaast serveert. Allebei zalig. Geniet van dit kipstoof recept!

Ingrediënten

  • 2 kipfilets, circa 300 gr of 4 kipdrumsticks
  • zwarte peper
  • 1 sjalot, gesnipperd
  • 2 stengels bleekselderij, in kleine blokjes
  • 2 wortels, geraspt en in kleine blokjes
  • bakolijfolie
  • 1 pakje (350 gr) Heinz Tomato Frito
  • 1 blik (400 gr) Heinz Tomato Gepeld, bio
  • suiker
  • 1 courgette, in kwarten
  • bosje basilicum, fijngehakt + nog wat blaadjes voor de garnering
  • 100 gr geraspte Parmezaanse kaas
  • serveer erbij: stokbrood/ciabatta of gekookte verse tagliatelle

Ook nodig

  • ovenschaal van circa 20x25 cm of een vuurvaste pan
  • Eerst even het verschil tussen de bereiding van kipfilet en kipdrumsticks toelichten. Omdat kipfilet snel de neiging heeft om droog te worden adviseer ik om de kipfilets eerst te koken en daarna in grove reepjes te pluizen. Als je deze daarna mengt met de saus in de oven wordt het heel mals. Als je kipdrumsticks gebruikt kun je deze eerst bruin aanbakken in een koekenpan (met wat bakolijfolie). Als ze aangebraden zijn, kunnen ze later verwerkt worden in de saus. Voor beide opties geldt: bestrooi het met lekker wat gemalen zwarte peper na het pluizen of aanbraden.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden en zet de ovenschaal klaar.
  • Tip: Als je een vuurvaste braad- of hapjespan hebt dan heb je de ovenschaal niet nodig.
  • Verhit een braad- of hapjespan (als je kipdrumsticks gebruikt kun je deze natuurlijk eerst in deze pan aanbraden, dat geeft weer extra smaak aan de saus) en fruit de sjalot, bleekselderij en wortel zo’n 5 minuten in 2 eetlepels bakolijfolie.
  • Schenk de tomato frito en gepelde tomaten in de pan samen met een klein snufje suiker. Laat 2 minuten pruttelen en roer gelijk de gepelde tomaten stuk.
  • Roer de courgette erdoor samen met het bosje fijngehakte basilicum, laat nog 1 minuut pruttelen.
  • Voeg de reepjes kipfilet of de kipdrumsticks (vergeet de peper niet, zie stap 1) toe aan de saus en schep alles over in de ovenschaal. Of laat het in je vuurvaste pan als je deze in de oven gaat zetten.
  • Strooi er royaal Parmezaanse kaas overheen en schuif de schaal in de oven. Bak 30 minuten tot de kipstoof heerlijk aan het bubbelen is en de bovenkant mooi goudbruin en krokant is geworden.
  • Serveer de kipstoof rechtstreeks uit de oven, garneer de bovenkant met blaadjes basilicum. Serveer er brood of gekookte tagliatelle bij. Nog lekkerder wordt het als je de beetgaar gekookte tagliatelle even door wat warme knoflookolie husselt. Eet smakelijk!

Notities

  • Dit is een hoofdgerecht voor 4 personen.
  • Bereiding: 20 minuten + Oven: 30 minuten.

Recept & fotografie: Francesca

Categorieën

Tags

Heb je een vraag? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)