Kipstoof met tomaat, courgette en basilicum

Samenwerking – Ik maak mijn mannen thuis altijd blij met een kipstoof. Vooral als ik deze met tomaat, courgette en basilicum maak. Heel makkelijk om te bereiden en de oven doet de rest van het werk. En je kunt er meerdere variaties van maken. Kies bijvoorbeeld voor kipfilet of drumsticks (in het recept ga ik daar verder op in) of varieer in groenten die je toevoegt. Nu koos ik voor courgette, maar je kunt ook paprika, broccoli of spinazie toevoegen. Handig ook voor de verwerking van je kliekjes!

De basis die wel altijd overeind blijft staan is die van sjalot (of ui) met bleekselderij en wortel én de Heinz Tomato Frito. Jullie weten inmiddels wel dat dat een van mijn favoriete basics in de keuken is! Deze keer voegde ik ook nog een blik Heinz Tomato Gepeld toe voor extra veel saus. Want daar kun je dan weer lekker wat stokbrood in dippen tijdens het eten. Of je kookt er wat verse tagliatelle bij die je ernaast serveert. Allebei zalig. Geniet van dit kipstoof recept!

Wat je nodig hebt voor 4 personen

  • 2 kipfilets (circa 300 gr) of 4 kipdrumsticks
  • zwarte peper
  • 1 sjalot, gesnipperd
  • 2 stengels bleekselderij, in kleine blokjes
  • 2 wortels, geraspt en in kleine blokjes
  • bakolijfolie
  • 1 pakje (350 gr) Heinz Tomato Frito
  • 1 blik (400 gr) Heinz Tomato Gepeld (Bio)
  • suiker
  • 1 courgette, in kwarten
  • bosje basilicum, fijngehakt + nog wat blaadjes voor de garnering
  • 100 gr geraspte Parmezaanse kaas
  • serveer erbij: stokbrood/ciabatta of gekookte verse tagliatelle
  • ook nodig: ovenschaal van circa 20×25 cm of een vuurvaste pan

Wat je gaat doen voor de kipstoof

Bereiding: 20 minuten + Oven: 30 minuten

  1. Eerst even het verschil tussen de bereiding van kipfilet en kipdrumsticks toelichten. Omdat kipfilet snel de neiging heeft om droog te worden adviseer ik om de kipfilets eerst te koken en daarna in grove reepjes te pluizen. Als je deze daarna mengt met de saus in de oven wordt het heel mals. Als je kipdrumsticks gebruikt kun je deze eerst bruin aanbakken in een koekenpan (met wat bakolijfolie). Als ze aangebraden zijn, kunnen ze later verwerkt worden in de saus. Voor beide opties geldt: bestrooi het met lekker wat gemalen zwarte peper na het pluizen of aanbraden.
  2. Verwarm de oven voor op 200 graden en zet de ovenschaal klaar.

Tip: Als je een vuurvaste braad- of hapjespan hebt dan heb je de ovenschaal niet nodig.

  1. Verhit een braad- of hapjespan (als je kipdrumsticks gebruikt kun je deze natuurlijk eerst in deze pan aanbraden, dat geeft weer extra smaak aan de saus) en fruit de sjalot, bleekselderij en wortel zo’n 5 minuten in 2 eetlepels bakolijfolie.

  1. Schenk de Heinz Tomato Frito en Heinz Tomato Gepeld in de pan samen met een klein snufje suiker. Laat 2 minuten pruttelen en roer gelijk de gepelde tomaten stuk.
  2. Roer de courgette erdoor samen met het bosje fijngehakte basilicum, laat nog 1 minuut pruttelen.
  3. Voeg de reepjes kipfilet of de kipdrumsticks (vergeet de peper niet, zie stap 1) toe aan de saus en schep alles over in de ovenschaal. Of laat het in je vuurvaste pan als je deze in de oven gaat zetten.

  1. Strooi er royaal Parmezaanse kaas overheen en schuif de schaal in de oven. Bak 30 minuten tot de kipstoof heerlijk aan het bubbelen is en de bovenkant mooi goudbruin en krokant is geworden.
  2. Serveer de kipstoof rechtstreeks uit de oven, garneer de bovenkant met blaadjes basilicum. Serveer er brood of gekookte tagliatelle bij. Nog lekkerder wordt het als je de beetgaar gekookte tagliatelle even door wat warme knoflookolie husselt. Eet smakelijk!

Bewaar dit recept op Pinterest!

Wil je dit recept opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.

Ik maak mijn gezin altijd blij met een kipstoof. Vooral als ik deze met tomaat, courgette en basilicum maak. Een makkelijk recept voor een kipstoofpotje en de oven doet de rest. Je kunt verschillende variaties maken van deze stoofschotel met kip. Kies voor kipfilet of drumsticks of varieer in groenten. ik koos voor courgette, maar je kunt ook paprika, broccoli of spinazie toevoegen aan deze gezonde ovenschotel. Dus... wat eten we vandaag? Maak dit recept voor het avondeten. Meer op de website.

Recept & fotografie: Francesca

Dit is een samenwerking met Heinz. Lees ook hier mijn disclaimer.

Wil je wat delen over dit recept? Stuur me dan een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram. Liefs, Francesca

Reacties over “Kipstoof met tomaat, courgette en basilicum”

  1. Wat een heerlijk gerecht! Ik heb de kipfilet gekookt in kippenbouillon (blokje) en vervolgens klein gescheurd. Voor herhaling vatbaar!

  2. Onze kinderen vonden het heerlijk, ze hebben zitten smullen. En daarna afgesloten met de appelkruimeltaart met pumpkin spices… ze hebben hun vingers erbij afgelikt. Héééééééérlijk!

  3. Dit heerlijke recept vanavond gemaakt! Makkelijk te maken en heb het met kipfilet gemaakt en met rijst gegeten..was echt voor herhaling vatbaar!!

  4. Door verbouwing heb ik tijdelijk geen oven, maar wel n airfryer. En dit recept lijkt me heerlijk en ook nog makkelijk. Hoe lang en op hoeveel graden moet dit gerecht in de airfryer?

Reacties zijn gesloten.