4 van 1 stem

Kreeft met knoflook, gember en lente-ui

30 minuten
Hoofdgerecht
Feest

Vers bereide kreeft…wat een feest! Die past bij mij echt in de categorie ‘maak me daar ‘s nachts maar voor wakker’ en de Mr. is er ook niet vies van. Mijn schoonzusje leerde mij haar recept voor kreeft met knoflook, gember en lente-ui en deze deel ik dan weer met …

Vers bereide kreeft…wat een feest! Die past bij mij echt in de categorie ‘maak me daar ‘s nachts maar voor wakker’ en de Mr. is er ook niet vies van. Mijn schoonzusje leerde mij haar recept voor kreeft met knoflook, gember en lente-ui en deze deel ik dan weer met jullie natuurlijk.

kreeft met knoflook gember en lente ui 1 1

De kreeft kun je vooraf (gekookt) bestellen bij je eigen visboer of je haalt ze bij een groothandel. Wij gaan daarvoor bijvoorbeeld naar de Sligro of Hanos. Haal wel kleine kreeftjes (rond de halve kilo), omdat daar het vlees malser van is.

Ingrediënten

  • 2 gekookte kreeften van circa 500 gram, vraag je visboer, in grove stukken
  • maizena
  • zout
  • zonnebloemolie
  • 3 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 stuk gember van 4 cm, geschild en fijngehakt
  • 3 stengels lente-ui, grof gehakt + 1 extra stengel in dunne ringetjes voor de garnering
  • 100 ml water
  • sap van 1/2 citroen
  • 1 el vissaus
  • serveer erbij: witte rijst en een bijgerecht van diverse roergebakken groenten, zie notities

Aan de slag!

  • Meng de stukken kreeft in een grote kom met maizena en een royale snuf zout. Zorg dat de kreeft helemaal bedekt is met een laagje maizena.
  • Verhit een wok en schenk er een royale scheut zonnebloemolie in. Fruit de knoflook, gember en lente-ui 1 minuut in de opwarmende olie en schep daarna uit de pan, anders gaat het verbranden.
  • Zet het vuur hoger en bak de stukken kreeft een paar minuten in de olie terwijl je blijft omscheppen. Roer op het laatst de gebakken knoflook, gember en lente-ui erdoor. Als de kreeft een mooie goudbruine kleur krijgt, schep je alles uit de pan.
  • Zet het vuur laag en schenk het water met het citroensap en de vissaus in de pan. Laat dit een aantal minuten pruttelen. Proef en bepaal of er nog extra vissaus bij moet. Als je de smaak iets te zuur vindt, kun je ook nog een snufje suiker toevoegen.
  • Meng 1 el maizena met 1 eetlepel water tot een egaal mengsel. Roer dit door de saus en laat nog een paar minuten op het vuur staan met de deksel op de pan, hierdoor zal de saus iets gaan binden. Schep daarna de gebakken kreeft erdoor met de knoflook, gember en peper. Verwarm nog kort, garneer met de resterende lente-ui en serveer met de bijgerechten.

Notities

  • Dit recept is voor 4 personen
  • Serveersuggestie: witte rijst en een bijgerecht van diverse roergebakken groenten zoals broccoli, paprika, taugé en paddenstoelen met knoflook en rode peper die je roerbakt of stoomt.
  • Bereidingstijd: 30 minuten

Recept: Francesca’s schoonzus, Foto: Shutterstock

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Francesca