Kruidige gele linzensoep met selderij

In de wereld van de linzen heb je onder andere bruine en groene linzen die hun vorm en structuur behouden tijdens het koken. Aan de andere kant heb je splitlinzen die, de naam verklapt het al een beetje, tijdens het koken uit elkaar vallen doordat ze geen vliesje meer hebben. Ideaal voor curry’s en soepen en met een heerlijke nootachtige, iets zoete smaak. Ik maakte er deze keer een zeer smaakvolle en kruidige gele linzensoep van met selderij.

Voordat ik de linzen liet koken nam ik ruim de tijd om de uien te bakken met alle specerijen en Turkse paprikapasta (ook wel peperpuree genoemd). Deze ‘biber salçası’ leerde ik kennen door mijn kooksessie met Hilal en ik was direct verliefd op de smaak van de zoete Turkse paprika’s die met wat zout zijn fijngemalen tot een pasta. Hilal maakt de pasta altijd zelf met haar moeder, maar ze vindt de variant van Öncü (te koop bij Turkse supermarkten) een goede tweede. Dus die heb ik dan maar gelijk in huis gehaald ;-). Een potje is in de koelkast heel lang houdbaar en het is een geweldige toevoegen aan soepen, geroosterde of gesmoorde groenten en bulgur- en stoofgerechten. Ik kan me ook goed voorstellen dat ik dit combineer met een gebakken eitje op brood. Geen zorgen als je dit ingrediënt niet in huis kunt of wilt halen, je kunt het in deze soep ook goed vervangen door tomatenpuree.

Ik koos ervoor om de gele linzensoep grof te laten, want ik vond de structuur ervan heel lekker. Maar je kunt er ook voor kiezen om de soep helemaal fijn te pureren. Wil je nog wat extra groenten toevoegen, kies dan voor stukjes wortel of pompoen. En als je de soep helemaal plantaardig wilt maken, laat je de boter er gewoon uit en vervang je deze door bakolijfolie of zonnebloemolie.

Wat je nodig hebt voor 4 – 6 personen

  • boter (of plantaardige olie voor vegan)
  • 2 rode uien, in dunne halve maantjes
  • zout
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl kerriepoeder
  • 1 tl korianderpoeder
  • 2 el Turkse paprikapasta (of vervang door tomatenpuree)
  • 500 gr gele splitlinzen (kan ook met rode splitlinzen als je alleen die kunt vinden)
  • 2 l warme groentebouillon
  • 10 gr verse selderij, blaadjes fijngehakt + extra voor garneren
  • zwarte peper

Wat je gaat doen voor de gele linzensoep

Bereiding: 60 minuten

  1. Verhit een grote braadpan en smelt hierin een klont boter of een lepel ghee. Fruit de rode uien 5 minuten met een snufje zout op laag vuur.
  2. Voeg de komijn, paprika, kerrie, koriander en paprikapasta toe en roer goed door. Laat nog 10 minuten bakken terwijl je af en toe roert.
  3. Spoel de gele splitlinzen zorgvuldig af in een fijnmazig vergiet onder de koude kraan. Voeg ze toe aan de pan samen met 2 liter groentebouillon. Breng aan de kook, draai het vuur lager en laat 30 – 40 minuten pruttelen (zonder deksel) terwijl je af en toe goed roert. De linzen worden vanzelf zacht waardoor ze uit elkaar vallen en de soep ook zal indikken. Als je soep bijna de gewenste dikte heeft, roer je de fijngehakte selderij erdoor.
  4. Proef de gele linzensoep en breng naar wens verder op smaak zwarte peper. Serveer in kommen met wat extra fijngehakte selderij.

Tip: De gele linzensoep kun je na bereiding zeker 2 dagen bewaren in de koelkast. Opwarmen doe ik altijd in een pannetje. Voeg eventueel wat bouillon toe als de soep te dik is geworden.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Wil je dit recept opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.

Deze linzensoep leent zich perfect als makkelijk avondeten recept, maar kan natuurlijk ook als voorgerecht of als lunchgerecht. Ik maakte er deze keer een zeer smaakvolle en kruidige gele linzensoep van met selderij. Een vegetarische soep met groenten om van te smullen. Lees het hele recept op mijn website Francesca Kookt! | soep recepten | zelf soep maken | avondeten recepten | wat eten we vandaag | linzensoep recepten | vegetarische recepten. | vega recept

Recept & fotografie: Francesca

Wil je wat delen over dit recept? Stuur me dan een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram. Liefs, Francesca