Lactosevrije cheesecake met bramen

“Ik ben nog op zoek naar een recept voor een lactosevrije cheesecake! Ik was er altijd dol op maar nu ik weet dat ik lactose intolerant ben zijn de cheesecakes een no-go. Maar deze moet lactosevrij zelf toch ook te maken zijn? Heb al wel wat recepten gevonden, maar wat is nou de allerbeste?!”

Deze inzending kreeg ik van Marina op mijn You’re in food charge rubriek. En ik was enorm benieuwd hoe je inderdaad zonder zuivel nou zo’n heerlijke cheesecake kan maken. Dus ik ben de uitdaging aangegaan en dat was nog geen makkelijke. Want je komt genoeg recepten tegen waarbij je kant-en-klare lactosevrije creamcheese moet gebruiken. En dat vond ik te makkelijk. Ik wilde van scratch af aan een cheesecake kunnen maken. Mijn zoektocht leidde me uiteindelijk naar een geweldig recept. Waardoor mijn cheesecake stiekem niet alleen lactosevrij is geworden, maar helemaal vegan. Ik ambieer geen vegan leefstijl, maar een vegan gerecht af en toe is niet alleen heel erg lekker, maar ook gezond voor je. En het opent een andere wereld voor je. Want ik gok dat de meesten van jullie echt niet wisten dat je van noten een vulling kunt maken voor je cheesecake.

Lactosevrije cheesecake met bramen_2

Ik heb gekozen voor bramen in de vulling, want we zitten vol in de bramentijd op dit moment. En dat was een goede keuze! Ik heb mijn lactosevrije cheesecake uitgedeeld aan vrienden die allemaal ‘normaal’ eten en niet tot weinig bekend zijn met vegan gerechten. Ze waren stuk voor stuk flabbergasted door de zachte textuur en smaak. Aldus, de missie voor de ultieme lactosevrije cheesecake is geslaagd en hier is voor jullie, en speciaal voor Marina, het recept!

Wat je nodig hebt

Voor de bodem:
– 100gr blanke amandelen
– 150gr verse dadels
– snufje zout

Voor de vulling:
– 150gr cashewnoten (paar uur geweekt in een bakje water)
– 50gr blanke amandelen (paar uur geweekt in een bakje water)
– 50-100ml ahornsiroop (honing kan ook)
– 1/2tl stevia
– 100gr kokosolie (gesmolten op laag vuur)
– 1 biologische citroen (zowel het sap als de rasp)
– 1tl vanillepasta of -essence
– 300gr bramen

Ook heel belangrijk: je hebt een hele goede keukenmachine nodig voor deze bereiding. Want je gaat de noten voor de vulling heel fijn tot bijna romig malen.

Wat je gaat doen

Neem een springvorm van 20cm doorsnede, bekleed de bodem met bakpapier en vet de zijkanten lichtjes in met kokosolie.

Maal voor de vulling de droge amandelen fijn in de keukenmachine. Voeg daarna de (ontpitte) dadels en een snufje zout toe en maal deze mee tot een kleverig deeg. Maak je handen een beetje nat en bekleed daarna de bodem van de springvorm met dit deeg. Duw het met je vingers over de hele oppervlakte en druk het daarna nog goed plat.

Spoel de geweekte noten af en hak deze fijn in de keukenmachine. Voeg daarna 50ml ahornsiroop, stevia, gesmolten kokosolie, sap en rasp van de citroen en vanillepasta toe. Meng heel goed door en laat 1-2 minuten draaien zodat je een romig geheel krijgt. Er zullen altijd nog iets van stukjes in de vulling blijven, maar je wilt dat tot een minimum beperken.

Doe als laatste de bramen erbij (houd er een paar achter om te serveren) en maal deze helemaal fijn door de vulling. Proef daarna de vulling en bepaal of je het zoet genoeg vindt. Je kun altijd nog wat extra ahornsiroop erdoor mengen.

Schenk de vulling in de taartvorm en strijk deze glad uit. Decoreer de taart met de overgebleven bramen. Dek de springvorm af met huishoudfolie en zet deze een uur of 4 in de koelkast om goed op te stijven. En daarna lekker genieten 🙂 Ik vind de taart het lekkerste als hij even 10 minuten uit de koelkast is geweest en net een beetje zacht begint te worden.

Lactosevrije cheesecake met bramen_3

Tip:
Er staan een aantal speciale ingredienten op de lijst. Rijd daarvoor langs de Turkse winkel (amandelen, cashewnoten en dadels) en de bio winkel (ahornsiroop en kokosolie). Wist je trouwens dat kokosolie ook geweldig is om in te bakken? Ik roerbak er graag mee en het is hartstikke gezond voor je. En wees niet bang dat al je eten naar kokos gaat smaken of ruiken. De geur en smaak vervliegt bij hoge temperaturen.

Thanks VoedZo voor de inspiratie!

Wil je wat delen over dit recept? Stuur me dan een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram. Liefs, Francesca

Reacties over “Lactosevrije cheesecake met bramen”

  1. Deze ga ik zeker een keer maken, voor mijn collega’s en mijzelf. Velen letten op hun voeding en 1 mag helemaal geen suiker. Hij ziet er heerlijk uit

  2. Geweldig! Dit ziet er heerlijk uit! Hier ga ik zeker mee aan de slag! Bedankt voor je recept!

  3. Is er een alternatief voor de kokosolie aangezien deze vele ongezonde vetten bevat?

  4. Heb je een tip voor een echt goede keukenmachine?
    Ik heb er een van de Bosch- mum serie, doet al jaren best goede dienst. Maar de blender is niet geweldig en als ik Jamie Oliver spullen in de zijde zie gooien heb ik toch de indruk dat die het beter doen…
    Alvast dank!
    Binnenkort jarig, dus wie weet

Reacties zijn gesloten.