Lasagne van knolselderij

Lasagne is een van mijn favoriete gerechten en ik was benieuwd of ik die ook kon maken zonder lasagnebladen. Dat bleek geen enkel probleem te zijn, want met ‘bladen’ van knolselderij krijg je een zalige lasagne waar je je vingers bij aflikt.

Wat je nodig hebt voor 4 personen

– 500 gram rundergehakt
– 1 winterwortel
– 2 stengels bleekselderij
– 4 roma tomaten
– 1 ui
– 3 teentjes knoflook
– 1 bakje verse basilicum
– 1 eetlepel gedroogde basilicum
– 1 eetlepel gedroogde oregano
– 2 blikken tomatenblokjes op sap
– 1 knolselderij
– 40 gram roomboter
– 40 gram bloem
– 500ml melk
– 1 zakje belegen geraspte kaas
– 2 eetlepels olijfolie om te bakken
– zeezout
– zwarte peper

Wat je gaat doen

Stap 1 is het maken van de bolognaise saus. Was en snij de winterwortel en de bleekselderij in kleine, grove stukken (hoeft niet heel fijn). Hak de ui en de teentjes knoflook fijn. Snijd de tomaten in kleine stukjes.

Verhit op medium/hoog vuur een braadpan of grote hapjespan en fruit in de olijfolie het ui/knoflook mengsel. Voeg daarna het gehakt toe en rul dit totdat het mooi bruin is. Strooi hier wat peper en zout overheen. Voeg de winterwortel en de bleekselderij toe en bak dit 2 minuten mee. Daarna zijn de tomatenblokjes aan de beurt, nog 1 minuutje meebakken. Zet het vuur lager of zet de pan op een andere pit en meng het mengsel met de 2 blikken tomatenblokjes. Voeg de gedroogde basilicum en oregano toe en roer goed. Was in de tussentijd de verse basilicum, snijd deze in stukjes en meng dit met de saus. Proef de saus en voeg naar smaak nog wat peper en zout toe.

Laat de saus nog minstens een half uur pruttelen op laag vuur zodat alle smaken mooi in elkaar over gaan.

Stap 2 is het maken van de lasagne. Schil de knolselderij, snijd deze door de helft en snijd daarna van iedere helft dunne plakken. Dit worden je lasagnabladen. Blancheer de plakken kort in kokend water met wat zout zodat ze straks mooi zacht worden in de lasagne.

Neem een grote ovenschaal en vet deze in met wat olijfolie. Maak een onderste laag van de helft van de knolselderij plakken. Schep hier de helft van de bolognaise saus op en leg hier de andere helft van de plakken op. De laatste helft van de saus komt hier weer op.

Verwarm ondertussen de oven op 200gr.

Stap 3 is het maken van de bechamelsaus. Neem een pan met dikke bodem en smelt hier zachtjes de boter in. Voeg daarna de bloem in 1 keer toe en roer het door de boter heen tot er een glad mengsel ontstaat. Verwarm dit nog 2 tot 3 minuten zachtjes door en blijf daarbij goed roeren zodat het mengsel niet verkleurt. Voeg daarna al roerend een scheut melk in de pan. Als de melk helemaal is opgenomen door het mengsel, voeg je steeds weer een nieuwe scheut melk toe totdat de saus licht gebonden is. Zet de pan daarna op je kleinste pitje en laat de saus heel zachtjes nog een paar minuten indikken terwijl je blijft roeren. Breng de saus op smaak met een beetje zout, versgemalen zwarte peper en eventueel een snufje nootmuskaat.

Stap 4 is de finishing touch! Giet de bechamelsaus over de lasagna heen en verdeel dit goed. Strooi hierover de geraspte belegen kaas. Schuif de schaal in de voorverwarmde oven en bak de lasagne circa 45 minuten totdat er een mooi bruin korstje op de lasagne zit.

Wat je ook nog kunt doen
– Serveer de lasagne met een frisse groen salade
– Uit ervaring weet ik dat kleine kindjes hier ook enorm van smullen! Voor mijn 1-jarige kook ik daarbij dan nog wel wat pasta en pureer het samen met de lasagne
– De lasagne is perfect in te vriezen dus als je meer porties maakt, kan het na afkoelen zo de diepvries in

Kleine variatie op het recept
Soms tweak ik nog wel eens wat aan recepten als ik ze vaker maak. Zo ook bij dit recept. Wat ik onlangs deed (en wat erg goed in de smaak viel) was:

De ui, bleekselderij en winterwortel hakte ik helemaal fijn in de keukenmachine. Dit ging ik vervolgens bakken waar ik dan ook het gehakt aan toevoegde. De schaal maakte ik als volgt op:

– Onderin een laag van het gehaktmengsel
– Daarop verse blaadjes basilicum
– Daarop een laag knolselderij
– Daarover een laagje bechamelsaus met wat versgemalen peper
– Dit allemaal nog een keer herhalen
– En als laatste een laag met mozzarella en Goudse kaas

De laatste Eetkalenders
nu voor slechts € 14,95 incl. verzendkosten!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “Lasagne van knolselderij”