Leeuwarden food hotspots

Als je aan Friesland denkt, denk je aan water. Diep in het Noorden waar ze net even anders praten. Kan ik dan niet net zo goed gelijk naar de Waddeneilanden gaan? En dan heb ik het niet over Texel, want dat is dus geen Friesland. We worden uitgenodigd door Beleef …

Als je aan Friesland denkt, denk je aan water. Diep in het Noorden waar ze net even anders praten. Kan ik dan niet net zo goed gelijk naar de Waddeneilanden gaan? En dan heb ik het niet over Texel, want dat is dus geen Friesland.

We worden uitgenodigd door Beleef Friesland en Fryslân Culinair om Friesland zelf eens te ervaren. Verder dan het water, we gaan 2 dagen fijnproeven. Ik ben heel benieuwd, want eigenlijk ken ik Friesland helemaal niet goed. Ik ben een blauwe maandag in Leeuwarden geweest met de trein waarvan ik nog steeds geen idee heb wat de reden was. Zo’n, voor mij onbekend, terrein in eigen land ontdekken vind ik stiekem ontzettend leuk. Samen met Lin en Richt reis ik af.

Leeuwarden food hotspots_in de trein

Na een treinreis met seinstoring, overstappen, nog maar een kopje koffie, vertraging en een ontzettend leuke kennismaking met Lin (want we zaten in hetzelfde schuitje) arriveren we rond 10 uur ’s ochtends in Leeuwarden. Het zeikt van de regen, dat is nou jammer. Maar dat komt na de lunch gelukkig helemaal goed. We worden opgewacht door Teatske van Beleef Friesland. Zij zal de komende 2 dagen met ons doorbrengen. Als gids, chauffeur, morele ondersteuner en grote wandelende klok (haar woorden). Gelukkig maar, want we hebben een geweldige tijd met Teatske beleefd!

Ontmoetingen op niveau

First stop, restaurant élevé in Leeuwarden. Bekroond met een Michelinster en gelegen op de bovenste verdieping van het WTC (ja, die hebben ze daar ook) en het Westcord WTC hotel.

Wat leuk, er staan een paar Friese klompen ons op te wachten. Verwacht je niet in een Michelinrestaurant. En nee, daarmee bedoelen ze niet dat je je schoenen moet verruilen voor een paar klompen. Het is een Fries gebaar om je welkom te heten. En dat is wat we ons voelen, heel welkom.

We maken kennis met een aantal leden van Fryslân Culinair, Bea (Restaurant De Hinde), Melle (Restaurant De Vrijheid) en Thom, de general manager van élevé. Onder het genot van goede koffie, zoete taartjes en een van de beste ontdekkingen van deze reis: anijscake. Anijs wordt de rode draad van deze reis, daarover later meer. Ik betrap me erop dat ik binnen 10 minuten 3 stukken cake naar binnen heb gewerkt en ik voel me helemaal op mijn gemak. Die cake laten ze trouwens op basis van een eigen recept maken bij een van de bakkers in Leeuwarden. Ze mogen van mij dat recept ook even doorsturen naar de bakker bij mij op de hoek.

Leeuwarden food hotspots_eleve_anijscake

élevé bestaat sinds 2013 en heeft een prachtig decor om te dineren. Eerst maar even het uitzicht, want dat is briljant. Rondom kun je over heel Leeuwarden uitkijken. Het valt ons op hoe groen het hier is. Maar ja, we zitten dan ook in een provincie waar ‘slechts’ 550.000 Friezen wonen. Dan heb je nog wel de ruimte voor een boompje hier en daar.

Leeuwarden food hotspots_eleve_3

Bij élevé kan iedereen letterlijk en figuurlijk dineren op hoog niveau en je bepaalt zelf voor welk prijskaartje. Ga voor de prettig geprijsde brasserie of kies voor het met 1 Michelin ster bekroonde restaurant. Vergeet vooral niet om vooraf een aperitief te drinken in de skybar. Ze staan bekend om hun samenwerking met lokale leveranciers. Iets wat ze trouwens al jaren doen in Friesland, voor de Fries is dat allang niet meer vreemd. Dat is ook een van de redenen waarom Fryslân Culinair ruim 10 jaar geleden is opgericht. Vanuit de gedachte dat je door kennis met elkaar te delen niet alleen samen sterker komt te staan, maar ook kunt profiteren van elkaars kennis als het gaat om lokale producten en samenwerking.

Restaurant élevé is een absolute aanrader voor een diner tijdens een weekend weg. Dan kun je gelijk in het WTC hotel blijven slapen, wat een uitstekende uitvalsbasis is voor je weekendje.

Wandelen en eten

We maken hierna een stadswandeling met Niek Donker. Journalist, blogger, schrijver, inwoner van en het hart van Leeuwarden. Hij schreef er zelfs een boek over: Kleine Kerkstraat, 150 jaar handel en wandel in de leukste winkelstraat. Hij neemt ons wandelend mee op stap door ‘zijn’ stad.

Leeuwarden food hotspots_Niek Donker

We are Grutsk. Oftewel, wij zijn trots. Hier moet je echt heen. Dit is het beginpunt en het visitekaartje van de stad.

Leeuwarden food hotspots_We are Grutsk_1

Een heel klein zaakje dat local food verkoopt. Simpel, maar zo goed. Zo kochten ze recent een voorraad rode bieten op van een lokale tuin en zetten een bietensoep op het menu. Ze hebben broodjes met Friese woudham en Riperkrite tsiis (vertaling voor de Randstedelingen: kaas). Voor maar 2,50. Goede koffie, Friese lekkernijen, een koeke en als je er dan toch bent, neem dan ook maar gelijk een flesje ‘ wat er te beleven is in Leeuwarden’. Wij vinden het hier zo leuk!

Leeuwarden food hotspots_we are grutsk_2

Leeuwarden heeft een heerlijke wandel binnenstad. Charmant, niet teveel ketens (tenminste, als je rechtsaf slaat wel, maar wij sloegen linksaf ).

Leeuwarden food hotspots_rondleiding_1

We slenterden langs het water, bezochten nog even de 2e leukste winkel van Nederland: woonwinkel Jolijt. Loop vooral via de wenteltrappen helemaal naar boven, je weet niet wat je ziet.

Leeuwarden food hotspots_rondleiding_2

We stoppen bij El Gusto. Hier vind je fantastische Spaanse wijnen en delicatessen van eigen import. Vooral voor de wijnen staat El Gusto echt bekend. Lukt het je nou niet om ze in Leeuwarden te halen, je kunt ook online bestellen.

Leeuwarden food hotspots_El Gusto

Dan zien we de scheve toren van Leeuwarden. Beter bekend als de Oldehove. Leuk verhaal: Leeuwarden wilde graag een toren die hoger was dan de Martinitoren. Maar de architect in 1800nogwat had even niet door dat hij op zandgrond aan het bouwen was. Dan gaat de boel dus verzakken en flink ook. Ergens halverwege zijn ze maar gestopt met bouwen en kregen daardoor een toren die half niet zo hoog was als de buren. De kerk die erbij gepland was, was al verwoest voordat ze erg in hadden. Al met al niet een geslaagd project, maar de Leeuwardenaren zijn desalniettemin heel trots op hun toren.

Leeuwarden food hotspots_Oldenhove

De leukste winkelstraat van Nederland

Stukje verder dan de toren zijn er 2 ‘kerkstraten’: de Grote Kerkstraat, vroeger de straat waar de adel en zelfs de Oranjes in vertoefden. En haaks daarop de Kleine Kerkstraat, een pittoresk volksstraatje. En laat dit nou de leukste winkelstraat van Nederland zijn. Al 2 keer verkozen, namelijk in 2010 en 2012, Wij waren het hier helemaal mee eens. Wat is het hier leuk!

We hebben onze leukste food hot spots in Leeuwarden in deze Kleine Kerkstraat voor jullie op een rijtje gezet.

Bellini Delicatessen
Deze gezellige delicatessenzaak heeft een zeer uitgebreid assortiment. Naast de heerlijke Italiaanse wijnen, pasta’s en zoetigheid heeft de winkel ook een groot aanbod aan verse producten. Ook voor mooie oliën, balsamico’s, soepen, sauzen, buitenlandse kazen en vleeswaren ben je hier aan het juiste adres.

Leeuwarden food hotspots_Bellini

De Zuivelhoeve
De Zuivelhoeve is een adres voor echte kaasliefhebbers en andere lekkerbekken. Hier vind je heerlijke Hollandse kaas, verse boerenkaas, de eigen Fryske Tsiis, assortiment buitenlandse kaas, verse boerenkarnemelk en andere boerenzuivelproducten, dagelijks vers gebrande noten, tapas, specialiteiten en wijnen.

Leeuwarden food hotspots_Zuivelhoeve

PUUR. IJS & CHOCOLADE
Deze winkel combineert ijssalon en chocolaterie in één. Kies uit een van de twintig smaken ambachtelijk, zelfgemaakt schepijs. Verder vind je er ijstaarten, veertig verschillende, handgemaakte bonbons en een grote diversiteit aan maatwerkchocolade.

Leeuwarden food hotspots_PUUR_IJS_CHOCOLADE

Banketbakkerij Salverda
Een begrip in Leeuwarden als het gaat om brood en gebak. Ze hadden reeds een winkel (ruim 200 jaar!) in Leeuwarden en hebben in dit schattige pandje in de Kleine Kerkstraat ook een vestiging geopend. De Fryske dúmkes zijn een aanrader.

Leeuwarden food hotspots_Salverda

Een borreltje bij Boomsma

Onze laatste stop in Leeuwarden en wat voor een. We gaan op bezoek bij het laatst overgebleven onafhankelijke familiebedrijf in Friesland: Boomsma distilleerderij.

Leeuwarden food hotspots_Boomsma_1

We kennen ze van de Beerenburger, maar Boomsma maakt tegenwoordig nog zoveel meer. Maar liefst 10 miljoen per jaar om precies te zijn. En dat zijn aardig wat liters die voor een deel in Nederland blijven en voor een groot deel geëxporteerd worden. In het museum word je meegezogen in 130 jaar historie en dat is machtig interessant om te zien. Uiteraard mag er ook geproefd worden. Mijn favorieten zijn de Claerkampster Cloosterbitter met maar liefst 17 kruiden en It Pompeblêdsje met krachtig kruidenaroma en mildzoete smaak. De wilde vlierbessen likeur neem ik mee voor thuis. Die komt vast van pas. Al is het alleen maar om ‘s avonds te drinken met een ijsblokje erin.

Leeuwarden food hotspots_Boomsma_2

Zoveel culinaire ontdekken en we zijn nog maar 4 uur in Friesland. Dat belooft wat voor de rest van ons bezoek! Ik kan vast verklappen dat het alleen maar beter werd. Daarover meer in de volgende blog. Dan gaan we het water op, het bos in en dineren we in een van de oudste hotels van Friesland.

Volg Francesca Kookt! ook op Facebook, Twitter, Google+, Bloglovin’ of Instagram.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)