De lekkerste sladressing zonder toegevoegde suikers

Samenwerking – Wat nou als je denkt dat je eigenlijk best gezond eet. Je denkt bewust over je voeding na, eet veel groente en fruit, voegt extra vezels toe en eet zelfs één keer in de week peulvruchten. Prima bezig dus, denk je.

En dan ga je etiketten lezen, of tenminste je leert het. Want in het begin lijkt het wel hogere wiskunde, zo voelde het jaren geleden voor mij wel. Maar sinds ik de informatie achterop de etiketten helemaal snap is er een wereld voor me opengegaan. Zo ontdek je onder andere dat producten waarvan je dacht dat ze goed voor je zijn, dat stiekem helemaal niet zijn. Dat er bijvoorbeeld heel vaak suiker (daar zijn ook nog eens tig verschillende namen voor bedacht, check ze hier maar eens) wordt toegevoegd wat niet of meer dan nodig is.

Onnodig toegevoegde suikers is niets voor mij

Vandaag ga ik specifiek inzoomen op een product waar héél vaak onnodig veel suiker wordt toegevoegd en dat is kant-en-klare sladressing. We eten sla, omdat we bewuster willen eten. Doe ik zelf ook. En die maak je dan aan met een lekkere dressing, want dan ben je goed bezig, denk je. In mijn onderzoekje voorafgaand aan dit artikel heb ik de etiketten van ongeveer 15 kant-en-klare sladressings bekeken en mijn broek zakte ervan af. Er was zelfs één dressing waarvan het hoofdbestanddeel suiker was, zelfs meer dan 30%. Dertig procent suiker dus! Dat vind ik heftig en onnodig en dat is precies de reden waarom ik de Suiker Terugroepactie van het Diabetes Fonds ondersteun.

Laat ik wel duidelijk zijn: ik ben niet anti-suiker. Wel ben ik anti-onnodig toegevoegde suikers en dat mag wat mij betreft direct stoppen. Als jij dat ook vindt en een product ontdekt wat niet aan de verwachtingen voldoet en te veel suiker bevat, kun je dit vanaf nu online terugroepen op de site van het Diabetes Fonds om zo een signaal af te geven aan de voedingsindustrie. Dat is wat de Suiker Terugroepactie inhoudt en als we het massaal gaan doen maken we duidelijk dat we onder andere geen suikerdressings meer in onze salade willen. Punt.

In de tussentijd heb ik voor jullie drie heerlijke én makkelijke recepten voor sladressing gemaakt. En de sladressing die je in de winkel koopt met 30% suiker zit er ook bij, maar dan nu dus zonder toegevoegde suikers. Mogen jullie raden welke.

Wat je nodig hebt voor een klein potje vol

Yoghurt-tuinkruidendressing

  • 5 gr verse bieslook
  • 5 gr verse dille
  • 100 gr Griekse yoghurt
  • 1 el olijfolie extra vergine
  • 2 el water
  • 1 tl citroensap
  • zeezout
  • zwarte peper

Mosterd-dilledressing

  • 5 gr verse dille
  • 1 el grove mosterd
  • 1 el ciderazijn
  • 4 el olijfolie extra vergine
  • 2 el water
  • 1 tl citroensap
    zeezout
  • zwarte peper

Ranch dressing

  • ½ sjalot
  • 1 klein teentje knoflook
  • 5 gr verse bieslook
  • 5 gr verse platte peterselie
  • 1 tl gedroogde majoraan (of gedroogde oregano)
  • 1 tl paprikapoeder
  • 50 ml melk
  • 50 gr Griekse yoghurt
  • 1 tl scherpe mosterd

Wat je gaat doen

Bereiding per dressing: 5 minuten

Yoghurt-tuinkruidendressing

Hak de bieslook en dille helemaal fijn. Meng het in een kommetje met de Griekse yoghurt. Klop de olijfolie erdoor en verdun met 1 tot 2 eetlepels water. Breng op smaak met citroensap, snufje zout en zwarte peper.

Voedingswaarde voor 1 potje:
Energie: 216 kcal
Koolhydraten: 3,8 gram
Waarvan suikers*: 3,6 gram

Mosterd-dilledressing

Hak de dille helemaal fijn. Meng het in een kommetje met de mosterd en ciderazijn. Klop in een dun straaltje de olijfolie erdoor met een garde en verdun met 1 tot 2 eetlepels water. Proef en breng eventueel extra op smaak met een drupje citroensap, snufje zout en zwarte peper.

Voedingswaarde voor 1 potje:
Energie: 380 kcal
Koolhydraten: 1,4 gram
Waarvan suikers*: 0,7 gram

Ranch dressing

Meng alle ingrediënten in een hakmolen of blender. Maal circa 3 minuten tot je een romige dressing hebt. Voeg eventueel een scheutje extra melk toe als je de dressing dunner wilt maken.

Voedingswaarde voor 1 potje:
Energie: 107 kcal
Koolhydraten: 6,5 gram
Waarvan suikers*: 4,6 gram

Tip: in een goed afgesloten potje kun je deze dressings zeker 3 dagen bewaren in de koelkast.

* De suikers zoals vermeld in de voedingswaarden zijn van nature aanwezig in de ingrediënten, dus niet toegevoegd.

Extra: de makkelijkste sladressing ooit!

De bovenstaande recepten voor sladressing zijn hartstikke lekker en zo gemaakt, maar er is een nog makkelijkere manier om je salade aan te maken… Zorg ervoor dat je een goede olijfolie extra vergine en een aantal goede azijnsoorten in huis hebt. Denk aan balsamico, fruitazijn (mango, framboos of aardbei), appel-cider, tomaat of truffel. Daarmee kun je iedere salade binnen mum van tijd lekker maken. Daar heb je geen kant-en-klare dressing of toegevoegde suikers voor nodig.


Dit is een samenwerking met het Diabetes Fonds. Lees hier mijn disclaimer.

Smakelijk delen en printen
Eetkalender 2019
Bestel 'm in de pre-order

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “De lekkerste sladressing zonder toegevoegde suikers”

    1. Er zijn verschillende merken mosterd waar geen toegevoegde suiker in zit. Grove mosterd bevat net wat minder vaak suiker dan de mosterd met een gladden structuur. 🙂

    2. Hi Marion, de mosterd die ik gebruik (grove Groninger in dit geval) bevat geen suiker. Dat heb je niet nodig om zelf mosterd te maken. Wel leuk idee, ga ik binnenkort zelf doen!

  1. Jaaaaa, ik was al zolang opzoek naar een goed recept voor ranch dressing. Deze gaat vaak gebruikt worden heb ik het idee! En ik ben het helemaal eens met het feit dat er veel te veel onnodige toevoegingen gebruikt worden in de industrie. Dat is ook de reden dat ik bijna altijd alles zelf maak.

  2. Je hebt hlmaal gelijk wat betreft de toegevoegde suikers! Ik heb al 37 jaar diabetes en toen ik het pas had mocht ik geen mayo, mosterd of ketchup tenzij zelf gemaakt. Gewoon omdat werkelijk overal toegevoegde suikers inzitten. Nu is het niet meer zo strikt. Toen moest ik zelfs mijn rood afwegen! Eten met een weegschaaltje naast je bord was toen heel normaal voor mensen met insuline-afhankelijke diabetes. Maar er was en is heel erg weinig waar geen suiker aan toegevoegd is. Hoewel ik ook moet zeggen dat je het steeds meer gaat zien tegenwoordig. Maar blijf etiketten lezen, want het gebeurt wel dat er staat…zonder toegevoegde suikers….maaar als je dan het etiket lesst blijkt dat er onder een andere naam weliswaar toch suikers toegevoegd zijn! Maar door hoe het toen was benik wel creatief geworden om heel veel dingen als dressings, mayonaise en slasaus zelf te gaan maken. Zo is ook mijn liefde voor koken en bakken ontstaan denk ik. Dus het had wel zijn voordelen ook. Zeker wel! Blijf gewoon bewust van wat je eet en eet alle kleuren van de regenboog. Zo blijf je het beste “gezond” denk ik. Fijn dat jij ook meedenkt over de verborgen suikers. En bedankt voor het ranchdressing recept. Die miste ik nog. Ik kreeg hem niet echt zoals het zou moeten smaken.
    Nog een goed weekend verder en hartelijke groetjes,
    Marja