De lekkerste sladressing zonder toegevoegde suikers

Vandaag ga ik specifiek inzoomen op een product waar vrij vaak onnodig veel suiker aan wordt toegevoegd en dat is kant-en-klare sladressing. We eten sla, omdat we bewuster willen eten. Doe ik zelf ook. En die maak je dan aan met een lekkere dressing, want dan ben je goed bezig, denk je. In mijn onderzoekje voorafgaand aan dit artikel heb ik de etiketten van ongeveer 15 kant-en-klare sladressings bekeken en mijn broek zakte ervan af. Er was zelfs één dressing waarvan het hoofdbestanddeel suiker was, zelfs meer dan 30%. Dertig procent suiker dus! Dat vind ik heftig en onnodig en daarom deel ik vandaag drie zelfgemaakte sladressings met jullie.

Meer receptinspiratie? Hier vind je al mijn dressing recepten.

Laat ik wel duidelijk zijn: ik ben niet anti-suiker. Wel ben ik anti-onnodig toegevoegde suikers en dat mag wat mij betreft direct stoppen.

Daarom heb ik drie heerlijke én makkelijke recepten voor sladressing gemaakt. En de sladressing die je in de winkel koopt met 30% suiker zit er ook bij, maar dan nu dus zonder toegevoegde suikers. Mogen jullie raden welke.

Wat je nodig hebt voor een klein potje vol

Yoghurt-tuinkruidendressing

 • 5 gr verse bieslook
 • 5 gr verse dille
 • 100 gr Griekse yoghurt
 • 1 el olijfolie extra vergine
 • 2 el water
 • 1 tl citroensap
 • zeezout
 • zwarte peper

Mosterd-dilledressing

 • 5 gr verse dille
 • 1 el grove mosterd
 • 1 el ciderazijn
 • 4 el olijfolie extra vergine
 • 2 el water
 • 1 tl citroensap
  zeezout
 • zwarte peper

Ranch dressing

 • ½ sjalot
 • 1 klein teentje knoflook
 • 5 gr verse bieslook
 • 5 gr verse platte peterselie
 • 1 tl gedroogde majoraan (of gedroogde oregano)
 • 1 tl paprikapoeder
 • 50 ml melk
 • 50 gr Griekse yoghurt
 • 1 tl scherpe mosterd

Wat je gaat doen voor de zelfgemaakte sladressing

Bereiding per dressing: 5 minuten

Yoghurt-tuinkruidendressing

Hak de bieslook en dille helemaal fijn. Meng het in een kommetje met de Griekse yoghurt. Klop de olijfolie erdoor en verdun met 1 tot 2 eetlepels water. Breng op smaak met citroensap, snufje zout en zwarte peper.

Voedingswaarde voor 1 potje:
Energie: 216 kcal
Koolhydraten: 3,8 gram
Waarvan suikers*: 3,6 gram

Mosterd-dilledressing

Hak de dille helemaal fijn. Meng het in een kommetje met de mosterd en ciderazijn. Klop in een dun straaltje de olijfolie erdoor met een garde en verdun met 1 tot 2 eetlepels water. Proef en breng eventueel extra op smaak met een drupje citroensap, snufje zout en zwarte peper.

Voedingswaarde voor 1 potje:
Energie: 380 kcal
Koolhydraten: 1,4 gram
Waarvan suikers*: 0,7 gram

Ranch dressing

Meng alle ingrediënten in een hakmolen of blender. Maal circa 3 minuten tot je een romige dressing hebt. Voeg eventueel een scheutje extra melk toe als je de dressing dunner wilt maken.

Voedingswaarde voor 1 potje:
Energie: 107 kcal
Koolhydraten: 6,5 gram
Waarvan suikers*: 4,6 gram

Tip: in een goed afgesloten potje kun je deze dressings zeker 3 dagen bewaren in de koelkast.

* De suikers zoals vermeld in de voedingswaarden zijn van nature aanwezig in de ingrediënten, dus niet toegevoegd.

Extra: de makkelijkste sladressing ooit!

De bovenstaande recepten voor sladressing zijn hartstikke lekker en zo gemaakt, maar er is een nog makkelijkere manier om je salade aan te maken… Zorg ervoor dat je een goede olijfolie extra vergine en een aantal goede azijnsoorten in huis hebt. Denk aan balsamico, fruitazijn (mango, framboos of aardbei), appel-cider, tomaat of truffel. Daarmee kun je iedere salade binnen mum van tijd lekker maken. Daar heb je geen kant-en-klare dressing of toegevoegde suikers voor nodig.

Bewaar deze recepten op Pinterest!

Wil je deze recepten opslaan zodat je ze later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.

De lekkerste sladressing zonder toegevoegde suikers - Francesca Kookt In kant-en-klare sladressing zit vaak veel toegevoegde suikers. Maak de yogurt-tuinkruiden, mosterd-dille en ranch dressing voortaan zelf met deze recepten.

Recepten & fotografie: Francesca

Bekijk hier al mijn recepten voor zelfgemaakte dressings en sauzen.

Wil je wat delen over dit recept? Stuur me dan een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram. Liefs, Francesca

Reacties over “De lekkerste sladressing zonder toegevoegde suikers”

 1. Je gebruikt geen zelfgemaakte mosterd? Immers in de “echte Zaanse Mosterd” zit ook suiker lees ik net op het recept.

  1. Er zijn verschillende merken mosterd waar geen toegevoegde suiker in zit. Grove mosterd bevat net wat minder vaak suiker dan de mosterd met een gladden structuur. 🙂

  2. Hi Marion, de mosterd die ik gebruik (grove Groninger in dit geval) bevat geen suiker. Dat heb je niet nodig om zelf mosterd te maken. Wel leuk idee, ga ik binnenkort zelf doen!

 2. Jaaaaa, ik was al zolang opzoek naar een goed recept voor ranch dressing. Deze gaat vaak gebruikt worden heb ik het idee! En ik ben het helemaal eens met het feit dat er veel te veel onnodige toevoegingen gebruikt worden in de industrie. Dat is ook de reden dat ik bijna altijd alles zelf maak.

 3. Je hebt hlmaal gelijk wat betreft de toegevoegde suikers! Ik heb al 37 jaar diabetes en toen ik het pas had mocht ik geen mayo, mosterd of ketchup tenzij zelf gemaakt. Gewoon omdat werkelijk overal toegevoegde suikers inzitten. Nu is het niet meer zo strikt. Toen moest ik zelfs mijn rood afwegen! Eten met een weegschaaltje naast je bord was toen heel normaal voor mensen met insuline-afhankelijke diabetes. Maar er was en is heel erg weinig waar geen suiker aan toegevoegd is. Hoewel ik ook moet zeggen dat je het steeds meer gaat zien tegenwoordig. Maar blijf etiketten lezen, want het gebeurt wel dat er staat…zonder toegevoegde suikers….maaar als je dan het etiket lesst blijkt dat er onder een andere naam weliswaar toch suikers toegevoegd zijn! Maar door hoe het toen was benik wel creatief geworden om heel veel dingen als dressings, mayonaise en slasaus zelf te gaan maken. Zo is ook mijn liefde voor koken en bakken ontstaan denk ik. Dus het had wel zijn voordelen ook. Zeker wel! Blijf gewoon bewust van wat je eet en eet alle kleuren van de regenboog. Zo blijf je het beste “gezond” denk ik. Fijn dat jij ook meedenkt over de verborgen suikers. En bedankt voor het ranchdressing recept. Die miste ik nog. Ik kreeg hem niet echt zoals het zou moeten smaken.
  Nog een goed weekend verder en hartelijke groetjes,
  Marja

  1. Kan wel, maar de smaak zal absoluut minder intens worden. Gedroogde kruiden hebben nou eenmaal minder smaak, muv oregano.

 4. ik zou graag de dressing op mijn email hebben en waar je ze het beste bij kan hebben

  1. Hi Hennie, vanwege de privacy wetgeving gebruik je je e-mail niet om iets toe te sturen. Maar je kunt gewoon de link bewaren of dit artikel printen (er is een print knop aan het einde). De dressings kun je voor alle soorten salades gebruiken, lekker varieren!

   1. Francesca, hoe lang kan je deze sausjes in de koelkast bewaren? Heb je daar een indicatie voor?

 5. Helemaal me eens! Ik érger me al jaren aan al die onnodige toevoegsels,zelf in de biowinkel!??
  Maak alles zoveel mogelijk zelf en jouw dressings zijn daar een lekkere gezonde aanvulling bij.
  Dank voor al jouw lekkere recepten💐

 6. Ik heb vanavond de dressing gemaakt met griekse yoghurt. Ik vond persoonlijk dat er iets miste en heb er toen maar
  woudhoning aan toe gevoegd. Is wel een aanrader!

Reacties zijn gesloten.