Lente salade met asperges en velderwtendressing

Samenwerking – Ik was al overtuigd, en mijn fans zijn na het testen van de Greens en Crème Americains van SMAECK nu ook compleet overtuigd! De afgelopen weken zijn ze aan de slag gegaan met het testen van alle smaken en ik zag zoveel lekkere recepten voorbij komen op mijn scherm van iedereen. Vandaag deel ik een aantal van hun gerechten en ik maak bekend wie de grote winnaar is die een kookworkshop krijgt van Jacob Jan Boerma :-).

Uiteraard heb ik zelf ook nog gekookt. Ik maakte een heerlijke lente salade met asperges (wit én groen!) en een frisse velderwtendressing. Hiervoor gebruikte ik de SMAECK Greens Velderwten met peterselie en pijnboompitten en ontdekte zo dat je de spreads ook perfect als basis kunt gebruiken voor een dressing. Alleen een beetje verdunnen met bijvoorbeeld olijfolie, azijn en/of water en dan ben je er al. Makkelijk en lekker! Maar nu eerst door naar de recepten van mijn Fans.

Dit kun je allemaal met de SMAECK Greens en Crème Americains

Borrelen natuurlijk! Zowel de Greens als de Crème Americians lenen zich er perfect voor om te combineren met bijvoorbeeld rauwkost, zuurgoed, kaas, ei crackers en brood voor op een vegetarische borrelplank. Combineren met vis of vlees kan uiteraard ook.

Trudy maakte een heerlijke vegetarisch borrelplank voor haar lieverds thuis. Zo gedaan met de spreads van SMAECK. En Corianne maakte met alle spreads een prachtige paasborrelplank.

Lekker snel lunchen, want de spreads en crèmes zijn zo goed op smaak dat je eigenlijk nog maar weinig extra nodig hebt voor een smakelijke lunch.

Michael maakte er een prachtig kleurrijk bordje van wat binnen no-time klaar was. En Muna maakte er een feest van met drie verschillende Crème Americains op een boterham met wat rucola en gekookt ei.

Mijn Fans maakten er ook een burger feestje van, wat zowel verrassend als heel logisch is. Want de Greens zijn een heerlijke smaeckmaker voor op een burger.

Zo maakte Gerdien een portobelloburger met velderwtenspread en gemarineerde en gegrilde paprika en ui. Lekker met zoete aardappel frietjes erbij. En Lislovescooking maakte een burger met zelfgemaakt broodje, een vegaburger, de Orientaals gekruide Crème Americain, komkommer en tomaat voor de lunch.

Er werd nog meer lekkers gemaakt. Zo maakte Tiffskitchenx hartige bloemkoolcakejes en Kelly maakte heerlijke, luxe croissants.

De Fans kregen ook de opdracht om een avondmaaltijd te maken met de spreads of crèmes. Muna combineerde de rode bietenspread met courgette spread, falafel en wat verkruimelde feta. En Sanne maakte garnalen met de Oriëntaals gekruide crème en witte rijst. Ik zou beide wel willen eten vanavond!

En de SMAECK winaar is…

Als laatste de bekendmaking van de grote winnaar van deze SMAECK Fansquare test! Ik vond het deze keer echt enorm lastig, omdat er zoveel heerlijke gerechten zijn gemaakt door iedereen. Maar er is één iemand die me net even meer verraste en dat is…Buiske! Razend enthousiast ging ze aan de slag met haar enorme stapel Greens en Crèmes en daar maakte ze onder andere deze proeverij van crèmes mee.

Maar ook maakte zij voor het avondeten een risotto van bloemkoolrijst met als smaeckmaker de rode bietenspread en geitenkaas, walnoten en rucola. Haar laatste gerecht waren deze Oriëntaalse kwarkpannenkoekjes met vegetarische kipstukjes, garam masala en gesmoorde avocado. Daar wil je toch zo een hap van nemen!

Van harte gefeliciteerd Buiske, jij hebt de kookworkshop met Jacob Jan Boerma gewonnen! Wat een feest zal dat worden :-).

Ik kookte ook nog iets heerlijks voor de lente

 In dit seizoen kan ik niet genoeg krijgen van asperges, zowel wit als groen. Deze heerlijke groentes combineerde ik in een salade met velderwtendressing en meer lekkers. Een feestje op je bord!

Wat je nodig hebt voor 4 personen

  • 500 gr witte asperges, geschild en onderkanten verwijderd
  • Boter
  • sap van 1 citroen
  • zout
  • zwarte peper
  • 500 gr groene asperges, stukje van de onderkanten verwijderd
  • bakolijfolie
  • 1 teentje knoflook, uitgeperst
  • 200 gr verse doperwten
  • rasp van 1/2 citroen + extra
  • 1 verpakking SMAECK Velderwtenspread met peterselie en pijnboompitten
  • olijfolie extra vergine
  • 75 gr veldsla
  • 75 gr wortel julienne
  • handje verse dille, fijngehakt
  • handje verse bieslook fijngehaakt
  • blok Parmezaanse kaas
  • serveer erbij: crostini of toast

Wat je gaat doen

 Bereiding: 30 minuten

  1. Kook de witte asperges 8 – 10 minuten in een pan met water, paar klontjes boter, 1 eetlepel citroensap, snuf zout en zwarte peper. Zet daarna het vuur uit en laat de asperges nog 5 – 8 minuten nagaren in het warme vocht met de deksel op de pan.

Tip: Ik kook mijn asperges altijd in een platte grillpan. Zo liggen ze mooi plat en kun je goed testen of ze gaar zijn. Til een asperge in het midden op met een vork en als ze aan de uiteinden iets doorbuigen zijn ze gaar.

  1. Snijd de groene asperges in grove stukken. Roerbak ze 5 – 8 minuten in een hapjespan met 2 eetlepels bakolijfolie, uitgeperste knoflook en zout tot ze beetgaar zijn. De doperwten bak je de laatste 4 minuten mee. Roer daarna de citroenrasp erdoor.
  2. Klop een dressing van 2 volle eetlepels velderwtenspread, 2 eetlepels olijfolie extra vergine, 1 eetlepel citroensap, peper en zout. Is de dressing nog iets te dik, voeg dan extra olijfolie of een scheutje water toe.
  3. Maak 4 bordjes (of een grote schaal) op met een handje veldsla en wat wortel julienne. Verdeel hier de groene asperges met doperwten over. Halveer de witte asperges in de lengte en verdeel over de bordjes. Garneer met de velderwtendressing, fijngehakte dille en bieslook (mag best royaal) en wat geschaafde Parmezaanse kaas.
  4. Serveer direct en zet de overgebleven velderwtenspread ook op tafel in een bakje samen met wat crostini of toast.

Ik hoop dat jullie net zo gaan genieten van deze heerlijke lente salade met asperges en velderwtendressing als wij deden. Of van een van de andere recepten met de Greens en Crèmes van SMAECK! Hier op mijn blog vind je nog meer receptinspiratie, maar vergeet ook zeker niet om op de Instagrampagina van SMAECK te kijken waar je ook veel inspiratie kunt vinden.

 

Bewaar dit recept op Pinterest!

Wil je dit recept opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.

Hoofdgerecht recepten, Lunch recepten, Salade recepten. een heerlijke lente salade met asperges (wit én groen!)Een frisse velderwtendressing,de SMAECK Greens Velderwten met peterselie en pijnboompitten, basis voor een dressing

Recept lente salade: Francesca, Fotografie: DeedyLicious

Dit is een samenwerking met SMAECK. Lees ook hier mijn disclaimer.

De laatste Eetkalenders
nu voor slechts € 14,95 incl. verzendkosten!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *