5 van 2 stemmen

Luchtige pancakes met maanzaad en citroenfrosting

25 minuten
Ontbijt
Zoet

Deze heerlijk luchtige pancakes zijn geïnspireerd op de klassieke citroencake met maanzaad. En geloof me, in pancakevorm is het net zo’n succes! Ze zijn fluffy en door de citroenfrosting friszoet, een ideaal zomers ontbijt dus. Serveer ze met verse aardbeien (of ander vers fruit) en je dag kan niet meer …

Deze heerlijk luchtige pancakes zijn geïnspireerd op de klassieke citroencake met maanzaad. En geloof me, in pancakevorm is het net zo’n succes! Ze zijn fluffy en door de citroenfrosting friszoet, een ideaal zomers ontbijt dus. Serveer ze met verse aardbeien (of ander vers fruit) en je dag kan niet meer stuk.

Uit dit recept haal je 6 grote pancakes, maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om ze wat kleiner te bakken. Dat staat ook heel gezellig op de ontbijttafel of tijdens een brunch.

Ingrediënten

  • 3 eieren
  • 2 el kristalsuiker
  • 2 el maanzaad + extra ter decoratie
  • rasp en sap van 1 citroen
  • 125 gr zelfrijzend bakmeel
  • zout
  • 175 ml melk
  • bakolijfolie en roomboter
  • 60 gr poedersuiker

Aan de slag!

  • Splits de eieren, en vang de eiwitten op in een grote, vetvrije kom. Bewaar het eigeel in een andere kom.
  • Klop het eiwit helemaal stijf. Je moet er pieken van kunnen vormen en op zijn kop houden zonder dat het uit de kom valt.
  • Maak in de kom met het eigeel het pannenkoekenbeslag door de eidooiers met de kristalsuiker, het maanzaad en helft van de citroenrasp en -sap, het zelfrijzend bakmeel en een snuf zout te mengen. Schenk dan in delen de melk erbij, terwijl je klopt met een garde zodat het beslag klontvrij wordt. Is alle melk opgenomen? Spatel dan rustig de stijve eiwitten erdoor. Het moet goed mengen maar je wilt niet de lucht eruit slaan.
  • Verhit een koekenpan met wat bakolijfolie, veeg de overtollige olie uit de pan met keukenrol en bak de pancakes gaar in meerdere sessies tot het beslag op is. Ik heb een bakring gebruikt om ze mooi rond te krijgen. Als je de pancake hebt omgedraaid en er loopt wat beslag uit, schuif je dit zo met een spatel weer terug. Resultaat: bijna perfect ronde pancakes!
  • Maak intussen de citroenfrosting door de rest van het citroensap (circa 30 ml) met de poedersuiker te verwarmen. Roer door tot de suiker is opgenomen en laat daarna afkoelen.
  • Serveer de luchtige pancakes op een grote stapel en schenk hier de citroenfrosting overheen. Garneer met de rest van de citroenrasp en wat maanzaadjes.

Notities

  • Met dit recept maak je 6 grote pancakes.
  • Bereiding: 25 minuten.

Recept & fotografie: Bo Blitz

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)